Stoltenberg: Impresivni rezultati Crne Gore

Rezultati koje je Crna Gora posljednjih godina postigla na planu ispunjavanja NATO standarda su impresivni, ocijenio je generalni seketar Alijanse, Jens Stoltenberg. On je na Plenarnoj sjednici Godišnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO, zahvalio parlamentu Rumunije na organizaciji 63. Godišnjeg zasijedanja tog tijela i aktivnostima kojima država domaćin kao članica Alijanse doprinosi očuvanju međunarodnog mira.
Objavljeno: 09. 10. 2017 - 16:28 Promjenite veličinu teksta: A A A

„U kontekstu aktuelnog skupa istakao je važnost djelovanja i snaženja uloge Parlamentarne skupštine NATO posebno imajući u vidu da jačanja veze između parlamentaraca i građana doprinosi boljem predstavljanju rada i rezultata NATO“, kaže se u saopštenju crnogorskog parlamenta.

Stoltenberg je podsjetio da Sjeverno atlantska Alijansa predstavlja čuvara bezbjednosti građana na globalnom nivou, spremnog da odgovori savremenim bezbjednosnim izazovima i naglasio da je taj političko-vojni savez u cjelosti posvećen ispunjavanju datih obećanja i postavljenih ciljeva.

„Tokom riječi o Zapadnom Balkanu te aktivnostima koje je NATO imao na ovom području i politici otvorenih vrata s tim u vezi, Jens Stoltenberg je istakao da su impresivni rezultati koje je Crna Gora tokom posljednjih godina postigla na planu ispunjavanja standarda te iskazana puna posvećenost zajedničkim ciljevima Alijanse, predstavljali njenu najbolju preporuku za punopravno članstvo u NATO“- kaže se u saopštenju.

Navodi se da se Stoltenberg posebno osvrnuo i na pitanje jačanja saradnje na relaciji NATO-Evropska unija, posebno imajući u vidu aktuelni složeni međunarodno bezbjednosni ambijent, i istakao važnost integrisane i djelotvorne bezbjednosne saradnje na tom nivou u cilju združenog suprotstavljanja unutrašnjim i vanjskim bezbjednosnim izazovima.

U okviru uvodne riječi predsjednik Parlamentarne skupštine NATO Paolo Alli uputio je čestitke Crnoj Gori na punopravnom članstvu u NATO, poželio dobrodošlicu u zajednicu euroatlantskih država i pozvao učesnike da aplauzom podrže ovaj uspjeh, kako za Crnu Goru tako i Alijansu. Istakao je da ulazak Crne Gore u Sjeverno atlantsku Alijansu predstavlja rezultat posvećenog i predanog rada u proteklom periodu kao i pruženog doprinosa međunarodnom miru, i istakao čvrsto uvjerenje da će isti biti nastavljen u predstojećem periodu.

Generalni sekretar NATO i Predsjedavajući Sjeverno Atlantskog Savjeta Jens Stoltenberg, na početku izlaganja se zahvalio Parlamentu Rumunije na organizaciji 63. Godišnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO i aktivnostima kojima država domaćin kao članica Sjeverno atlantske Alijanse doprinosi očuvanju međunarodnog mira. U kontekstu aktuelnog skupa istakao je važnost djelovanja i snaženja uloge Parlamentarne skupštine NATO posebno imajući u vidu da jačanja veze između parlamentaraca i građana doprinosi boljem predstavljanju rada i rezultata NATO. Ovom prilikom, Stoltenberg je podsjetio učesnike Plenarne sjednice da Sjeverno atlantska Alijansa predstavlja čuvara bezbjednosti građana na globalnom nivou, spremnog da odgovori savremenim bezbjednosnim izazovima i naglasio da je ovaj političko-vojni savez u cjelosti posvećen ispunjavanju datih obećanja i postavljenih ciljeva.

Tokom riječi o Zapadnom Balkanu te aktivnostima koje je NATO imao na ovom području i politici otvorenih vrata s tim u vezi, Jens Stoltenberg je istakao da su impresivni rezultati koje je Crna Gora tokom posljednjih godina postigla na planu ispunjavanja standarda te iskazana puna posvećenost zajedničkim ciljevima Alijanse, predstavljali njenu najbolju preporuku za punopravno članstvo u NATO. 

Tokom izlaganja Generalni sekretar NATO je poseban osvrt učinio i na pitanje jačanja saradnje na relaciji NATO-EU, posebno imajući u vidu aktuelni složeni međunarodno bezbjednosni ambijent, i istakao važnost integrisane i djelotvorne bezbjednosne saradnje na ovom nivou u cilju združenog suprotstavljanja unutrašnjim i vanjskim bezbjednosnim izazovima.

Potom je učesnicima Plenarne sjednice predstavljen izvještaj blagajnika Parlamentarne skupštine NATO Marc Angel-a, i s tim u vezi uslijedilo je izjašnjenje delegata o Nacrtu budžeta za 2018. godinu.

U nastavku rada Plenarne sjednice, delegati su se izjasnili o predlozima rezolucijama i amandmana na Poslovnik o radu Parlamentarne skupštine NATO.

U okviru tačke dnevnog reda Plenarne sesije posvećene izboru i imenovanjima za Predsjednika Parlamentarne skupštine NATO ponovo je izabran član stalne Delegacije Italije Paolo Alli, a za potpredsjednike: Lord Campbell iz Ujedinjenog Kraljevstva, Rasa Jukneviciene iz Litvanije, Joseph A. Day iz Kanade, Metin Lufti Baydar iz Turske i Vitalino Canas iz Portugala.

63. Godišnje zasijedanje PS NATO okupilo je predstavnike parlamenata zemalja članica iz Sjeverne Amerike i Evrope, pridruženih i partnerskih zemalja, posmatrače i druge relevantne predstavnike sa ciljem vođenja diskusija o zajedničkim bezbjednosnim pitanjima međunarodnog karaktera.

Stalna Delegacija Skupštine Crne Gore koja je učestvovala u radu 63. Godišnjeg zasijedanja Parlamentarne Skupštine NATO je bila u sastavu Obrad Mišo Stanišić i Genci Nimanbegu.

63. Godišnje zasijedanje Parlamentarne skupštine NATO današnjomPlenarnom sesijom završava rad.

 

Komentari: 1

Pyer

09. 10. 2017 - 21:46

Rezultata ima ali impresivnig ne bas.Mada kakvoje okruzenje mozese i tako tretirati.
Novi komentar