KRALJ: Radovi na maloj sceni diktiraće dinamiku sezone

Samo nekoliko dana nakon premijere Gogoljeve „Ženidbe“ u režiji Egona Savina, nova sezona u Crnogorskom narodnom pozorištu biće nastavljena u festivalskom ritmu.
Objavljeno: 08. 10. 2017 - 22:34 Promjenite veličinu teksta: A A A

Bijenale crnogorskog pozorišta, koje prethodne sezone nije bilo moguće realizovati usljed brojnih teškoća koje je zatekla nova uprava teatra, ove godine od 12. do 18. oktobra publici će ponuditi na uvid ono najbolje što su iznjedrile domaće teatarske kuće u prethodne tri godine.

O selekciji Bijenala, budućim aktivnostima, novim projektima, ali i starim problemima za Pobjedu govori direktorica CNP-a Zorana Kralj.

POBJEDA: Koliko je godina pauze olakšala ili, pak, otežala ovogodišnju selekciju Bijenala crnogorskog pozorišta?

KRALJ: Ne mislim da je godina pauze na bilo koji način ozbiljno ugrozila festival. Okolnosti su bile takve kakve jesu i nismo, u produkcionom i organizacionom smislu, uspjeli da realizujemo Bijenale u 2016. godini.

Jako je važno da ne stvaramo diskontinuitet i ne odustanemo od jedinog nacionalnog pozorišnog festivala u zemlji, čija misija jeste da afirmiše, vrednuje i razvija pozorišni život u Crnoj Gori.

Sigurno je da nema dileme i sumnje u značaj Bijenala, ni kod nas koji smo izvršni producenti, ni kod Ministarstva kulture koji je pokrovitelj, a naravno ni kod učesnika festivala.

Posljednje Bijenale održano je 2014. godine pa su se u konkurenciji za ovo izdanje festivala našle predstave koje su nastale u periodu od 1. juna 2014. do 1. juna 2017.

Zanimljiv je podatak da je u ovom periodu premijerno izvedeno 70 predstava, što svjedoči o ozbiljnoj i referentnoj pozorišnoj produkciji u Crnoj Gori.

POBJEDA: U konkurenciji za nagrade su produkcije CNP-a („Bura“, „Samoubica“, „Šceri moja“), Zetskog doma („Dokle pogled seže“, „Leptir“, Let iznad kukavičjeg gnijezda) i Gradskog pozorišta („Čuvari tvog poštenja“). Za očekivati je bilo da se u selekciji nađu i predstave tivatskog Centra za kulturu, Grada teatra... Zašto ih nema?

KRALJ: Od pomenutih 70 predstava koje su nastale u periodu koji se opservira, 20 predstava više nije „živo“ odnosno ne igraju se, 10 je predstava za djecu koje ne ulaze u selekciju, kao ni festivalske produkcije u kojima ne učestvuju crnogorski umjetnici.

Imajući na raspolaganju 25 predstava koje su dolazile u obzir za razmatranje prilikom selektovanja, odluka selektora reditelja Slobodana Mijatovića, da odabere ovih sedam predstava iz tri pozorišne institucije temeljila se na visokom umjetničkom dometu i njihovom značaju.

Nažalost, iz objektivnih razloga izvođenje „Bure“ na Bijenalu je otkazano.

POBJEDA: Što publika ne bi smjela propustiti u pratećem segmentu festivala?

KRALJ: U okviru pratećeg programa Bijenala biće predstavljena knjiga „Pozorište u crnogorskoj periodici 1954 - 1973“, autorke Ljiljane Milunović, koja sadrži preko 6.000 bibliografskih jedinica koje su objavljivane u časopisima Stvaranje, Susreti, Službeni list, Pljevaljske novine, Boka, Zapisi i dr.

Organizovaćemo i promociju časopisa „Pozorište“, koji tretira aktuelne teme iz pozorišne produkcije i teatrologije iz Crne Gore, ali i regiona i jedina je publikacija te vrste kod nas.

Kao i prethodnih godina, nakon predstave u takmičarskoj konkurenciji biće organizovan okrugli sto medija i kritike, odnosno razgovorio predstavama sa autorskim timom, glumcima, novinarima, kritičarima i publikom.

Posljednjeg dana festivala, nakon dodjele nagrada, na Velikoj sceni nastupiće studenti FDU Cetinje, sa programom„Koraci”.

POBJEDA: Što će u nastavkuobilježiti sezonu - koji reditelji,naslovi, programski segmenti...?

KRALJ: U CNP-u upravo počinju radovi na rekonstrukciji male scene, a završetak radova je predviđen za četiri mjeseca.

