POČINJU OTVORENI DANI NAUKE: Spoj nauke i umjetnosti dobitna kombinacija

Sedmi festival "Otvoreni dani nauke" biće svečano otvoren u ponedjeljak u 12 sati u zgradi Sportsko- kulturnog centra Univerziteta Crne Gore. Ovogodišnji festival će se održati 9, 10 i 11. oktobra u nekoliko crnogorskih gradova.
Objavljeno: 06. 10. 2017 - 15:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

Centralni događaj festivala biće izložba "[email protected], koju Ministarstvo nauke organizuje u saradnji sa Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja CERN i Univerzitetom Crne Gore. 

Cilj izložbe [email protected] je da se učenici upoznaju sa fizikom čestica kroz igru, umjetničko prezentovanje materijala, eksponate i okušaju u zanimljivim eksperimentima koje mogu raditi u svojim školama. U sklopu programa biće održane radionice i predavanja koji će voditi naučnici iz CERN-a u saradnji sa crnogorskim studentima tehnike i fizike, od kojih su neki boravili u ljetnjim školama u CERN-u.

[email protected] je poznata kolaboracija između umjetnika, naučnika i univerziteta, čija misija je da se široj javnosti predstavi ljepota nauke, najnovija otkrića, te mladi ljudi nadahnu da se bave naukom.

Na izložbi će biti predstavljene fotografije CMS-a ogromnih dimenzija i modeli nekih njegovih segmenata. Predavanja su namijenjena srednjoškolcima, kao i studentima tehničkih ali i umjetničkih disciplina.

CMS je jedan od najvećih LHC (veliki hadronski sudarač) eksperimenata u CERN-u (Ženeva), a u čije punopravno članstvo je Crna Gora svečano pristupila ove godine. U njemu učestvuje preko 3.000 naučnika, inženjera i studenata iz 200 istraživačkih institucija širom svijeta.CMS eksperiment je bio u fokusu svjetske javnosti 2012. godine, zbog otkrića Higsovog bozona. Od 2010. godine u kolaboraciji je urađeno preko 500 naučnih članaka na osnovu dobijenih podataka na eksperimentu. Izložba [email protected] naglašava ljepotu fizike kao nauke o prirodnim zakonitostima, te stimuliše uzajamno istraživanje nauke i umjetnosti.

Tvorac izložbe, naučnik i fotograf Mihael Hoh istakao je na današnjoj konferenciji za novinare da je siguran da će glavni cilj festivala, da se animira što veći broj mladih, biti ispunjen.

-Čestitam crnogorskom naučnom timu na pridruživanju CMS-u. Riječ je o izuzetnom uspjehu. Izložba je koncipirana na povezivanju nauke i umjetnosti u pokušaju odgovora na fundemantalna pitanja za čovječanstvo, kao što su odakle dolazimo i od čega smo napravljeni. CERN, dakle, pokušava do odgovori na ta pitanja ne samo sa naučne već i umjetničke tačke gledišta. Spajanjem nauke i umjetnosti pokušavamo da pokrenemo nenaučne stručnjake da radimo zajedno na postizanju uspjeha- rekao je Hoh.

Rukovodilac programa "Nauka u pokretu" Vernes Zagora kazao je da su, nakon što su primjetili da interesovanje za nauku jenjava, osnovali program sa ciljem da se mladi zapitaju zašto su stvari takve kakve jesu, odnosno zašto su baš takve.

-Radimo ovaj program već sedam godina, a sprovodimo ga na sjeveru i primorju, van Podgorice. Za tri dana festivala obići ćemo Šavnik, Žabljak, Plužine, Bar i Ulcinj. Imajući u vidu da eksperimentalni dio čini prirodne nauke najzanimljivijim, mladi će imati prilike da vide, između ostalog, kako vatra može biti bezopasna i koliko gasovi mogu biti opasni- naveo je Zagora.

Autorka programa "Upoznajte magične tajne biologije i hemije" Slađana Krivokapić rekla je da je cilj programa promocija biodiverziteta Crne Gore. 

-U pripremi programa učestvovalo je 80 studenata u 17 radionica. Kroz niz interesantnih ogleda djeca će moći da vide kako nastaje zlatna kiša, kako se voda može razdvojiti na osnovne elemente, kako se med može proizvesti bez prisustva pčela... Takođe su interesantne radionice na kojima se uči jesu li sve bakterije štetne i kako se može napraviti lijek iz prirode. Na interesantan način će biti prikazano kako voda putuje kroz biljno tijelo- najavila je Krivokapić.

Autorka programa "Buđenje radoznalosti uz Alisu u zemlji čuda" Gordana Medin precizirala je da će njen program biti predstavljen u Inovaciono- preduzetničkom centru Tehnopolis u Nikšiću.

"Pokušala sam da iskoristim divnu priču da uvedemo djecu u neko drugo vrijeme, gdje će ih Bijeli zec vratiti u prošlost, tačnije u viktorijansko doba, u vrijeme prvih inovacija. Generalno, djeca malo znaju o periodu industrijske revolucije. Djeca će saznati ko je prava Alisa, proći će kroz Temzu i Oksford. Na instalaciji je radilo više timova, tako da će djeca moći da vide ogromne eksponate pečurki i različite ilustracije te priče. Artistički, trudili smo se da im približimo elastičnost prostora, a u sve to smo uvrstili i crne rupe", naglasila je Medin.  

S.G. 

Komentari: 1

Pava Petrova Bgd.

06. 10. 2017 - 16:37

Taman u isto vrijeme kada počinju dani drenjina!
Novi komentar