Svetozaru Maroviću država uzima pet vikendica i šumu

Imovina Svetozara Marovića koja je bila blokirana po nalogu Višeg suda i zahtjevu Specijalnog tužilaštva oduzeta je jer bivši potpredsjednik DPS-a nije uplatio u budžet 1,1 milion eura, kako je to bilo predviđeno sporazumom o priznanju krivice, piše Dan.
Objavljeno: 26. 09. 2017 - 08:29 Promjenite veličinu teksta: A A A

Marovićev advokat Zdravko Begović kazao je za „Dan” da je rok za uplatu novčanih sredstava istekao 11. septembra.

“Pošto je istekao rok za uplatu novca predviđen sporazumom o priznanju krivice, hipoteka na imovinu moga klijenta je aktivirana i država može na taj način da se naplati. Država Crna Gora upisala je opterećenje od 1.096.481,29 eura radi obezbjeđenja potraživanja po osnovu zaključivanja sporazuma o priznanju krivice”, rekao je Begović.

On je dodao da se Marović i dalje nalazi na liječenju u Beogradu i da je njegovo zdravstveno stanje pogoršano.

Sporazumom o priznanju krivice predviđeno je oduzimanje 11.885 kvadrata šuma, livada i pašnjaka, kao i pet vikendica koje Marovići imaju u Budvi.

Bivši potpredsjednik DPS-a je sa Specijalnim državnim tužilaštvom sklopio dva sporazuma o priznanju krivice, u kojima je priznao da je bio na čelu budvanske kriminalne organizacije koja je budžet te opštine oštetila za više desetina miliona eura.

Po jednom od.tih sporazuma, Marović se obavezao da će odležati 30 mjeseci u zatvoru i uplatiti 50.000 eura u humanitarne svrhe. Drugim sporazumom se obavezao na još godinu i osam mjeseci robije i da državu obešteti sa milion i sto hiljada eura, a u dobrotvorne svrhe da uplati 50.000 eura.

Dio oduzete imovine je u zajedničkom vlasništvu Svetozara Marovića i njegovih srodnika. Na njegovo ime se vodi više od 2.000 kvadrata opterećene imovine.

Hipoteka je bila upisana i na 589 kvadratnih metara šume u Prijevoru.

“Hipoteku prvog reda u iznosu od 1.096.481,39 eura u korist države Crne Gore radi obezbjeđenja potraživanja hipotekarnog povjerioca po osnovu zaključenog sporazuma o priznanju krivice (KI-S. br. 189/15) imenovani je dužan da uplati na račun budžeta Crne Gore u roku od jedne godine od dana pravosnažnosti presude, sa zabilježbom zabrane otuđenja, opterećenja i davanja u zakup bez pisane saglasnosti sa dejstvom eksezivnosti hipoteke kao založnog prava, te pristankom na neposredno prinudno izvršenje bez odlaganja i založne izjave UZZ 333/2016, od 9. juna 2016. godine”, previđeno je sporazumom.

Pozivajući se na Zakon o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, Specijalno tužilaštvo je zatražilo, a Viši sud i potvrdio, da se blokira dio penthausa mansarda od 193 kvadrata koja je je upisana na ime Miloša Marovića. Riječ je o stanu-mansardi i 287 kvadrata na petom spratu koji su međusobno povezani i čine jedinstvenu cjelinu od 480 kvadrata.

U tom stanu ranije su živjeli Svetozar i Đorđina Marović. Blokirano je i izvršenje kupoprodajnog ugovora između Marovića i jedne slovenačke državljanke kojoj je on sredinom jula za 180.000 eura prodao stan od 90 kvadrata kod Osnovne škole „Stefan Mitrov Ljubiša”.

Dan

Komentari: 5

MNE

26. 09. 2017 - 08:46

600 kvadrata šume će ga naročito zaboljeti. Oni su inače živjeli od te šume. Sjećam se, s jeseni Miloš ubere drva i pravac sa tamićem na tuški put!
milica

26. 09. 2017 - 13:00

Ha ha aha..i ne treba ih u zatvor slati, već u šumu, sve im uzeti, a fala bogu sposobni su pa će iz šume opet nići zgrade i vikendice.A ovo oduzeto podijeliti onima što su sa 30 godina staža, podstanari
sumari iz budve

26. 09. 2017 - 16:19

Jes milice i to sa tupom sjekirom da debla obaraju i na magare ceraju na pijac. Tako bi naucili kako se moze i skromno zivjeti.
jesul pitoma il bukova

26. 09. 2017 - 11:03

Posto su mu ta drva znas li ? Moram nabavit jedno 3 kubika kad puhne Sjever .
Temsi

26. 09. 2017 - 19:48

Ne griješite dušu ljudi? Grehota je išta uzeti od Marovića. Vratite mu sve i oprostite mu i zatvor! Ukoliko me poslušate, Sveto će odmah dolećeti u Crnu Goru i biće zdrav kao drijen.
Novi komentar