Konjević: Do kada će građani plaćati poslovanje Montenegro Airlines-a?

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević je na konferenciji za medije rekao da "ako nađu da je neko iz partije kojoj pripadam bio predsjednik Odbora direktora ili izvršni direktor MA neka ga, da se grubo našalim, osude bez suda i utamniče po hitnom postupku".
Objavljeno: 10. 10. 2017 - 14:18 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je tako odgovorio na konstataciju predsjednika Vlade Duška Markovića da "Montenegro Airlines danas kritikuju oni koji su najviše novca iznijeli iz pomenute kompanije".

"Montenegro airlinesom gotovo pola godine upravljao je, u svojstvu predsjednika Odbora direktora član predsjedništva DPS i koordinator te partije za izbore na Cetinju, a izvršni direktor je bio visoki funkcioner DPS, a sadašnji direktor Direktorata za vazdušni saobraćaj u Ministarstvu saobraćaja", dodao je Konjević.

On je pozvao i Ministra finansija, Darka Radunovića da odmah objavi kopije izvještaja o uplati dijela obaveza MA.

"Montenegro airlines je bio dužan da 1.9. i 1.10.2017. godine plati po 95.000 eura na račun državnog trezora kao prvu i drugu od ukupno 24 rate za vraćanje tog duga. Nadam se da su rate u roku plaćene pa da ministar Radunović može danas objaviti kopije tih izvještaja". On je pozvao i tužiteljku Stojanku Radović da ispita je li to uplaćeno.

Konjević je podsjetio da je novom "tajnom"odlukom Vlada kompaniji MA, kojoj je prije tri mjeseca "pozajmila 2,2 miliona eura, sada novčanim depozitom garantuje kratkoročni kredit 2,3 miliona eura za njenu likvidnost bez šanse da taj kredit bude vraćen od strane kompanije.

"Za 4,5 miliona koliko je Vlada dala Montenegro airlinesu moglo se ili izgraditi nekoliko škola ili vrtića, ili kupiti oprema za zdravstvo i policiju. Samo za godinu dana dug MA prema Aerodromima Crne Gore sa 20 miliona porastao je na 24 miliona. Dakle 4 miliona".

Takođe, poreski dug kompanije MA je 4 miliona, on napominje.

"Poreski dug je porastao sa 12 miliona na oko 16 miliona eura. I dok nadležni organi blokiraju na desetine malih i srednjih preduzheća za poreski dug od nekoliko hiljada eura, dotle se dug MA toleriše u milionima eura. Javno pitam Ko će da plati ovaj dug?"

Odluka da Vlada da  državnu pomoć kompaniji je, kaže nezakonita.

"Jasno je da je Vlada prekršila osnovno pravilo da se jednom data državna pomoć ne može ponoviti u  narednih 10 godina a MA je bio korisnik šeme državne pomoći prije 6 godina. Vlada je prekršila i ratifikovane međunarodne ugovore koji imaju supremaciju u odnosu na domaće zakonodavstvo,a  kojima se insistira na dediskriminatorskom odnosu prema avio prevoznicima", dodaje.

Do kada će se novac građana davati za finansijsko poslovanje kompanije koja grca u dugovima i posluje sa gubicima, pita se on.

"Pošto karte MA nisu džabe,  nego ih građani plaćaju onda valjda i Vlada treba da kaže do kada će građani pored građana plaćati i poslovanje ove kompanije", kazao je Konjević.

 

I.D.

Komentari: 19

Goran PG

10. 10. 2017 - 14:34

Bravo SDP, jedini koji ukazuju na probleme u društvu i koji nastoje da spriječe dalju poharu budžeta građana Crne Gore. Konačno je kristalno jasno ko zaslužuje podršku na narednim izborima.
Martin

10. 10. 2017 - 16:04

A što bravo,pravo pitanje koje je vaš Konjević trebao da postavi je: Dokle će građani plaćati opljačkani novac MA koji se nalazi na privatnim računima,a što vaš potpreśednik krije.
Konjević pisao

10. 10. 2017 - 20:37

Ovaj hvalospjevni komentar za SDP pisao je sam Konjević. Ko bi tzo mogao drugi da napiše za SDP
Sanio

10. 10. 2017 - 21:53

Kako se prosuo majko mila.
Jovana HN

10. 10. 2017 - 15:03

Zašto ostale partije ne ukazuju na ovakve stvari gdje budžet građana trpi velike posledice. Nisam simpatisala SDP ali jasno je da jedini ukazuju na manipulacije koje se rade sa novcem građana naše države. Bravo SDP.
Bravo kreteni

10. 10. 2017 - 15:03

"novom "tajnom"odlukom Vlada kompaniji MA, kojoj je prije tri mjeseca "pozajmila 2,2 miliona eura, sada novčanim depozitom garantuje kratkoročni kredit 2,3 miliona eura za njenu likvidnost bez šanse da taj kredit bude vraćen od strane kompanije." To je politika DPSa...Dokle vise?
Brajan

10. 10. 2017 - 15:34

A đe je tu Đurišić?
Puro

10. 10. 2017 - 16:15

Nijesi valjda mislio da ga SDP i Vijesti pomenu? A bježi tamo.
Milan

10. 10. 2017 - 15:05

Gdje bi sve mogao da se uloži taj novac da nema onih koji rade na štetu građana Crne Gore. A za SDP sve pohvale... dokazuju da su jedina prepreka ovoj vlasti da uzima novac od građana Crne Gore i da ih tako dovede na rub egzistencije.
Crnogorac

