Miloradu Popoviću Njegoševa nagrada

Međunarodni žiri za dodjelu Njegoševe nagrade odlučio je danas da to priznanje za ovu godinu bude dodijeljeno crnogorskom književniku Miloradu Popoviću za roman “Čovjek bez lica”.
Objavljeno: 12. 10. 2017 - 12:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

- "Čovjek bez lica" mogući je crnogorski životopis jedne nestale zemlje. Priča je to o ljudima iz središta i o ljudima s ruba, čije su sudbine i zloće upisane u jednu širu društvenu sudbinu. Knjiga snažna, uzbudljiva i duboko beznadna. Crnogorski magijski realizam, gdje magija proizlazi iz ljudskih karaktera, a ne iz eventualnih spisateljskih namjera - zapisao je Miljenko Jergović o novom romanu Popovića.

Milorad Popović (1957) objavio je do sada sedam knjiga poezije: "Sa trga glodara" (1981), "So Jude" (1982), "Nema više klađenja" (1985), "Red se polako zavodi" (1987), "Cetinjski ljetopis" (1991), "Nesigurna zemlja" (2005) i "Raskršća" (2008), te knjige eseja: "Mali narod i nacionalizam" (1997), "Crnogorsko pitanje" (1999), "Podijeljena nacija" (2010) i "Njegoševo nasljeđe" (2013). Dobitnik je više nagrada za književnost. Njegov prvi roman "Karnera" (2013) bio je u užem izboru nagrada Jutarnjeg lista i T-portala, a u Tuzli je dobio nagradu Meša Selimović za 2013. godinu.Popović ima status istaknutoga kulturnog stvaraoca Crne Gore.

Vlada je početkom februara imenovala međunarodni žiri za dodjelu Njegoševe nagrade, na period od četiri godine - Ivan Lovrenović (Bosna i Hercegovina), Rusanka Lijapova (Bugarska), Bogumil Đuzel (Makedonija), Dušan Šarotar (Slovenija), Jovica Aćin (Srbija), Miljenko Jergović (Hrvatska) i Vlatko Simunović (Crna Gora).

Njegoševu nagradu uručuje Predsjednik Crne Gore na Cetinju. Prije dvije godine, nagrada je pripala Miljenku Jergoviću, a 2013. godine Tomažu Šalamunu.

Komentari: 30

Milan BG

12. 10. 2017 - 13:02

Apsolutno zaslužena nagrada, iskrene čestitke g.Popoviću. Pozdrav iz Beograda
CG

12. 10. 2017 - 13:07

Čestitke, zasluženo!
Mišo

12. 10. 2017 - 13:26

U Srbiji postoji 132 nagrade za književnost, više nego pisaca. Kod nas je sve dovedeno do besmisla. Čak i jedan Labud Dragić može da dobije nagradu. I mi imamo Njegoševu nagradu (Izviiskra Njegoševa), a laureati su poznati crnogorskoj javnosti, Danojlić, Nogo, Simović i, ko bi drugi, Amfilohije Radović. Popoviću srdačne čestitke.
Tako vam je to!

12. 10. 2017 - 13:49

Kad se Njegoš ništa ne pita za dodjelu nagrade koja nosi njegovo ime. A da se pita ...
u prave ruke

12. 10. 2017 - 14:46

A da se Njegoš pita - davno bi je dao Popoviću. Srećno ti bilo, Popoviću! Prometejima je uvijek bilo najteže - i Rotkoviću, i Nikčeviću, i Lomparu...i mnogima, Srećno ti bilo za duboku svijest o Crnoj Gori i Crnogorcima! Ili, kao što sam Njegoš u brk reče velikom ruskom istoričaru Popovu: "Crnogorac je u svim životnim situacijama Crnogorac"!
CG

