RADULOVIĆ: Odustati od zacrtanog modela gradnje drugog bloka

Demokratski front je protiv gradnje drugog bloka pljevaljske termoelektrane na način na koji je dogovoreno sa češkim strateškim partnerom. Termoelektrana da, ali sa nultom emisijom štetnih gasova jer će sve ostale ili biti ugašene, ili plaćati visoke penale. Svakako da Crna Gora treba da iskoristi četiri milijarde eura vrijedne rezerve uglja, ali ne na način na koji nude Česi jer je to zastarjela tehnologija, izjavio je član Predsjedništva DF-a Branko Radulović na današnjoj konferenciji za novinare.
Objavljeno: 10. 10. 2017 - 14:06 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je istakao da će Pariski sporazum, koji će sjutra biti ratifikovan u Skupštini, između ostalog obavezati Crnu Goru da do 2030. smanji emisiju gasova koji izazivaju efekat staklene bašte za 30 odsto, sa 5.239 kilotona na 3.667 kilotona i niže.

- Crna Gora će se ratifikacijom sporazuma obavezati da doprinese ostvarivanju plana da se globalno otopljavanje ograniči na nivo dva stepena Celzijusa i manje u odnosu na predindustrijski period, što je kod nas 90-ta godina. Za ostvarivanje ovih uzvišenih ciljeva potrebne su radikalne promjene dosadašnje pogrešne neoliberalne i tajkunske ekonomske prakse i dugoročno održiv razvoj u saglasju sa novim ekološkim standardima.Energetska efikasnost i alternativni izvori energije će sve više dobijati na značaju- rekao je Radulović.

On je podvukao da se ne bi trebalo ugledati na zemlje regiona koje nastavljaju sa izgradnjom termoelektrana sa punom emisijom ugljen- dioksida.

"To je suludo. Hitno treba zaustaviti sve aktivnosti na gradnji drugog bloka pljevaljske termoelektrane pod ovim uslovima, bilo da su u pitanju Česi, Kinezi ili Amerikanci. U pitanju su zastarjele tehnologije koje nijesu u saglasju sa kriterijumima Pariskog sporazuma. Ne obezbjeđuju nultu emisiju gasova i baziraju se na velikim i rastućim troškovima za penale zbog emisije CO2. Ako se odobori rad takve termoelektrane, troškovi bi 2040. godine iznosili čak 60 odsto od ukupne cijene struje", precizirao je Radulović, napominjući da "u naprednim zemljama" postoje termoelektrane sa nultom emisijom štetnih gasova.

On je ocijenio da će sva usvojena dokumenta, strategije, odluke i aktivnosti u energetici postati neutemeljeni i pogrešni.

-Treba ih odbaciti i zaustaviti.  Neophodno je usvojiti Strategiju niskougljeničnog razvoja, sa posebnim segmentima u energetici, transpotu, industriji, građevinarstvu i poljoprivredi.     Treba znati, budućnost energetskog sektora, na globalnom i regionalnom  planu će biti sledeća: državne samostalnosti nema bez energetske samodovoljnosti, tražnja za električnom energijom  i njena cijena će biti sve veća, proizvodnja električne energije će morati da zapazi visoke standarde sigurnosti i ekologije- naveo je Radulović.

U tom cilju, predlaže da se elektro-energetski  potencijal maksimalno valorizuje, u dogovoru sa susjednim državama. 

-Potrebno je ratifikovati sporazume sa susjedima oko zajedničkih vodotoka i stajaćih voda, u skladu sa međunarodnim standardima i principima vodnog prava i životne sredine. Prije svega, sa Republikom Srpskom oko Bilećkog jezera, zatim vodotoka Pive i vodotoka Tare. Takođe, sa Republikom Srbijom, oko vodotoka Lima, mogućeg prevođenja voda Tare i uticaja na vodotok Morače i Drine. Posebno u kontekstu odluka izgradnje HE „Buk Bijela“ i drugih hidroelektrana na vodotoku Drine i vodotoku Lima. Valorizacija vodotoka Pive mora biti prioritetna, potpuna i efikasna. Nove HE “Komarnica“, HE “Piva II“ i HE “Kruševo“, sa revitalizovanom HE “Piva“, treba da čine jedinstven sistem, da rade u taktu i reverzibilno, da posjeduju kompezacione bazene. Tehnički, ekonomski i sociološki indikatori ukazuju na superiornost izgradnje ovih velikih hidrocentrala. Da li će biti izgrađena HE“Komarnica-gornja“ ili HE“Komarnica-donja“, da li HE “Kruševo-gornje“ ili HE “Kruševo-donje" je izuzetno bitno, jer u pitanju su ogromni finansijski efekti koji će vremenom rasti. O tome treba da odluče na referendumu građani Šavnika i treba napraviti i dogovor sa Republikom Srpskom- kazao je Radulović. 

