Orić oslobođen optužbi za zločine 1992. godine

Naser Orić bivši komadant Teritorijalne odbrane Armije RBiH oslobođen je optužbi za zločin na području Srebrenice i Bratunca 1992. godine. Prvostepenom presudom optužbi je oslobođen i Sabahudin Muhić, bivši pripadnik TO Armije RBiH.
Objavljeno: 09. 10. 2017 - 09:31 Promjenite veličinu teksta: A A A

Orić i Muhić bili su optuženi da su učestvovali u ubistvima tri srpska zarobljenika u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u januaru 2016. godine.

Tokom procesa pred Sudom BiH saslušano je oko 30 svjedoka, nekoliko vještaka i iznijeto je mnogo dokaza od strane Tužilaštva BiH.

Orićeva odbrana po okončanju procesa je tvrdila da nije dokazano ništa od onoga što mu se stavilo na teret, a Orić se izjasnio da nije kriv.

Nasera Orića je Haški tribunal 2008. godine pravosnažno oslobodio optužbi za zločine u Srebrenici. Odbrana je od Haškog tribunala tražila obustavu postupka protiv Orića, s obzirom da mu je za te zločine već suđeno međutim taj zahjev je odbijen.

Naser Orić uhapšen je 10. juna 2015. na granici Francuske i Švajcarske po zahtjevu Republike Srbije. Srbija i BiH su poslale zahtjev za njegovo izručenje. Izručen je BiH, nakon čega mu je Sud BiH odredio mjere zabrane, a Orić se branio sa slobode.

Izvor: N1

Foto: Reuters

Komentari: 2

Sjeme za novo zlo!

09. 10. 2017 - 13:11

Mnogi Srbi su osudjeni za ratne zločine u Hagu i u zemljama bivše Jugoslavije. Po meni, čak i nedovoljan broj u odnosu na velike zločine koji su počinjeni na nesrpskim stanovništvom. Ono što je opasno, a nesporna je činjenica, da za veliki broj zločina nad Srbima, kako u Hagu, tako i na sudovima "domaćim", optu\nice ili nijesu ni podizane ili su optuženi uglavnom oslobadjani. Tako se namjerno ili ne, produbljuju rane rata, sije sjeme za buduće nesreće i zašto ne reći šalje direktna poruka, da ubijanje Srba i nije nedozvoljena radnja. Da ne pominjem činjeni cu da protiv bilo kojeg značajnijeg političkog aktera Muslimana i Hrvata, Hag čak ni optužnicu podigao nije, a da su Srpski političari gotovo listom, sudjeni i osudjeni.
Omer Dedović

02. 11. 2017 - 20:59

...Osim 3000 srpskih zločinaca koji su se sklonili u Srbiju a koji se ne procesuiraju već se slobodno kreću po Srbiji!?
Novi komentar