KONJEVIĆ: Građani imaju pravo da znaju kad Vlada nezakonito poklanja njihov novac

Potpredsjednik SDP-a i poslanik Raško Konjević reagovao je na jučerašnju izjavu funkcionera DPS-a Milutina Simovića. Konjevićevo reagovanje prenosimo integralno.
Objavljeno: 11. 10. 2017 - 10:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Gdine Simoviću, kada god Vas uhvate da radite nezakonito, rasipate novac građana i ostanete bez argumenata, Vi onako u pink stilu nadahnuto – “radite protiv države”. Samo prije mjesec ste, upravo Vi, uhvaćeni da radite nezakonito. Htjeli ste tada poreski dug od preko 2 miliona eura, za dvije kompanije bliske DPS-u, da zamjenite podrumima i garažama. Sjećate li se toga? U pravu je izgleda rektorka Vojvodić kada kaže da je na sceni “neprosvijećeni staljinizam”. Djeluje mi da je, onako rediteljski, mislila na Vas.

Odluka Vlade da garantuje novčanim depozitom za kredit od 2,3 miliona eura kompaniji MA je suprotna Zakonu o kontroli državne pomoći. Suprotna je članu 2 i 4, kao i članu 5 stav 1 alineja 4 pomenutog Zakona. Suprotna je ratifikovanim međunarodnim sporazumima i pravilu EU da se jednom data pomoć ne može ponovo odobriti u narednih 10 godina.

Gdine Simoviću,

1.         Poreski dug MA je za godinu porastao 4 miliona eura i sada iznosi 16 miliona.

2.         Dug MA prema Aerodormima Crne Gore je za godinu porastao, takođe, 4 miliona eura i sada iznosi 24 miliona eura.

3.         Ukupno za poreski dug i dug prema Aerodormima kompanija MA duguje 40 miliona eura.

4.         Visina duga prema aerodromima je 50% investicije u izgradnju novog terminala na aerodormu Tivat. A Vi biste da prodate aerodrome, iako posluju sa višemilionskim profitom.

5.         Vlada je samo za četiri mjeseca kompaniji MA dala 4,5 miliona eura novca građana Crne Gore.

Jesu li ovo činjenice ili neko „radi protiv države“?

Objavite informaciju iz juna mjeseca kada se na sjednici Vlade raspravljalo o pomoći od 2,2 miliona eura kompaniji MA, kao i informaciju iz septembra ove godine kada je Vlada dala saglasnost da se garantuje za novi kredit MA u iznosu od 2,3 miliona eura. Objavite ove informacije. Zašto ih krijete? Javnost i građani imaju pravo da znaju kada njihov novac poklanjate mimo zakonskih propisa.

Gdin Simoviću odgovorite javnosti i građanima:

1.         Do kada će se novac građana davati za nezakonito finansiranje poslovanja ove kompanije koja grca u dugovima i posluje sa gubicima? Pošto karte Montenegroairlinesa nijesu džabe nego ih građani plaćaju, onda valjda i Vlada treba da kaže do kada će građani pored karata plaćati i poslovanje ove kompanije?

2.         Do kada će se tolerisati rast poreskog duga i duga prema Aerodromima Crne Gore?

3.         Da li zakon važi jednako i za mala i srednja preduzeća koji uredno plaćaju poreze i za najvećeg poreskog dužnika Montenegroairlines?

4.         Da li imate neki plan za vraćanje ovih dugova ili će građani svaka dva mjeeca plaćati rad ove kompanije milionima eura? Do tada vi građanima povećavate akcize i PDV.

5.         Odgovorite i da li je MA platio dvije rate 1. septembra i 1. oktobra u iznosu od po 95.000 eura što je bio u obavezi?

6.         Odgovorite i zašto će se država od 2019 do 2021 morati zadužiti 1,5 milijardi eura.

Na kraju, da Vas ne pitam gdje su milioni gdina Marovića, možda Vam bude neprijatno zbog građana".

Komentari: 13

West

11. 10. 2017 - 10:43

Gospodin Konjević veoma tendeciozno prećutkuje period kada su stvoreni najveći dugovi u MA za vrijeme Đurišića.Postoji osnovana sumnja da se tada i desilo veliko seljenje državnih ili kompanijskih para u privatni džep,ali to je posao za tužioca.Da se dio toga novca vrati MA bi bio finansijski stabilna firma i ne bi bilo potrebe za državnom pomoći.Tu je upravo suština problema,o kojoj Konjević ne želi da priča,što je simptomatično.On pita Simovića gdje su milioni Marovića,a neće da pita gdje su milioni Đurišića? Budimo pošteni,zar nije malo čudno?
Dupli aršini

11. 10. 2017 - 10:58

Milioni Marovića su stvar koliko čitamo finansijske istrage i on je osuđen i treba da ide u zatvor. A šta je sa milionima iz MA, sa predmetom o kojemu se ćuti i koji se zataškava?Zašto to ne pomeneš Konjeviću?Imaju li građani pravo da to znaju?Da te čujemo vajni demokrato i zagovorniče borbe protiv kriminala?
Gospar bokeški

