Crna Gora dobija luksuzni turistički eko rizort vrijedan 160 miliona eura

Crna Gora će za četiri godine dobiti luksuzni turistički eko rizort, koji će biti smješten u Nacionalnom parku Skadarsko jezero. The Oberoi Luxury Resort and Spa Skadar Lake Montenegro An Eco Resort imaće hotel sa 51 apartmanom, površine od 80 do 300 metara kvadratnih, kao i 30 vila za iznajmljivanje. Turistički kompleks vrijedan 160 miliona eura gradiće Montenegro Resort Company i italijanska građevinska kompanija Pizzarotti, koji su i vlasnici, dok će hotelom upravljati indijska Oberoi grupa. Međunarodno iskustvo partnera i primjena ekoloških standarda u gradnji garantuju da će na obali Skadarskog jezera nići jedinstveni turistički rizort u Evropi, koji će redefinisati standarde luksuza.
Objavljeno: 11. 10. 2017 - 13:23 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Sinonim za Crnu Goru je divlja ljepota. Naš rizort će istaći divlju ljepotu vaše zemlje, koja je luksuz sama po sebi. U našem je najvećem interesu da očuvamo netaknutu ljepotu Skadarskog jezera – ukoliko mi ne sačuvamo jezero kakvo je danas, ne možemo sačuvati ni naš biznis”, rekao je Lionel Sonigo, predsjednik Montenegro Resort Company.

Očekuje se da će izgradnja početi u prvoj polovini 2018. godine. Očekivani rok završetka gradnje je kraj 2022. godine. Kada bude izgrađen, Luxury Resort and Spa otvoriće vrata za zaposlenje 200 lokalnih ljudi, a ta brojka iznosiće i 300 tokom glavne sezone, najavio je Sonigo na zvaničnoj prezentaciji projekta.  

Pored novog imena rizorta, koji je do sada bio poznat kao Porto Skadar Lake, danas je predstavljen i novi investitor u projektu, Pizzarotti Group. Italijanska kompanija sa preko 100 godina tradicije i iskustva posluje u 17 zemalja, a u Crnoj Gori pored novog rizorta gradi i Porto Novi u Kumboru. "Nevjerovatan razvoj turističkog sektora i kvalitet investicija u Crnoj Gori privukao je pažnju našeg odjeljenja za nekretnine. Ovdje želimo da primijenimo iskustvo stečeno radom na projektima u Monte Karlu, Njujorku, na francuskoj rivijeri i u Italiji”, kazao je generalni direktor kompanije Pizzarotti Giorgio Cassina. 

Njegova kompanija već je gradila eko rizort u nacionalnom parku u Sardiniji, u skladu sa standardima jednog od globalno najpoznatijih sertifikata za zelenu gradnju LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). “Primijenićemo propisane parametre iz LEED sertifikata i u ovom rizortu. Po prvi put u Crnoj Gori koristićemo napredni metod fitofiltracije otpadnih voda, koje će se prečišćavati uz pomoć posebnih biljaka. Ekološki segment upotpunićemo korišćenjem geotermalne i energije dobijene iz solarnih panela”, pojasnio je Cassina. 

Biserom predivnog Nacionalnog parka Skadarsko jezero upravljaće indijski hotelski lanac,The Oberoi Group. U 2015. i 2016. godini čitaoci prestižnog časopisa za putovanja Travel and Leisure izabrali suOberoi Group za najbolji svjetski hotelski brend. “Upravljamo sa 33 hotela i rizorta širom svijeta i u poslednjih 80 godina neprekidno redefinišemo značenje luksuza i izvrsnosti u usluzi. Naš cilj je da svakom gostu isporučimo jedinstveno iskustvo. Biramo, edukujemo, treniramo i razvijamo sve naše zaposlene, na svim nivoima u jednom smjeru – da razumiju i budu najbolja usluga gostima. Oduševljeni smo i čast nam je da smo dio ovog projekta, prvog za nas u Evropi. Primijenićemo najbolje ekološke prakse u svim tehnološkim, operativnim procesima i opremi koju ćemo koristiti”, poručio je Sameer Nayar, potpredsjednik Oberoi grupe za strateški razvoj. 

Komentari: 7

To je

11. 10. 2017 - 14:31

Zo je lijepa vijest, i neka bude sa srećom. Skadarsko jezero je naše more.
goga

11. 10. 2017 - 15:33

Pizaroti je građevinska kompanija,koliko znam
lolo

11. 10. 2017 - 18:53

Jes i to medju najboljima za ovakve projekte. Ooni ce da grade a ova indijska ce da vodi.
lolo

11. 10. 2017 - 18:43

Odlicna vijest! nije poenta nista ne gradit i tako ne valorizovat resurse vec pametno gradit sa najvecim ekoloskim standardima. Vrijeme je da se neko strucno posveti jezeru sa turistickoga aspekta jer je po duzini obale ka dvije trecine morske. Bitno je i to da prvi projekat na jezero postavlja standarde za buduce tako da mislim da je odlican pravac kojim se ide!
nidzo

11. 10. 2017 - 21:28

Moze li ista da prodje bez tog ''luksuza'' ???? Nama obicnim gradjanima sve oduzese, bruka sta nam rade. Za vrijeme Tita sve plaze su nam bile dostupne.
Poki

11. 10. 2017 - 22:44

Dragi Nidžo, more, Tito je umro 1980godine, prošlog vijeka. I ja ga se dobro sjećam, ali nemožemo zaustaviti razvoj, bolje je i ovako nego da mi dilujemo građevinske placeve za vikendice. A dobro znamo da to radimo i još ponajbolje na državno
Guest_73424

12. 10. 2017 - 08:30

DRZE NIDZO BILO BI DOBRO DA MI SVE BATALIMO . BEZ STRUJE ,AUTA PA FINO SA RISTOM UZ OGNJISTE DA GUDIMO
Novi komentar