Otvorena nova sezona CSO, Počekin: Iskustvo je najbitnije

U odnosu na naš prvi susret, Crnogorski simfonijski orkestar danas ima mnogo više iskustva i to je za njega veoma važno. Prirodno je da su toliko napredovali u odnosu na vrijeme od prije dvije godine, kazao je violinista Ivan Počekin koji je sinoć nastupio na otvaranju sezone 2017/2018. sa našim najvećim instrumentalnim ansamblom.
Objavljeno: 07. 10. 2017 - 14:27 Promjenite veličinu teksta: A A A

Njegov drugi nastup na sceni Crnogorskog narodnog pozorišta bio je potpuno drugačiji od onog u junu 2015. godine, kada je izveo Koncert za violinu i orkestar Feliksa Mendelsona.

- Djelo Mendelsona je izuzetno poznato i često izvođeno, za razliku od ovog Šumanovog. Ipak, i ovo je veoma značajno djelo, kako za publiku, tako i za orkestar i solistu.

Večeras bilo veoma prijatno svirati za publiku u CNP-u, jer je orkestar bio veoma dobro pripremljen. Pokazali su se veoma dobro u izvođenju ovako teškog djela. Mogli ste u orkestru da čujete veoma dobre soliste, poput onih na oboi, čelu, violi.

S druge strane, bilo je lijepo izvoditi ovaj koncert zbog dirigenta, koji je i sam violinista, veoma dobar, pa do detalja poznaje ovaj koncert - kazao je Počekin za Portal Analitika.

Iako je se popularnost Mendelsonovog Koncerta za violinu i orkestar ne može porediti, on ističe da voli Šumanovo djelo, „iako ga nije često izvodio do sada - možda nekih pet puta“.

- Ono što je bila naša namjera jeste da publici predstavimo jedan veliki, klasični koncert, lijep i romantičan. Nadam se da smo i ostvarili tu našu zamisao - dodao je.

0710pocekin1

Naš sagovornik dalje navodi kako je riječ o djelu koje zahtijeva više vremena kako bi bilo prezentirano na pravi način, tim prije što zahtijeva izuzetnu violinsku tehniku.

- Nije mi bilo teško da pripremim ovaj koncert, jer ga volim. Međutim, ovakvo djelo nije nešto što mogu da izvedem u svakom trenutku, znate - da ga izvježbam od danas za sjutra. Svakom violinisti je potrebno neko vrijeme da pripremi ovakvo djelo za izvođenje. I na tome mora posebno samostalno da radi - ističe on.

Konačno, kada je riječ o Podgorici i njenoj publici, nada se novim susretima.

- Iskreno se nadam da ću ponovo nastupati ovdje - zaključuje naš sagovornik.

U sezoni koja će biti posvećena djelima Šumana, Šuberta i Štrausa, publika će u CNP-u 24. oktobra moći da čuje slovenačkog hornistu Boštjana Lipovšeka, dok će isperd orkestra biti publici već dobro poznat francuski dirigent Mark Korović. Na programu su Koncert za horn i orkestar u es-duru broj 1, opus 11 Riharda Štrausa, te Treća simfonija u es-duru opus 55 Ludviga van Betovena, poznatija kao „Eroika“.

K.J.

Foto: MCCG/D.Miljanić

Komentari: 0

Novi komentar