Tito i Nobelova nagrada: Sam sam sebi presudio

Međunarodna priznanja koja je Tito dobivao tokom života teško da se mogu pobrojati.
Objavljeno: 06. 10. 2017 - 17:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

Jedina je osoba iz Hrvatske koja je dva puta bila na naslovnici uglednog i uticajnog magazina “Time”, pozivali su ga i dolazili mu u goste najvažniji državnici svijeta, ali jedino što je još želio da bi doista kompletirao lični uspjeh, bila je Nobelova nagrada za mir. To se ipak nije dogodilo, a najbliže ovoj nagradi bio je 1973. godine.

Odluka da se lobira na sve strane donesena je na državno-partijskom nivou 1972. godine. Tita su trebali predložiti Vili Brant, njemački političar i državnik koji je i sam dobio ovu prestižnu nagradu godinu dana ranije, zatim indijska premijerka Indira Gandi, pa etiopijski car Hajle Selasi, bivši sekretar UN-a iz Burme U Tant, Habib Burgiba, predsjednik Tunisa, kao i italijanski političar Pjetro Neni, predsjednik Finske Urho Kaleva Kekonen i predsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa Nahum Goldman.

Nažalost, ni ovo utjecajno društvo nije bilo dovoljno da Tito dobije Nobela, a zašto se to nije dogodilo, opisao je u svojim knjigama Pero Simić, autor najviše biografskih knjiga o Titu, prenosi Express.hr.

Cijelu akciju koordinirao je Rato Dugonjić, tadašnji potpredsjednik Predsjedništva SFRJ, a prema pisanju publicista Mila Gligorijevića, o tome je Vladimir Dedijer jednom rekao: - Mene je pozvao Dugonjić i pitao bih li podržao Titovu kandidaturu? Rekao sam mu da ću podržati kandidaturu, ali da ga moram upozoriti na važnu činjenicu, a to je da Tito nije ni Jevrejin, ni mason. A tu nagradu dobivaju samo oni.

Milan Terzić zapisao je da je u povjerljivim dokumentima SSIP-a (Saveznog sekretarijata za vanjske poslove), akciju je trebalo voditi diskretno, da u slučaju neuspjeha, informacija ne dođe u javnost i zbog Titovog ugleda, ali i ugleda cijele države.

Titovu kandidaturu Komitetu za dodjelu nagrade podnijeli su predsjednik parlamenta Luxembourga Pijer Gregori i predsjednik Saveza sudionika pokreta otpora u Njemačkoj za vrijeme Trećeg Rajha, Karl Ibak. Radna grupa SSIP-e morala je izlobirati i osigurati glasove 30 najutjecajnijih državnika i političara iz cijelo svijeta, što nije bio nimalo lagan zadatak. No, 12. decembra 1972. godine u izvještaju radne grupe pisalo je da 'još nije utvrđeno je li Gregori podnio službeni pismeni prijedlog.

Svi najznačajniji jugoslavenski političari i diplomati dobili su zadatak da lobiraju i sakupe podršku, ali nije išlo. Ranko Đukić u knjizi 'Topli zec u Oslu' tekst Titove kandidature za Nobelovu nagradu pripremio je Đorđe Radenković, tadašnji vanjskopolitički komentator dnevne novine 'Politika'. Ali na kraju su u službenoj kandidaturi ostali smo citati značajnih političara koji su lijepo govorili o Titu.

Među onima koji su podržali Titovu kandidaturu bili su mnogi iz filmskog svijeta – Čarli Čaplin, Luis Bunjuel, Akiro Kurosava, Lorens Olivije, Ingmar Bergman i mnogi drugi, ali bez uspjeha.

Negdje pred kraj života, Tito je u jednom govoru najvišim vojnim i državnim službenicima rekao:

- Ja nisam dobio Nobelovu nagradu za mir zbog Golog otoka, iako me za ovu nagradu predlagalo više od stotinu državnika iz cijelog svijeta. Norveški kralj tražio je od mene da se izvinim pred cijelim svijetom zbog Golog otoka. Rekao sam mu:'Ako nekome treba da se izvinim, onda su to oni koji su tamo došli nevini. Informbiroovcima se ne želim izvinjavati.' Nobelovu nagradu nisam dobio i nisam nikoga krivio za takvu odluku. Sam sam sebi presudio".
 

Komentari: 2

CRNOGORSKI 007

07. 10. 2017 - 12:30

KADA BIH MOGAO ZIVOZ BI TI MOJ DAO ZARAD BUDUCUH POKOLJENJA,JER SI TI JEDINO MISLIO ZA SIROTINJU,RADNIKA,SELJAKA I POSTENU INTILIGENCIJU.
Mišo

10. 10. 2017 - 13:02

Čitao sam do imena Pero Simić i odmah stao. Molim vas ("Analitiku"), kao neko ko vas neizmerno ceni, nikada više ne pominjite to ime. To je čovek koga su Antifašisti Srbije nekoliko puta uhvatali da izmišlja dokumenta koja kod kuće piše i protura kao istorijska. Najviše je lagao o Titu. Kad je video da je postao malo dosadan, izmislio mu je još jednu ženu iz SSSR. Član predsedništva jugoslovenske omladine, savetnik kod Karadžića, Plavšićke i Dodika. Nek je umro 100 puta moram da kažem FUJ! A što se tiče same nagrade, činjenica da je nisu dodelili maršalu Titu, njihova je blamaža, kao što je u svojoj dekadenciji nisu dodelili ni Tesli. Kada su je dodelili Markoniju za bežičnu tehnologiju, vrlo dobro su bili informisani da je Pupin to ukrao od Tesle i prodao Markoniju. Dodelili su je Andriću a znali su da je bio je rasista koji je 1939. godine predlagao istrebljenje Albanaca sa Kosova. Čak su je i avansno dodeljivali.
Novi komentar