12. 10. 2017 - 16:15

Tako je! Milorad je nagradu odavno zaslužio i ona dolazi u prave ruke. Ovi negativni komentari dolaze iz iste kuhinje koja crnogorsku kulturu ne priznaje i ne poznaje. Nazivaju je srpskom. Lijeka im nema od tog gubitničkog sindroma: jer, ako si svojim zadovoljan, što će ti tuđe? Crnogorska književnost i kultura su čvrst bedem naše države i nacije, pa kome pravo - kome krivo...
Petar

12. 10. 2017 - 13:58

Sta je po struci ovaj Milorad i koju skolsku spremu ima. Neka javnost sazna.
aooo

12. 10. 2017 - 15:01

Petar, a đe si ti, džaba ti tvoja struka. Ne uči se književnost iz srpskih udžbenika no, ako si talentovan, iz života i svijeta, iz srca, pusti skripta i definicije teoretičarima da se mogu uglaviti i srpski njegošolozi i opservirati neistinito što god hoće, pa i Njegoša.
danilo s.

12. 10. 2017 - 18:59

A koju su to "skolsku spremu" imali Njegos ili Marko Miljanov? E moj Petre, dzabe ti je da imas tri fakuleteta, nista pametno od vas nece nikada izaci? Kako vas nije stid da ovako komentarisete?
Pustahija Milorad

13. 10. 2017 - 17:06

A koju školu je imao pjesnik Rembo,koju Krleža i da ne nabrajam dalje. Mikelanđelo Karavađo je bio lažac,lupež,ubica i nasrtao na dečkići,što bi rekla ova srbujušča bulumenta koja nasrće na Mija Popovića.I sve je to beznačajno naspram njegovog veličanstvenog djela.Gospodine Popoviću iskrene čestitke i ne obazirite se na ove likove.Vama je nagradu dao respektabilan međunarodni žiri.Nažalost još nisam pročitao knjigu te ne mogu o njoj ali mogu reći da sam uživao u "Karneri".
Marsel Prust

13. 10. 2017 - 21:39

Moze li se ustanoviti nagrada "Milorad Popovic" i da je ovaj isti Ziri vecine poslovnih partnera OKF-Ct, poshumno dodijeli Njegosu. Pa da na Mauzolej na Lovcenu na Njegosevom grobu gospodin Popovic polozi vijenac sa lentom i natpisom "Milorad-Njegosu". Ja mislim da ce se na pariskoj Sorboni uskoro doktorirati na knjizevnom djelu g. Milorada Popovica, kao sto je prof. Misel Oben na Sorboni doktorirao na Njegosevom djelu. I zaista nije u redu sto se prigovara dobitniku nagrade sto je zavrsio samo osnovnu skolu. Nemaju ni Matija Beckovic ni Cosic zavrseni fakultet pa su dobili Njegosevu nagradu. Zasto onda ne bi je dobio i dvorski pamfletista Milorad Popovic, visegodisnji dobrovoljni "emigrant" u Hrvatskoj u vrijeme kad je Crnoj Gori bilo tesko on je, za razliku od Slavka Perovica, pobjegao iz nje i sklonio se na sigurnom.
Crnogorka

12. 10. 2017 - 15:10

Srećno, Milorade!
Konstatujem da je

12. 10. 2017 - 17:36

Čovjek bez lica dobio Njegoševu nagradu za književnost.
danilo s.

12. 10. 2017 - 19:03

Iskrene cestiteke g. Popovicu na Njegosevoj nagradi. Ovo priznanje (medjunarodnog zirija) je za ponos CG. P.S. O veljesrbi, zalosno je sto vas ovaj uspjeh g. Popovica toliko boli. I treba da vas boli - jer vase srce je nesposobno da istinu, slobodu i domovinu voli.
Radoznali

12. 10. 2017 - 19:39

Mogu li ja da zavrsim Osnovnu skolu, ne i srednju, da postanem vicesampion Crne Gore u omladinskoj kategoriji u boxu, da radim kao izbacivac u diskoteci, pa na traci negdje u elekroindustriji, pa da postanem clan DPS ili agitator vladajuce partije, da sam pri Udbi, pa posilni na Dvoru i abonent i favorit Ministarstva kulture, da dobijem 13 julsku nagradu, pa kao takav da postanem njegosolog i vrhunski knjizevnik i dobijem Njegosevu nagradu za knjizevnost i pride uz nju 16.000 eura kao novcani njen dio. Hvala onome ko me savjetuje mogu li to sigurno dobiti kad steknem takve mocne reference.
Boban Bg

12. 10. 2017 - 21:35

Ne! Dovoljno je da napišeš knjigu vrijednu kao "Čovjek bez lica".
danilo s.

