Amfilohijeva koalicija

Poslije svih grda upravljenih na nacionalne Crnogorce, njihov ponos i dostojanstvo, srpski mitropolit Amfilohije uzima uzde u svoje ruke: sad treba da miri i organizuje prosrpske političke partije, da predstavlja sintezu svih srbujuščih stranaka u Crnoj Gori. Za njega i njegovu misiju kucnuo je, izgleda, odlučujući čas.
Objavljeno: 28. 09. 2017 - 06:27 Promjenite veličinu teksta: A A A

I gdje su sad one priče da se gospodin mitropolit Srpske pravoslavne crkve ne miješa u politiku? Čuš, neće da se miješa a on je debelo umije- šan samim tim što vodi crkvu koja nije crnogorska i što mu je dozvoljeno da sa te katedre do mile volje, da prostite, urinira po Crnogorcima. I gdje su sad oni Crnogorci koji priznaju legitimitet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i ironično govore o mitropolitu Mihailu? Takvi Crnogorci nijesu samo za Amfilohija, nego – svjesno ili nesvjesno, svejedno je - protiv vlastite države.

Uzalud smo vlastima najmanje dvije i po decenije panič- no govorili da je mitropolit Amfilohije gazda u Crnoj Gori i da ne namjerava skinuti vlast zbog njenih raznovrsnih grijehova, nego zbog toga što - njenu većinu čine nacionalni Crnogorci. Sva se predviđanja crnogorske inteligencije obistinjuju. Neće, u slučaju pobjede srbujušče koalicije, voditi Vladu njihov formalni kandidat, nego gospodin srpski mitropolit. I nije nimalo slučajno što u Amfilohijevu koaliciju ne ulaze SDP i URA, građanske stranke koje, u slučaju da dođu na vlast, ne bi pitale Amfilohija, bar za svetovne dileme. Zato sad nastupa odlučan test za dokaz ljubavi vlasti (ili dijela vlasti) prema necrnogorskoj mitropoliji. Velika je dilema da li na Sahat kulu treba staviti krst, ili ne.

A, velike li dileme! Kako da se ova mala i „nemoćna“ vlast da se suprotstavi moćnom Amfilohiju koji je istinska tvrđava u Crnoj Gori, veća nego nekadašnje Jerinino Smederevo? I čik da se nađe takav depeesovac koji smjelo kaže – NE, o tome mi odlučujemo! Zato gospodin srpski mitropolit može da počne finalizaciju svog nauma zbog čega je i došao u Crnu Goru. Nikad se crnogorska inteligencija nije, u procjeni Amfilohijevog zadatka u Crnoj Gori, prevarila, ali je nekada bila u ilegali, pa poslije toga ne baš suviše podržana, nego prećutno tolerisana. Došlo je vrijeme da sebi kaže kako je uzalud bila u pravu. Vlast je morala na samom početku, dakle od Amfilohijevog dolaska u Crnu Goru, da mu jasno kaže bar toliko: dalje ruke od politike i od crnogorskog nacionalnog pitanja.

Nažalost, nije mogla, jer je tada obilno srbovala. A poslije se bavila ,,drugim bitnim pitanjima“. I onda je vlast dočekala da se gospodin srpski mitropolit autoritetom naduva kao balon i da se temeljno posprda sa crnogorskom vjerskom tolerancijom i suživotom postavljajući ono limeno čudovište na vrhu Rumije. Sad ga je zavoljela i polupismena masa koja nikad nije znala da pojmi što znači svoja država, i koja se veselo ceri na Amfilohijeve ponižavajuće tirade o Crnogorcima. Stvarno, kakva nespodobnost u izgrađivanju odnosa država – crkva. Gdje je danas nesrećni kralj Nikola koji je sa Vatikanom sklopio ugovor da na čelu Barske nadbiskupije može biti, naravno katolik, ali samo građanin Crne Gore? Danas nam nadbiskupe - uvoze.

