SZO: Ove bakterije su postale neuništive

SZO objavila je listu 12 bakterija koje su postale neuništive i predstavljaju najveću prijetnju čovečanstvu, jer su otporne na većinu antibiotika.
Objavljeno: 10. 10. 2017 - 07:17 Promjenite veličinu teksta: A A A

S obzirom na to da gube svoju snagu i otpornost, mnoge operacije, poput carskog reza, transplantacije organa, ugradnje veštačkih kukova i zglobova, pa čak i hemoterapija mogle bi da postanu opasne i smrtonosne medicinske intervencije, upozorava SZO.

Jedna od činjenica je i da farmaceutska industrija veoma dugo nije proizvela novi antibiotik, pa je objavljivanje ove liste ujedno i poziv farmaceutima da svoja istraživanja usmjere u pravcu borbe protiv rezistencije bakterija na antiobiotike.

Takođe, navode da svih 12 bakterija u sebi imaju ugrađene mehanizme za pronalaženje novih načina za preživljavanje, a dodatna je opasnost što taj genetski materijal mogu prenijeti i na druge bakterije. Opasne bakterije podijeljene su u tri podgrupe. 

Tri bakterije proglašene su najopasnijima – Pseudomonas aeruginosa, Enterobacteriaceae i Acinetobacter baumannii.

SZO navodi da je pronalaženje „ubice“ ovih bakterija apsolutni prioritet. Šest ih je na listi visokog prioriteta, a to su Enterococcus faecium, Helicobacter pylori, Salmonela, Campylobacter, zlatni stafilokok i Neisseria gonorrhoeae.

U kategoriji srednjeg prioriteta za pronalazak lijeka nekoliko je vrsta Shigelle, Haemophilus influenzae i Streptococcus pneumoniae.Upravo to su bakterije koje bi mogle postati najveći ubice, ako se u relativno kratkom roku ne pronađu novi ljekovi kojima će moći djelotvorno da se liječe. (blic)

Komentari: 0

Novi komentar