Otvorena izložba o jedinstvenom zvončiću sa Lovćena

Izložba pod nazivom „Dnevnik jednog zvončića“ o Edraianthus lovcenicus, endemičnom zvončiću sa Lovćena, koja na jedinstven i suptilan način prikazuje ljepotu crnogorske prirode, svečano je otvorena večeras u dvorcu Petrovića.
Objavljeno: 09. 10. 2017 - 20:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

Za potrebe izložbe, Narodni muzej Crne Gore je ustupio fotografije čiji je autor princeza Ksenija, a realizaciju su podržali Ministarstvo nauke Crne Gore i Fondacija Petrović Njegoš.

Posjetioci festivala Otvoreni dani nauke mogu da se inspirišu ljepotom jedinstvenog cvijeta koji odolijeva vremenu i inspiriše naučnike iz čitavog svijeta.

Autor izložbe naučnik Boštjan Surina kazao je na otvaranju da je prvi put prije dvadesetak godina doznao priču o čuvenom zvončiću i tada odlučuo da dođe u Crnu Goru kako bi podrobnije istražio cvijet.

- Zaljubljenost u Crnu Goru ne dolazi kao kap, nego odjednom i kad te zahvati taj „otrov“ više ne prestaje - izjavio je Surina.

Svaka amaterska, kao i profesionalna fotografija priča priču o neponovljivoj ljepoti i podsjeća nas da je moramo njegovati i čuvati.

Rađanje i život zvončića na originalan način predstavila je svojim modelima kreatorkaMilena Đurđić.

- Lovćenski zvončić je veliki izazov. Nije jednostavno odgovoriti na svu posebnost Lovćena, kao simbol crnogorske slobode i nezavisnost koji nas neumitno povezuje sa našim velikanom Njegošem - izjavila je kreatorka.

Generalni direktor Direktorata za naučnoistraživačku djelatnost u Ministarstvu Crne Gore dr Darko Petrušić kazao je na otvaranju da će Ministarstvo i ubuduće sa velikim zadovoljstvom podržavati ovakve projekte.

- Lovćenski zvončić je važan sa aspekta izučavanja endemskih vrsta u Crnoj Gori, kao i saradnje sa naučnicima iz regiona, koja je veoma značajna za naučnike, a što Ministarstvo nauke uvijek podržava i ohrabruje - kazao je Petrušić.

Organizatori izložbe su NVO Ekološko pravni centar i Fondacija Petrović Njegoš. Autori izložbe su: Snežana Dragićević, Boštjan Surina, Milena Đurđić i Dejan Kalezić.

Autori izloženih fotografija su: Princeza Ksenija Petrović, Boštjan Surina, Slavica Đurišić, Dejan Kalezić, Snežana Vuksanović, Ana Uskoković, Suzana Malidžan, Marko Karaman, Slavko Polak, Ilinka Ćetković, Mijat Božović i Gordana Kason.

Izložba „Dnevnik jednog zvončića“ traje do 20. oktobra.

Komentari: 0

Novi komentar