Radovi na maloj sceni u velikoj mjeri diktiraće dinamiku realizacije našeg repertoara i rad na novim predstavama, jer CNP, nažalost, nema alternativni scenski prostor.

To znači da će se do završetka Male scenesve odvijati na velikoj – i probe i predstave.

Sigurni smo da to neće uticati na kvalitet sezone koja je pred nama, ali uvelikoj mjeri hoće na intenzitet rada i plan premijernih naslova.

Ono što je izvjesno jeste rad na komadu Viljema Šekspira„Zimska bajka“, u režiji Dina Mustafića, koji je u CNPu režirao predstavu „Ko se bojiVirdžinije Vulf“.

Probe počinju za nekoliko dana, a premijeranas očekuje polovinom decembra.

Dogovorili smo irad na predstavi „Ekvinocij“Iva Vojnovića, u režiji Ivice Kunčevića. Premijera ove predstave planirana je za maj. 

POBJEDA:U intervju Pobjedi pred početakprošle sezonekazali ste da se „CNP suočava sa brojnim problemimakoji su sistemskeprirode i koji se nijesu rješavaligodinama, a s obzirom nakompleksnost zahtijevajuvolju, spremnost i učešće istruke i donosilaca odluka,da bi se kvalitetno i trajno riješili“. Godinu kasnije, kakvo je stanje?

KRALJ: Pozorište jeste slika društva u kojem djeluje, i to ne samo u umjetničkom, estetskom smislu kroz djela i predstavekoja postavlja na scenu, već i u svakom drugom pogledu dijeli sudbinu i probleme čitavog sistema.

U tom kontekstu,dinamika rješavanja mnogih problema, naročito onih koji su stari 20 godina, nije željena ni očekivana, i u mnogim segmentima ne omogućava optimalno funkcionisanje CNP-a.

Spore, često i nepotrebno komplikovane administrativno-pravne procedure kao i zastarjela ili neadekvatna zakonska regulativa, usporava i koči rješavanje brojnih problema.

Ipak, rezultati postoje, način funkcionisanja CNP-a je uređeniji u svakom pogledu, a započeli smo brojne inicijative i procedure koje treba da stvore bolje uslove za rad, poboljšaju statuse zaposlenih, racionalizuju i unaprijede ukupno poslovanje.

U toku je izrada tri važna aktaza CNP - sistematizacije koja se nije mijenjala 20 godina, pozorišnih pravila koja su takoa prevaziđena i nepotpuna,i po prvi put radimo posebni kolektivni ugovor za CNP.

Kroz ova tri akta u velikoj mjeri će biti uređeno unutrašnje ustrojstvo i funkcionisanje kuće, kao i statusi zaposlenih.

Novom sistematizacijom se trudimo da na racionalan i održiv način uredimo postojeće stanje i strukturu zaposlenih ali i osavremenimo i prilagodimo vremenu u kojem radimo, kao i da otvorimo prostor za mlade ljude i za nove profesije koje su neophodne današnjem pozorištu.

Pozorišna pravila su akt koji pored ostalog, treba da konačno riješi statuse i zvanja glumaca,koji su u tom pogledu decenijama potpuno zanemareni.

Kroz posebni kolektivni ugovor za CNP, pokušaćemo da ispravimo anomalije opšteg kolektivnog ugovora za oblast kulture koji nije prepoznao na adekvatan način mnoga važna zanimanja svojstvena samo pozorištu.

Nakon javne rasprave i izjašnjavanja savjeta CNP-a o ovim aktima uputićemo ih Ministarstvu kulture i očekujemo da će do kraja ove godine biti usvojena.

Takođe, smo u prethodnom periodu, i pored prilično restriktivne politike zapošljavanja,uspjeli da zaposlimo devetoro ljudi od čega je šestoro glumaca.

POBJEDA: Više puta ste i vi i umjetnički direktor Branimir Popović isticali da se CNP suočava sa ozbiljnim infrastrukturnim problemima koji zahtijevaju velika ulaganja u zgradu CNP-a.

Prije svega to se odnosilo nakrov koji prokišnjava, sistem za grijanje/hlađenje i rekonstrukciju male scene. Jeste li tokom ljetnje pauze uspjeli da sanirate ponešto?

KRALJ: Kao što sam već pomenula,rekonstrukcija Male scene je izvjesna i nakon završetka radova dobićemo izuzetno funkcionalan, savremen tehničko-scenski prostor sa značajno povećanim kapacitetima gledališta.