On je ponovio da je od najvećeg  državnog  interesa da se ponovo analizira  izgradnja HE „Buk Bijela“ u novim okolnostima. 

-To su ciljevi i posljedice Pariskog sporazuma, odluka Republike Srpske o izradnji HE „Buk Bijela“ na svojoj teritoriji, neposredno uz granicu sa Crnom Gorom. Treba znati da Tara i Drina neće više  biti iste, da će dužina raftinga biti mnogo kraća i treba naći rešenje koje će optimalno da usaglasi ekonomiju, životnu sredinu i prirodne ljepote. Takođe treba donijeti racionalnu odluku da li i kako izgraditi visoke hidroelektrane na Morači. Ta odluka mora biti proizvod energetske budućnosti regiona i Crne Gore, Pariskog sporazuma, trase autoputa Bar-Boljere, mogućeg prevođenja voda Tare u Moraču, seizmičke sigurnosti, očuvanja kulturne baštine i životne sredine, normalno, i ekonomskih indikatora. Ta odluka će bitno uticati na budućnost Crne Gore i treba je donijeti uz veliki konsenzus i referendumom. Neophodno je i sačiniti relevantnu studiju izvodljivosti izgradnje TE“Pljevlja II“, revitalizacije TE“Pljevlja I“, toplifikacije i ekološke sanacije Pljevalja,  sa primjenom najboljih „BAT tehnologija“ koje omogućavaju nultu emisiju gasova- naglasio je Radulović.  

Dodao je i da treba napokon izvršiti dodatnu regulaciju u drumskom saobraćaju, ali i uvesti kontrolu pri registraciji vozila i u odnosu na izduvne gasove.

-Treba upozoriti građane da se u automobilskoj industriji dešava revolucija, da će uskoro biti obaveza hibridnog rešenja, zaustaviti uvoz polovnih vozila lošeg kvaliteta i prevaziđenih tehnologija, izvršiti regulaciju saobraćaja u gradovima u cilju manjeg zagađenja, sprovesti rigidniju kontrolu goriva- zaključio je Radulović.  

S.G. 

 

Komentari: 8

Rezervni točak i KAP

10. 10. 2017 - 14:27

Ovaj je stručnjak za prebacanje(švercovanje) ondašnjih DM(njemačkih maraka) sa Kosova u CG, u rezervnom točku. Što se tiče stručnosti treba se prisjetiti što je govorio o KAPu, i kombinatima aluminujuma u Mostaru i Šibeniku. Naime, tvrdio je da KAP treba da se ugleda na Mostar i Šibenik. Oba ta kombinata su propala, a KAP radi. Eto toliko o Branku kao "ekspertu".
mitar

10. 10. 2017 - 15:54

Ovi iz Šibenika što ih je Branko dovodio u PG kao primjer uspješnog poslovanja,kroz godinu su došli kod Pejovića,da ga mole da nekako priuzme njihovu fabriku.Ironija,sudbina,šta li je...
Deki

10. 10. 2017 - 14:27

A profesore Branko, ne reče što ćemo sa glavnim zagađivačima Crne Gore. Sa Ristom i SPC?
Jedan od 100 najpametnijih

10. 10. 2017 - 15:17

Ljudi ovaj bi sve znao napraviti.popraviti...ukrasce nam ga neko...a da uplate za gradnju idu preko pzp....ajde pametni u penziju
iskra

10. 10. 2017 - 16:20

Bolje bi vam bilo da ste slusa prfesora Radulovica za mnoge stvari, no crnogorci velji svakom nadju manu. Odlicna analiza profo, No nemas kome vjeruj, n makar ti e savjest cista da si pokusao, Sve potpisujemo sto si rekao. Pozdrav sa Masinskog fakulteta iz Podgorice
CG

10. 10. 2017 - 19:58

E blago nama sa dipl. mašincima śutra!
Milutin

10. 10. 2017 - 21:04

Baš me zanima ko će nas ovako uveseljavati kad Branko ode u penziju?
kolo unazad

10. 10. 2017 - 21:44

O stručnjaku netreba puno govorit jer je ovo pročito od drugih. I Predsjednik Vujanovic nekada je govorio da je ekonomičnije zatvoriti KAP ali drzavna finansiska infuzija I dalje ga odrzava u zivotu.Čitajuci novine iz regiona model zatvaranja svih termoelektrana tipa darugog bloka zatvaraju se u trecoj deniji oevog vijeka(AVAZ:, ba).
Novi komentar