Država objavila rat falsifikovanim ljekovima, u toku formiranje laboratorije

Vlada Crne Gore formiraće tim za praćenje i realizaciju aktivnosti u suzbijanju prometa falsifikovanih ljekova. Dodatno, u Agenciji za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS) je u toku proces formiranja laboratorije specifičnih analitičkih tehnika koje će se koristiti za redovnu kontrolu kvaliteta, za efikasni skrining i kontrolu u skladu sa najnovijim smjernicama Evropske unije u borbi protiv falsifikovanih ljekova.
Objavljeno: 11. 10. 2017 - 10:48 Promjenite veličinu teksta: A A A

Razvijanjem ovih tehnika, navodi u vladinoj Informaciji, CALIMS želi da se pozicionira i u regionu, jer zemlje u okruženju nijesu razvijale ove tehnike u svojim laboratorijama, a u cilju podizanja kvaliteta ispitivanja na nivou regiona sa kojima Crna Gora tradicionalno dijeli tržište ljekova.

“Navedene preduzete aktivnosti treba da doprinesu da teritorija Crne Gore bude prepoznata po prisustvu kvalitetnih, bezbjednih i efikasnih ljekova. U tom smislu Ministarstvo zdravlja će formirati musltisektorski Tim sastavljen od predstavnika brojnih institucija iz sistema kako bi odgovorili problemima rješavanja problematike falsifikovanih ljekova”. piše u dokumentu.

Prema procjenama nadležnih međunarodnih tijela, globalna ilegalna industrija falsifikovanih ljekova vrijedi od 75 do čak 200 milijardi dolara, dok se procjenjuje da je čak 10% ljekova u prometu na svjetskom nivou lažno. Imajući u vidu i dominantno prekograničnu prirodu ovih djela, jasno je da je međunarodna saradnja i konstantno unapređivanje kapaciteta i znanja odgovornih lica pravi put ka uspjehu u kontinuiranoj borbi protiv ove počasti modernog doba.

P.Z.

Komentari: 2

@

11. 10. 2017 - 20:05

Ali nasi nabavljaci ne kupuju najjeftinije nego najbolje ljekova.A ovo je samo reda radi provjera ljekova.
Leatherface

11. 10. 2017 - 20:58

CALIMS treba da kaze u kojoj veledrogeriji ili apoteci su nadjeni falsifikovani ljekovi. A ako se to odnosi na ljekove koji se prodaju na crno, preko oglasa, to nije posao za njih i laboratorije, nego za policiju.
Novi komentar