Forin afers: Od svih načina, Španija je izabrala srpski

Od svih načina na koji bi neka vlada mogla da riješi problem separatističkih težnji izgleda da je španska vlada izabrala srpski način, piše časopis Forin afers.
Objavljeno: 10. 10. 2017 - 11:47 Promjenite veličinu teksta: A A A

Španska vlada sada namjerava da "ugasi" regionalnu katalonsku vlast ukoliko odluči da prihvati rezultate nedavo održanog referenduma za nezavisnost te španske pokrajine. Baš kao što je to učinila srpska vlada s Kosovom 1990, navodi Forin afers.

Taj američki časopis navodi i da je od 1. oktobra, kada je održan referendum, Španija sveprisutna u katalonskom regionu- počev od povećanog broja policajaca koji patroliraju ulicama pa sve do vojske, a sve to podsjeća na reakciju vlade Srbije na kosovsku objavu nezavisnosti. 

List još navodi da za mnoge Katalonce sve to liči na spoljnu okupaciju teritorije, prije nego na legitimnu raspodjelu snaga reda zbog očuvanja mira. 

Inače, očekuje se da predsjednik Katalonije Karles Pudžemon danas saopšti da li će održati obećanje i zaista proglasiti nezavisnost te španske pokrajine. Ako se to dogodi Španija će se suočiti sa svojim najvećim političkim previranjem otkako se vratila demokratiji 70-ih godina prošlog vijeka, ocjenjuje AFP.

 

Komentari: 0

Novi komentar