Treba ipak podrobnije znati što je to država i što znači upravljati državom. Eto, dakle, zato je, prirodno, sazrelo vrijeme da srpski mitropolit miri više ili manje prosrpske stranke u našoj državi, da ih instruira i blagoslovi, kako bi njegovo „sveto“ djelo, to jest totalna srbizacija Crne Gore, bilo uspješno krunisano. Vele da je i 15. oktobra, pred one izbore, blagoslovio uspjeh srpskih stranaka. I uspijeva mu naum. Baška što uspijeva da nam prepravlja crkve i manastire, nasađujući im kupole u srpskovizantijskom stilu, kako bi uništio ostatke klasične crnogorske izgradnje hramova i crkava na preslicu.

Gdje su domaće arhitekte, građevinsko-inženjerske komore, gdje je graditeljska pamet Crne Gore? Samo što još nije udario na prepravku ,,starijeg i lješeg“ Cetinjskog manastira u kome se šepuri, u zdanju koje je vjekovima bilo rezidencija niza crnogorskih vladara. I još kažu neće mitropolit da se miješa u politiku?! Ma kakvi: udri gospodine mitropolite, pripremaj izbore i predstavljaj uspješnu zamjenu vlasti. Nimalo se ne kolebaj, vlast je nečinjenjem tvoju djelatnost davno aminovala. 

Pobjeda 

Komentari: 19

Deki

28. 09. 2017 - 07:24

Bravo Rajko. Nažalost tvoje tekstove niko ozbiljan iz vlasti ni ne pročita. Sekta SPC se koti i razmnožava i gazduje Crnom Gorom. Sve jače i sve snažnije. Rade od Crne Gore što hoće i oni su pravi gospodari ove Države, pa bilo nama milo ili ne!
Bata Cuce

28. 09. 2017 - 07:31

Sve tacno ko ocenas, samo da jos stisnu pa rece ko mu je sve to i zasto aminovao ovuh 27.godina, j naravno sve vrijeme dijelio profit.
milica

28. 09. 2017 - 07:37

Sjajan tekst. Probudi se Crna Goro.
Milovan

28. 09. 2017 - 07:56

SDP i URA treba da odigraju kljucnu ulogu za Amfilohijevu koaliciju. Oni treba da naprave vlast sa tom koalicijom kao u Budvi, Kotoru, Herceg Novom i Kolasinu. Takva vlast na drzavnom novou bi znacila da dio DPS predje kod Amfilohija i da se formira cista Amfilohijeva, proruska koalicija, mjesec dana nakon izbora. SDP i URA bi nakon kratkog prelaznog ucesca u vlasti bili protjerani i gonjeni zesce nego DPS. Njih Amfilohije najvise mrzi, a oni bi da mu svim snagama pomognu da dodje na vlast?! Cudo nevidjeno. SDP i URA rade na duze staze protiv sebe i na zatiranju Crne Gore. Nadajmo se da nece uspjeti i za dobro Crne Gore i za njihovo licno dobro!
Bata Cuce

28. 09. 2017 - 08:13

E bas su Ranko, Zarko, Dritan i Dzavid fanovi Ristovi, to mi nesto ne stima, kao i ovo "bice progonjeni vise od DPS"...nejasno je ko progoni DPS!!!
Milosvan

28. 09. 2017 - 09:24

Bice progonjeni od fundamentalisticke pravoslavne koalicije, koja ce doci na vlast uz njihovu pomoc, a vecinu ce kasnije ostavariti uz pomoc dijela DPSa, nakon njegovog raspada. Pravoslavni fundamentalisti, koje ce Ranko i Dritan dovesti na vlast, ce nakon sto im se pridruzi dio DPSa, progoniti Ranka i Dritana i svu prozapadnu Crnu Goru. "Bata Cuce" u tome je problem, a ti ga izgleda ne razumijes ili ne vidis?
Neven

28. 09. 2017 - 09:22

Crnogorska inteligencija je izdala prvo LSCG, a danas SDP, dvije izvorne suverenističke partije zarad milosti DPS-a koji nikad nije bio iskreno za ovu državu koliko su iskreno za svoj džep.
Deki

28. 09. 2017 - 10:30

A koja crna "inteligencija"? Zar ove iz CANU-a smatraš inteligencijom? Četnička Akademija, vazda bila i ostala. Čast izuzecima!
danilo s.