11. 10. 2017 - 10:51

Zašto gospon Konjević govori o najnovijem periodu koji je ustvari borba za opstanak kompanije.Zaboravlja,tj prećutkuje da je ogroman deficit kompanije napravljen u vrijeme apsolutne vladavine tzv Preśednika Kompanije.To je period koji je bio interesantan policijskim istražiteljima , i ta se dokumentacija nalazi u tužilaštvu.Zar ne bi poreski obveznici,gospon Konjeviću,trebali znati što se sa tim desilo?Da znamo kako su otišle i gdje naše pare.
SDP

11. 10. 2017 - 11:29

Kad su Ranko i njegov SDP gospodarili aerodrumima nastao je veliki gubitak koji nije moguće brzo nadoknaditi. Zbog toga je SDP uporni borac protiv Vladine najave o rješenu aerodruma. Prikoči malo Raško, nema okolišenja, to sve mora biti objelodanjeno i krivci izvedeni na sud.
"nezavisni intelektualac"

11. 10. 2017 - 14:23

Neistina je da su aerodromi ikada bili gubitaš pod vodstvom SDP a kasnije od mene nepoštovanog SD i Đuričkovića. Nepotizam, privilegije i sve to a možda i nepravilnosti u radu i partijsko zapošljavanje ali su imali dobre poslovne rezultate jer se radi o Monopolu. treba reći istinu, iako kako sam i rekao, prezirem SD družinu-vaganjaša i koritana a mogli su i Monopol dovesti na crne grane no se ipak vodilo računa. Lično, mizerno su i sa mojim sinom, samo zato što je moj raskinuli privremeni ugovor na poslovima i to užasno teškog utovara kofera u avione. Znači, neću da im podmećem ono što ne stoji pa zdravo oni bili..., ...
Jelena Kl

11. 10. 2017 - 11:02

Konjević ne odustaje ali barem iznosi realne činjenice koje ne mogu da se ospore. Tek sad uviđam kako se prazne džepovi građana naše države.
Mitar Kotor

11. 10. 2017 - 11:03

Bravo SDP.. sad znam ko dobija moj glas.
NK

11. 10. 2017 - 11:11

SVE STE U PRAVU,ALI STE ZABORAVILI JEDNU SITNICU.MI SMO POTONULI U VRIJEME DOK STE BILI U MOGUCNOSTI DA NAM NI SIMOVICI,NI MAROVICI,NI MNOGI DRUGI NE UTICU NA RUCAK.STA TO NIJESTE TADA ZNALI,A SAD ZNATE.MORALI STE ,I MOGLI STE TO SPRIJECITI.TO JE OD VAS OCEKIVAO SVAKI COVJEK,KOJEM JE VAZNA BUDUCNOST OVE DJECE.U VAMA SMO VIDJELI LJUDE KOJI CE UCINITI VISE.
Stefan

11. 10. 2017 - 11:13

Bravo SDP.. sad smo svjesni koliko se dnevno novca odlije iz naših džepova. Puna podrška za vas.
Durmitor

11. 10. 2017 - 11:29

Dobro ste rekli gradjani imaju pravo da znaju gdje im se troši novac,ali ste zaboravili da kažete,gradjani u normalnim državama,i državama dje gradjane smatraju gradjanima,a to nije slučaj sa CG!ovdje gradjanin nije gradjanin nego potrošna roba,rob.
Bravo kreteni

11. 10. 2017 - 13:18

Gdine Simovicu,, posle ovoga, najbolje bi Vam bilo da se vise ne oglasavate... Bravo za SDP!!!
"nezavisni intelektualac"

11. 10. 2017 - 14:16

Konjeviću, "Posred čela" tu ti nema zamjerke i suve činjenice,no nama teško do svijesti dolazi. Istina, deceniju su bili po jedan član SDP u Odboru direktora u MA od ukupno 5 ili 7 članova gdje se odlučuje po principu većine ali je bio i sin Premjera Markovića pa je danas u SMATSU-prestižna agencija za kontrolu leta Srbije i Crne Gore a plate od 3-5000 gdje je direktor Milov brat od ujaka Maksimović a gdje se "nasukao" i bivši Ministar lompar. ..Kompaniju treba ozdraviti kroz stečaj ili u krajnjem likvidirti i praviti novu na zdravoj osnovi ako se procjenjuje da je to državni interes. Evo, čak i rodonačelnik te kompanije Đurišić, bespoštedno kritikuje vodstvo kompanije za gubitak od 60 i više miliona(Daliborku, Duška Lalićevića itd)...Samo je u pet godina Daliborka, menadžer u MA pola decenije a glavna za CT izbote, napravila gubitak od višedesetina miliona.aferim!..
"nezavisni intelektualac"

12. 10. 2017 - 08:58

Ne treba optuživati Đurišića za ono što nije učinio a učinio je dovoljno lošeg dočim je pod istragom ali je i dug kompanije za njegovo vrijeme bio ispod 20 miliona. Juče je otvoreno iznio da je nakon njegovog odlaska napravljen gubitak od dodatnih 60 miliona pa sami zaključite. Nakon njega, kompaniju su vodili Duško Lalićević i Daliborka Pejović...
Novi komentar