12. 10. 2017 - 22:34

Ne mozete. Vasem "okovanom umu" - zaista nista ne moze pomoci. Odnosno, mogli bi dobiti Njegosevu nagradu - bez ikakvih "preporuka i veza" - kada bi bili sposobni da napiste roman koji zvrijedjuje Njegosevu nagradu. A vi to nijeste. P.S. Pretpostavljam da znate (pise gore) da je ovu nagradu dodijelio medjunarodni ziri (iz sedam drzava), sastavljen od uglednih knjizevika, kriticara, itd. Na celu tog zirija je bio izvanredni pisac iz Hrvatske g. M. Jergovic (i sam dobotnik Njegoseve nagrade (2013). Zato je vas uvod deplasiran, A motiv, ocigledno ruzan?
Pekic

12. 10. 2017 - 23:35

Vama Danilo S. toplo preporucujem da sa ovogodisnjim dobitnikom Njegoseve nagrade odete u trku po Herderovu nagradu za knjizevnost za zemlje istocne i jugoistocne Evrope koju dodjeljuje Becki Univerzitet, pa kad to osvojite onda pravac u Stokholm, u juris na Nobelovu nagradu za knjizevnost. Eto i evropske i svjetske slave i u bisagama puno para.Koliko ste skromni i to mislite da vam pripada, no na Zapadu vladaju neki drugaciji kriterijumi i standardi. Grandomaniji i gramzivosti provincijalnoj nasoj, bez ukusa i mjere u trci za nagradama, medaljama, parama i slavi, a najcesce bez ikakvog osnova i zasluga, nikad kraja. Zato smo tu gdje jesmo. Sunovrat sistema vrijednosti i jama bezdanica propasti kulture i kompromitacije i privatizaciije drzavnih nagrada.
danilo s.

13. 10. 2017 - 08:05

Pekicu, Da li ste procitali knjigu g. Popovica? Sumnjam. Ali, ako mozda i jeste - i ne svidja vam se - to je stvar vaseg ukusa. No, vase uporno nipodastavanje autora, sa nekih "veljegradskih standarda", upucuje na zakljucak da se zapravo radi o pakosti, a, mozda, i o veljesrpksom rasizmu? Naime, vama se ne svidja sto je g. Popovic - osim toga sto je dobar pisac - crnogroski patriota? Ali o ukusima ne vredi raspravljati. P.S. Vas sistem vrijednosti nije u opsanosti da padne - vec je na dnu.
Boban Bg

12. 10. 2017 - 20:08

Iskrene čestitike Mijo. Ovi zluradi komentari znače samo da si veliki pisac. Da nijesi značajan ne bi se javljali. Što se više javljaju to ti daju na značaju.
Mirko

12. 10. 2017 - 21:45

AB revolucionari i DPS vlast koja nas podavi evo 28 godina (ovdje nije bitno kad je SKCG pucisticki promijenio ime u DPS to je jedno te isto) preko svojih emisara dali su i urucili Njegosevu nagradu Dobrici Cosicu, negatoru CG i cnogorske nacije, ideologu Velike Srbije pa i Matiji Beckovicu protivniku svega sto je crnogorsko (tvorcu neprijateljske krilatice "Crnogorska nacija je rodjena poslije mene i umrijece prije mene") i zna se ko mu je urucio, pa je i red to reci. Dobro je kad nagrade ne bi bile lobisticke i komercijalizovane, politicke i rezimske, vec isklljucivo bazirane na velikim knjizevnim ostvarenjima. U CG odavno su skoro sve nagrade klanovske i politicke. Lobisticke i klijentelisticke. Najmanje strucno i umjetnickim dometima odredjene. Ni Njegoseva nije izuzetak. Naprotiv.
Mirko

