Podgorički osnovci razgovarali sa astronautima

Podgorički učenici Osnovne škole 21. Maj su danas preko radio kontakta razgovarali sa astronautom koji se trenutno nalazi na svemirskoj stanici, Joe Acaba-om.
Objavljeno: 11. 10. 2017 - 16:06 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ovu nesvakidašnju telekomunikacionu radiо vezu uspostavila je ekipa Radio kuba » Podgorica » koji  već skoro 70 godina realizuju  interesantne i vrlo složene projekte iz oblasti telekomunikacija, elektronike i IT tehnologijе

„Današnji poduhvat je temeljno pripreman i bio je vrlo zahtjevan . Trebalo je obezbijediti sistem za praćenje same stanice koja se krećе brzinom od oko 28.000 km /h pa je Doplerov efekat izražen i na frekvencijama na kojima su podgorički radio-amateri uspješno uspostavili vezu“, saopštili su iz Radio klub-a Podgorica.

Sva oprema : primopredajnici, viskokfrekventni pretpojačavači i pojačavači  , antenski sistem i audio dio su, dodaju oni, radili besprekorno , planu tako da je čujnost bila odlična.

„Tokom desetak minuta , koliko je stanica bila u radio horizontu naše opreme učenici 7. i 8. razreda , njih 17 su uspjeli da astronautima postave po jedno pitanja na koje su dobili odgovore . Konverzacija je odvijala na engleskm jeziku i učenici su pokazali odlično. Školski hol u kom je instalirana oprema je bio pun đaka i rditelja“, dodali su.Ovaj poduhvat je realizovan u okviru manifestacije »Dani nauke » u kojoj Radio  klub tradicionalno učestvuje a glavni cilj je promocija i popularizacija nauke i radio-amaterskih djelatnosti .

Američka svemirska agencija NASA je kontak učenicima iz Podgorice opredijelila na osnovu uspješne aplkacije škole » 21. Maj » i Radio kluba » Podgorica » u planetarnom projektu ARISS . Manifestaciji je prisustvovala i ministarka nauke Dr. Sanja Damjanović , predstavnici Direktorata za mlade i drugi gosti. 

Komentari: 1

Bravo Radio Klubu "Podgorica"

12. 10. 2017 - 00:02

I treba mlade edukovati , jer ova znacajna hobi telekomunikaciona manifestacija je zapravo pokazala da radio amateri ,kad su telekomunikacije u pitanju mogu sve doseci.Tokom tranzicionih godina ,nerazumijevanjem politicara ,ova sjajna druzina entuzijasta je bila skoro pred nestajanjem. No angazovanjem Saveza Radioamatera ,nakon dolaska na njegovom celu Predsjednika g Stanisica , ubrzano se krenulo obnavljanjem radioamaterskih aktivnosti na svim poljima i ponovnim otvaranjem radio klubova po Opstinama Crne Gore ,te odrzavanju seminara na kojima se mladi buduci radioamateri upucuju u osnovne tajne ovog visestruko korisnog hobija .Konacno se ocekuje da se drustvo vise zainteresuje za radioamatere, jer ARISS program je kao sto vidite na medunarodnom nivou svemirskih agencija osmisljen za edukaciju mladih narastaja, cijenim da oni znaju sto rade !
Novi komentar