Kim Džong-Un: Sjeverna Koreja uskoro postaje raj za turiste

Ukoliko se želje sjevernokorejskog predsjednika Kima Džonga-Una budu obistinile, lučki grad Vonsan u toj zemlji uskoro će postati turistička Meka.
Objavljeno: 11. 10. 2017 - 13:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

U razvoj centra turističke zone, koja će se prostirati na oko 390 kvadratnih kilometara, biće uloženo oko 197 miliona dolara, dok će predsjednik za izgradnju robnih kuća izdvojiti 3.7 miliona dolara. Kim Džong-Un planira da u svom rodnom mjestu sagradi i terene za golf, koji će koštati 123 miliona dolara. 

Ipak, ovi planovi dolaze sa 'cakom': navedeno područje će takođe biti korišćeno za lansiranje balističkih projektila. 

"Odluka Kima Džonga-Una da lansira balističke rakete sa područja koje želi ekonomski da razvije možda djeluje suludo, ali to je način na koji on vodi zemlju", rekao je stručnjak za Sjevernu Koreju sa Univerziteta Kjungam u Južnoj Koreji. 

Vonsan ima poseban značaj u srcima Sjevernokorejanaca, s obzirom na to a je reč o mjestu na kojem je osnivač nacije Kim Il-Sung 1945. godine sletio sa sovjetskim trupama, prije nego što je preuzeo kontrolu nad državom. 

"Kim Džong-Un ima snažne političke razloge da razvije Vonsan", rekao je drugi istraživač, koji je iz Sjeverne Koreje prebegao u Južnu Koreju. 

Uprkos oštrim sankcijama UN-a Sjevernoj Koreji, turistička grana u ovoj zemlji nije pretrpjela nikakvu štetu.

b92

Komentari: 0

Novi komentar