Rusiji od 600 banaka potrebno 50

Broj banaka u Rusiji mogao bi u naredne četiri godine da se prepolovi u talasu "čistke" u bankarskom sektoru i zaoštravanja konkurencije.
Objavljeno: 11. 10. 2017 - 12:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Iako očekujemo da će broj banaka pasti sa 600 na manje od 300, smatramo da će otprilike 50 banaka biti dovoljno za opsluživanje ruske ekonomije", smatra bonitetna kuća Fitch Ratings, prenosi Jutarnji list.

Ta agencija očekuje da će ruska centralna banka u idućem periodu identifikovati problematične banke, koje će biti ugašene ili podvrgnute finansijskom restrukturiranju kao i da će pri tome pažnja regulatora biti usmjerena više na sitne, a manje na krupne banke.

Fitch podsjeća da je u Rusiji od 2013. do septembra ove godine bez licenci centralne banke ostalo 346 banaka, kao i da je početkom 2008. godine u toj zemlji bilo više od 1,1 hiljadu banaka , a 1. septembra ove godine 532.

Ruski bankarski sistem iziskuje dalje "čistke", saglasni su stručnjaci koji tvrde da su prognoze o odlasku 300 banaka sa tržišta sasvim logične.

"Bankarski sistem bio je zapušten, na mnoge djelatnosti banaka zatvarale su se oči, ali kada je zemlja pala u krizu banke su se pokazale najslabijom karikom neotpornom na stres-testove i strožije propise. Osim toga, mnoge banke su jednostavno radile nesavjesno, preuzimajući visoki rizik i doprinoseći pranju novca", kazala je zamjenik direktora analitičkog sektora kompanije Alpari, Ana Kokoreva.

Analitičari smatraju da je finansijski sistem Rusije daleko od zdravog i da će bankarski sektor nastaviti da se "čisti" barem još cijelu narednu godinu.

Komentari: 0

Novi komentar