Danas prezentacija Studije graditeljskog nasljeđa starog grada Herceg Novog

Prezentacija Studije graditeljskog nasljeđa starog grada Herceg Novog na kojoj je Sinergija radila zajedno sa Fondacijom Petrović Njegoš i arhitektom Princem Nikolom Petrovićem Njegošem, glavnim arhitektom za istorijsko nasljeđe - Benjamin Moutonom, Archipat studijom iz Lyona, Ministarstvom kulture, Upravom za zastitu kulturnih dobara, arhitektama konzervatorima iz Crne Gore i Opštinom Herceg Novi, biće održana danas u Herceg Novom.
Objavljeno: 26. 09. 2017 - 08:41 Promjenite veličinu teksta: A A A

Radionica i škola restauracije na Mezzaluni je samo kruna ovog projekta i Studije. To je jedna od mogućnosti i prezentacije onoga što može inicijalno biti uradjeno u gradu u smislu valorizacije kulturnog nasljedja i tendencija razvoja kulturnog turizma koji je jedna od mogućih budućih grana razvoja Crne Gore.

Studija je sinteza znanja inostranih eksperata kroz saradnju sa crnogorskim koji dobro poznaju lokalitet i uslove lokaliteta. 

Na studiji su saradjivali razni stručnjaci iz polja kretanja i analize kretanja tla, poznavanja materijala, hronologije razvoja, a vršene su opservacije na terenu od najmanjih mogućih detalja do krupnog plana i mogućnosti valorizacije pojedinih tačaka koje ce biti prezentovane večeras u 18h u Dvorani Park.

istocni-zid

Govoriće zvaničnici iz Opštine, Ministarstva kulture, Princ Nikola Petrović Njegoš ispred Fondacije, Vuk Čvoro ispred Sinergije u uvodnom dijelu, a potom će se priključiti i stručni kadar koji je učestvovao u izradi studije, Benjamin Mouton, Patrice Regnard, Veronica Canas Da Silva, koji će uopšteno govoriti o Studiji i onome što je postignuto u posljednjih 14 mjeseci saradnje, kao i o Radionici na Mezzaluni, a onda ce se priključiti i ostali stručni kadar koji je pozvan da učestvuje u diskusiji i okruglom stolu na samom kraju.

Na prezentaciji je gradativno dat prikaz postojećih podataka o gradu i dostadašnjih izučavanja ali i novih zaključaka i mogućim potencijalnim razvojnim projektima pojedinih lokacija poput Mezzalune, pojedinih djelova Zidina-bedema grada, Srednjeg zida koji se jako slabo čita na terenu, Peraških vrata i Trga od knjige.

mezzaluna

Komentari: 0

Novi komentar