Što se tiče ostalog, riječ je o velikim i ozbiljnim investicijama koje smo kandidovali kroz kapitalne izdatke, ali se ne realizuju zbog vrlo sporih administrativno-pravnih procedura, dok nas na drugoj strani neriješeni imovinsko-pravni odnosi blokiraju u aktivnostima koje se tiču rekonstrukcije krova, termo-tehničkog sistema, fasadnih površina itd.

Pokrenuli smo i preduzeli sve ono što je do nas, a dok se sve to ne riješi radimo u okolnostima koje su date.

To znači da smo kroz ono što su naši mehanizmi, naš tekući budžet, sposobnosti „improvizacije“naših zaposlenih u tehničkom sektoru odnosno parcijalno saniranje problematičnih sistema (naročito termo-tehničkog), pripremili sve što je u našoj moći da se ova pozorišna sezona desi i realizuje u okolnostima koje neće ugroziti našu djelatnost, i u kojoj se neće ponoviti situacija od prošle zime kada je publika predstave pratila u kaputima,a glumci se smrzavali na sceni.

Cilj nam je da ustanovimo festival narodnih teatara

POBJEDA: Jedan od blistavijih momenata prošle sezone bilo je gostovanje narodnih pozorišta iz ex-Yu, koje ste realizovali povodom obilježavanja 20 godina od otvaranja novog zdanja CNP-a.

Imajući u vidu veliko interesovanje i dobre reakcije publike, jeste li razmišljali o tome da ovakvi teatarski susreti postanu neizostavni dio svake sezone?

KRALJ: Dvije decenije nove zgrade CNP-a bio je samo povod da organizujemo gostovanja regionalnih narodnih pozorišta, a cilj je da od ove sezone ustanovimo festival narodnih teatara.

U komunikaciji smo sa vodećim pozorišnim kucama iz regiona i uz, nadamo se, uvećanje programskog budžeta za 2018. godinu, očekujemo da ćemo uspjeti da na kraju sezone,

Repertoar koji komunicira sa publikom

POBJEDA: Prethodna sezona ostaće upamćena i po tome štoste publiku vratili u teatar. Šta jeto što ćete u ovoj sezoni uraditida je zadržite, a da neku novueventualno pridobijete?

KRALJ: Ne postoje nikakve magične aktivnosti, marketinške ili PR akcije koje mogu publiku privući i zadržati ako nemamo repertoar - repertoar koji je bogat, raznovrstan i koji komunicira sa publikom.

Naravno da naš repertoar i estetske dometesvake pojedinačne predstave treba da propituje stručna javnost,pozorišni profesionalci,kritika ali, na kraju, sud publikeodređuje život jedne predstave.

Trenutno imamo više od 30 živih, igrajućih predstava, od kojih je 11 novih produkcija koje i dalje izazivaju najveću pažnju publike.

Nastavićemo i sa svim onim aktivnostima koje dodatno popularizuju naš repertoar i čine ga dostupnijim,od vrlo povoljnih popusta,preko intenzivnije, savremenije,interaktivnije komunikacije,pa do raznih marketinških i animacionih akcija.

Ali, nešto što nam fali i čemu ćemo u ovoj sezoni posvetiti više pažnje jesu edukativni programi koji su usmjereni ka mladoj publici sa ciljem da otkrijemo, njegujemo i formiramo buduću, stalnu publiku.

Rosanda MUČALICA

Komentari: 4

MNE

09. 10. 2017 - 03:26

Fino, izražajno i upečatljivo lice, bez plastike, svaka čast. A tvoja umjetnost, ne stižem da pratim, pa i ne komentarišem. U svakom slučaju, srećno!
Maja Martinovic

09. 10. 2017 - 14:52

Uprkos brojnim manama CNP-a, istog repertoara itd... treba podrzati svaki napor, pa i ovaj ove mlade i lijepe zene, uvijek odmjerene i kulturne. U vremenu rijalitija i drugih pomjerenih vrijednosti svaki kulturni impuls nam je blagoslov. Cnp ce uvijek imati publiku za svoje predstave, pa apelujem da "dovedete" i predstave iz okruzenja, po cijenu znacajno skuplje karte, opet cete imati publiku tj. sve nas koji cemo sa zadovoljstvom dati svoje vrijeme i novac pozoristu, radije nego kafanama ili shopping mallovima Vjerujte da neke predstave iz okruzenja nemaju cijenu! Svako dobro!
123123

10. 10. 2017 - 13:50

I CNP ima predstave koje nemaju cijenu ali nisu iz okruženja,to je naš problem.
Raritet

09. 10. 2017 - 18:04

Briljantna ličnost umjetničkog života Crne Gore, koja osim lijepog lica, kulture i obrazovanja može s ponosom nositi genetiku i porodično nasljedje.
Novi komentar