10. 10. 2017 - 15:17

Skandalozno.Kao što se i očekivalo SDP i Konjević su uzeli u zaštitu Đurišića i ne pominje ga ,iako je on što je poznato ojadio Montenegroerlajnz i uzeo veliki novac.Ali zato besramno napada Dacu Pejović i Zorana Kostića koji su potpuno čisti.Na taj način Konjević sa umišljajem krije veliku pljačku MA koja je uzrok posrnuća kompanije i svjesno navodi vodu na druga pitanja.Tužioče Katniću,uzmi konačno u obradu predmete vezane za MA koje je policija detaljno istražila.Pravda je spora,ali dostižna.
Brajan

10. 10. 2017 - 15:33

Tačno,DPS mora sada da zaštiti svoje ljude i traži od specijalnog tužioca da sprovede punu istragu oko MA i da ispita i ono što svi brate znamo.Ođe se zna ko što ruča,a ne kad uzmu milione.
lolo

10. 10. 2017 - 16:08

I MA i aerodromi su u vlasnistvo drzave a drzavnim resorsima upravlja po zakonu vlada, i treba. Pomoc MA je opravdana ali se mora napravit odgovarajuci dugorocni plan da se tacno vidi sto i kako. Mislim da CG ka turisticka destinacija treba da ima svoj brand u oviosobracaj ovako solo ili uz strateskoga partneraa koliko je to riskantno i tesko trziste evo vidjeli smo prije nekoliko dana kad je britanski Monarch bankrotira preko noci ostavivsi 200.000 ljudi da ih vade iz inostranstva.
Vraski je tesko

10. 10. 2017 - 16:25

Vas gospodine Rasko, u nesto ubijediti.Vas koji ste do skoro ministarstva mijenjali kao carape.Mozda ste, kao ministar finansija trebali reagovati ranije na nepravilnosti, ako ih je bilo?Iskreno sam se nadao da ce te,uz redovnu Rankovu nastavu,jace iskoraciti.Bitno je da Vi uredno primate nezaradjenu zaradu sa sve doprinosima.Slozicete se da je odgovornost za resor saobracaja u proteklih 20 godina na bivsem SDP-u.Posebno Vam je interesantno bilo vazduhoplovstvo.Grabili ste prema bordovima i upravljackim funkcijama iako o tome pojma nijeste imali.Bilo je tu politologa,kulturnih radnika do urologa.Aerodromi,SMATS-a,Montenegro Airlines.Tada nije bilo nikakvih problema.Sami ste izabrali svoj politicki put,i nasli se gdje ste se nasli.Neznam sto Vam je MA stalno na tapetu.Pa to je ustvari jedina firma iz ove branse koja radi .Vrijedno.Kako to da svi ostali mogu uredno koristiti sredstva iz budzeta a samo ne moze MA.To nije u skladu sa uzvisenim idejama socijaldemokratije...
Lidija

10. 10. 2017 - 16:53

Kako neko lako zaradi platu, sa vremena na vrijeme zazvizdi medijima da se okupe, pljune i zalijepi nekome iz vlasti etiketu i gotovo. On dalje neka dokazuje da nije kriv. A Montanjerima koji su vazda obozavali spijunsko pandurske aktivnosti i po vas dan bi hapsili, to legne ko budali samar. Da Monter je neprofitabilan kao i mnoge drzavne avio kompanije. Neprofitabilan jer drzava hoce da se otvori prema svijetu pa lete i dje privatne nikada nebi. Ima i viska zaposlenih tacno. Da koga otpuste odma bi isti narod zallelekao e otpustise vrijednoga radnika, a dje bas njega? Osim ako je Milov sin, ma on tamo ne radi. Ih, steta. I sto sad, da ugasimo Monter i da cekano da nas Srbijanci nedje prebace? A i oni su nevidjeni gubitasi ma njih drzava neda.
Privatna prćija

10. 10. 2017 - 20:42

SDP se dvadesret godina, dok je bio na vlasti, ponašao kao da su MA i Aerodromi privatna prićija Ranka i Konjevića. Sada kada im ruke nijesu više u medu počeli su da se bune.
crno & bijelo

10. 10. 2017 - 20:57

Sve je u funkci prevare sa budžetom, umjetnički nema blagih nijansi između SJEVER I JUGA već drastični prelaz u svemu.Nikakvog balansiranja nema već bezobraznog Iiživljavanja I izluđivanja SJEVERA.Svakake agencije i centri tamo na jugu hobotnički crpe svecrnogorski budžet ...
Leatherface

10. 10. 2017 - 21:47

..."Do kada će građani plaćati poslovanje Montenegro Airlines-a?"... Bolje je pitanje do kada ce gradjani placati vas besposlicare iz opozicije, koji evo godinu primate plate a ne radite nista, osim sto dajete po 10-15 izjava za medije dnevno?
Niksicanin

10. 10. 2017 - 23:19

Koja je doza neznanja prisutna iz ovih komentara ovo je bruka.Da li ste svjesni da je Montenegroeirlanes za ovu sezonu doveo 400 000 putnika koji su u ovu drzavu ostavili skoro milijardu eura a vi se bakcete sa neko 10 12 miliona duga!!Znate li koliki ce vam prihod od turizma biti ako ga ugasite strucnjaci???A sto se tice Konjevica dje mu je bila ova prica bila dok je 18 god bio u vlasti??Ovo je skupljanje mizernih politickih poena.
Boban Bg

11. 10. 2017 - 00:05

Pa čekaj Konjeviću, nijeste li vi iz SDP prvi koji zagovarate da država otvara fabrike, nazivajući privatizaciju neoliberalizmom? Pa što mislite - ko će finansirati gubitke tih fabrika koje država podiže, jer još nije poznato u ekonomiji ovih prostora da su državna preduzeća sposobna da opstanu na slobodnom tržištu?
Novi komentar