12. 10. 2017 - 21:45

AB revolucionari i DPS vlast koja nas podavi evo 28 godina (ovdje nije bitno kad je SKCG pucisticki promijenio ime u DPS to je jedno te isto) preko svojih emisara dali su i urucili Njegosevu nagradu Dobrici Cosicu, negatoru CG i cnogorske nacije, ideologu Velike Srbije pa i Matiji Beckovicu protivniku svega sto je crnogorsko (tvorcu neprijateljske krilatice "Crnogorska nacija je rodjena poslije mene i umrijece prije mene") i zna se ko mu je urucio, pa je i red to reci. Dobro je kad nagrade ne bi bile lobisticke i komercijalizovane, politicke i rezimske, vec isklljucivo bazirane na velikim knjizevnim ostvarenjima. U CG odavno su skoro sve nagrade klanovske i politicke. Lobisticke i klijentelisticke. Najmanje strucno i umjetnickim dometima odredjene. Ni Njegoseva nije izuzetak. Naprotiv.
Kako je krenulo

12. 10. 2017 - 22:26

narednu Njegoševu nagradu ćeš ti da dobiješ Bobane Bg.
Cetinjanka

12. 10. 2017 - 21:17

Zaslužena nagrada za našeg Cetinjanina!!!! Iskrene čestitke,knjiga je vrh pročitajte pa onda komentarišite!!!
nebon

12. 10. 2017 - 23:00

Smijesni su ovi zlobni komentari kojima se apostrofira Popoviceva biografija ili nedostatak formalnog obrazovanja. Budaletine ne znaju da su najveci pisci poput Hemingveja ili Karvera bili i taksisti i beskucnici i cistaci i sta sve ne.
Doclea

12. 10. 2017 - 23:46

A sto nagradu nije dobio Sreten Perovic? Zasluzio je prije nego gospodin Popovic.
Mirko Z. Beograd

13. 10. 2017 - 06:08

Gospodine Popoviću iskrene čestitke za ovo veliko priznanje ,koje si odavno potvrdio svojim djelom.
Zoran,Tivat

13. 10. 2017 - 11:10

MIJU sve cestitke na zasluzenoj nagradi za sjajan roman .Za britku i istovremeno magijsku, realisticku pricu o nama , o Crnoj Gori . Moguce, da treba biti rođen , rasti i uciti na cetinjskim ulicama , trgovima, bibliotekama i citaonicama, a ne fakultetima da bi se razumio, a kamoli dozivio ovaj roman. A tek napisao ! Posto ja JESAM, OSJECAM OVAJ ROMAN I SVOJIM I TO JE FENOMENALNO. Zato i hvala piscu, a skepticima - procitajte, razmislite pa komentarisite !
Objektivno

13. 10. 2017 - 13:55

Koliko minusa, opet rade sendvicari redovni placeni botovi po portalima. Ipak to nije realna slika i svi znamo da je tako. Sto se tice Njegoseve nagrade ona treba da ide uvijek onima koji su za Crnu Goru i brane nas od napasti iz vana i domacih izdajnika i od tih odabrati najbolje. "Kad je kaluđer prinio vladici ove verige, vladika ih odmah uze u svoje ruke, rasteže ih da vidi kolike su i čudeći se kako su dugačke, reče: „Ala su ga dobro vezali!” – Zatim ih vrati odmah kaluđeru, koji od čuda jedva je mogao zapitati: „Zar ih neće Vaša Svjetlost cjelivati?” – Vladika mu, polazeći, odgovori: „Crnogorci ne ljube lance!”." Njegos nije rekao Srbi ne ljube lance nego Crnogorci, ovo je jedan od mnogih primjera dje se nas vladika izjasnio kojoj naciji pripada.
Bosiljka

14. 10. 2017 - 17:52

Iskrene čestitke na nagradi!
Novi komentar