Kazuo Išiguro dobitnik Nobelove nagrade za književnost

Švedska akademija za književnost saopštila je da je britanski pisac Kazuo Išiguro dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2017. godinu.
Objavljeno: 05. 10. 2017 - 13:11 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kazuo Išiguro (1954) je porijeklom iz Japana. Diplomirao je na Univerzitetu Kent 1978. a magistrirao na Univerzitetu Istočne Anglije 1980.  Karijeru pisca započeo je 1981. kad je u godišnjaku "Stories by New Writers" objavio kratke priče. 

Autor je romana "A Pale View of Hills", "An Artist of the Roating World", "When We Were Orphans", "Ne daj mi nikada da odem" (Never Let Me Go). 

Za prva dva dobio je nagrade Winfred Holitby Prize i Whitebread Books Prize, a za roman "Ostaci dana" dobio je Bukerovu nagradu.

Časopis "Tajms" ga je 2008. uvrstio na listu 50 najvećih britanskih pisaca od 1945. Njegov sedmi roman, "Zakopani džin" (The Buried Giant), izašao je iz štampe u maju 2015.


Nagrada će mu biti uručena 9. decembra na svečanoj ceremoniji u Stokholmu upriličenoj za sve laureate.

Prema prognozama kladioničara, Kenijac Ngugi va Tiong'o (79) i Japanc Haruki Murakami (68) bili su vodeći kandidati sve do nekoliko sati pred dodjelu, kada ih je pretekla dotada trećeplasirana Kanađanka Margaret Atvud (77). Išiguro nije bio ni na spisku širih favorita.

Švedska akademija nikada ne odaje ko je sve razmatran za nagradu, a spisak užih kandidata otkriva se tek 50 godina kasnije.

Agencije

 

Komentari: 0

Novi komentar