Pjongjang: Tramp objavio rat; SAD: Apsurdno

Ministar spoljnih poslova Sjeverne Koreje Ri Jong Ho izjavio je da je predsjednik SAD Donald Tramp objavio rat njegovoj zemlji.
Objavljeno: 25. 09. 2017 - 22:39 Promjenite veličinu teksta: A A A

Bijela kuća demantovala je te navode nazivajući ih apsurdnim.

Korejski ministar je dodao da Pjongjang zadržava pravo da preduzme kontramjere, uključujući obaranje američkih strateških bombardera, čak i ako se ne nalaze u sjevernokorejskom vazdušnom prostoru.

"Cio svijet bi trebalo da se jasno sjeća da su SAD te koje su prve objavile rat našoj zemlji", rekao je Ri novinarima u Njujorku, prenosi Rojters. 

"Pošto su SAD objavile rat našoj zemlji, mi ćemo imati svako pravo da preduzmemo kontramjere, uključujući i pravo da oborimo američke strateške bombardere čak i kada nisu unutar granica vazdušnog prostora naše zemlje", istakao je ministar spoljnih poslova Sjeverne Koreje. 

Sjeverna Koreja objavila je propagandni video-snimak u kojem ispaljuje rakete na američke bombardere i nosač aviona usred rastućih napetosti sa SAD. 

Pentagon će predstaviti američkom predsjedniku Donaldu Trampu sve opcije kojima može da riješi problem sa Sjevernom Korejom, ukoliko ona nastavi sa provokacijam, izjavio je portparol Pentagona Robert Mening. 

Kineski ambasador pri UN Liu Đieji izjavio je da eskalacija retorike između Sjeverne Koreje i SAD postaje suviše opasna i da su pregovori jedino rješenje. 

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa je danas, takođe, jasno stavila do znanja da ne pokušava da zbaci vladu Sjeverne Koreje, nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp napisao da lider te zemlje Kim Džong Un "neće još dugo biti tu". 

Pjongjang je tu poruku na Tviteru shvatio kao objavu rata, navodi AP.

Komentari: 1

kad provociraju

26. 09. 2017 - 08:59

No sta no rusit cim udju u kritiucnu zonu ! Da vec jednom pocne taj rat dako se ukljucie i druge velike sile a moraju i Rusija i Kina jer ce jednako biti ozracene pa bar da vrate .
Novi komentar