29. 09. 2017 - 09:28

Neven, Ako bi i prihvatili vasu tezu (koja je pogresna), postavlja se pitanje zasto se to desilo? Sto se LSCG tice tu je odgovor kompleksniji, ali kod SDP je sve jasno. Nije crnogorska inteligencija (oksimoron?) izdala Ranka i SDP no je obratno, SDP je izdao ideale nezavisne CG bratimeci se i podrzavajuci vlast u Budvi, Kotoru, Kolasinu, itd. sa anticrnogorskim DF-om, Demokratama, i sl. SDP je nekad bila "izvorna" suvrenisticka partija - sada vise nije.
19578

28. 09. 2017 - 14:27

Kod Ranka i Dritana je mrznja prema Milu mnogo vaznija od ljubavi prema drzavi Crnoj Gori i Crnogorcima. Nista novo. Uvijek je toga bilo na pretek.
PG

29. 09. 2017 - 07:57

Ne lupaj , haj' malo u "svoju" Tušinu da odmoris , dosta si "pametovao " , a mozes vala i Mirasa sa sobom povesti ☺
danilo s.

29. 09. 2017 - 09:20

Uostalom smatram da se mora donijeti Zakon o vjerskim zajednicama. Jedino na zakonit nacin mozemo da se rijesimo ove bijede od religije koju propovjeda Mitropolit SPC. Ako njihovi vjernici ne vide sramotu koju im nanosi ovaj kvazi-hriscanin, tim gore za njih i njihovu Crkvu.
danilo s...o

29. 09. 2017 - 11:47

...u čiju si danas-juče-sjutra gu..potaman "partiju"? Đe ti je i što bi sa onom "vašom-plasiranom na ovaj Portal"-koju nazva "LOKALNA pomijesna pravoslavna crkva u Crnoj Gori"? Danu dnilo s...o-bio veseo-đe joj izgubi ono CRNOGORSKA...? Prvati se -vakat je-tvoje-vaše vjere ostavi se ti Crnogoraca-znaju ve bome e poodavno.."zavadi-pokolji braću među se"-pa vladaj do milje volje "trbuh mera"...nemere om-bre.. danilo ...o-pa da si pita..?!!!
jovan

29. 09. 2017 - 10:08

Prica da su neprijatelji drzave oni koji misle drugacije ili koje se izjasnjavaju kao pripadnici drugih nacionalnosti, tipicna je prica totalitarnih sistema. Gospodin Cerovic bi to trebalo da zna kao neko ko se bavi knjizevnoscu. Davno su istrazivaci utvrdili da je to tako. Medjutim, on je shvata da svako ima pravo da pripada crkvi kojoj zeli. Vecina Crnogoraca smatra da su Srbi i to on ne moze da izbrise. To je pokazao popis (32%), a sigurno ima ba rjos 15-20% ljudi koji to ne smiju da kazu jer se plase za posao, porodicu, a sve zbog diktature Crnogoraca nad Srbima. I onda se cudite sto Amfilohije brani taj narod. Pljujuci na njega, pljujete na sebe i svoj narod.
Cuca

02. 10. 2017 - 19:27

Kako ti Srbi se ne izjasne što su, kako ti to znaš da oni ne smiju, onda bi vas bilo 80%...
Cuca

02. 11. 2017 - 08:16

Ne smiju, a na priču su junačine srbske, oni bi za srbstvo izginuli ka za Kosovo što čine...
Мирослав Ђукић

29. 09. 2017 - 11:58

Како се читају речи у тексту које су подељене цртицом (нпр. "umije- šan", "panič- no" итд. ? Је ли то место где је чика Рајко штуцнуо?
tako to radi DF

29. 09. 2017 - 12:42

Risto sotona je general opozicije protiv Crne Gore. General Risto u mantiji. Zaustavite ga dok nije kasno. Zašto ćuti Crna Gora i gleda šta joj rade "prijatelji" ??????? ?????????????????
Đedo

27. 10. 2017 - 13:37

Amfilohijeva koalicija doživljava crčani udar. Toj skupini pripadao je lukavi stari lisac Ranko Krivokapić, i bila bi nepravda ako i on ne budu na optuženičkoj klupi kao ovi teroristi iz DF. Njegova logistička podrška bila je konstantna. Kleo se i držao ruku na srcu, sa Lovćena gledao i "vidio" bolje na Crnu Goru, a radio protiv njenih interesa. Licemjer koji nije zapamćen u Crnoj Gori.
Novi komentar