Milorad PUSTAHIJA: Kad Sokrat posreduje

Naša zemlja jest malena, no je čudima golema. Jeste li mogli i u snu sanjati da će Željko Ivanović, Perovićev sokratčić, podnijeti inicijativu da vlast i opozicija, izvan institucija, uz medijaciju Vijesti, pokušaju napraviti dogovor?
Objavljeno: 13. 10. 2017 - 07:04 Promjenite veličinu teksta: A A A

,,Jesi l’ čuo da će sutra padati dinari s neba? - Nisam. /A je l’ veruješ da ima tica što donosi kolače? - Ne verujem./ Jesi l’ čuo da ima negde gde je stalno leto?- Nisam. / A jel’ veruješ da u radiju zive mali ljudi? - Ne verujem./ Pa marš onda iz našeg sokaka kad ne umeš da sanjaš... (Mika Antić)

A jel’ vjerujete li da je Viši sud u Podgorici, na zahtjev branioca Jugoslava Krpovića - uz garancije Mitropolije crnogorsko-primorske da će joj biti obezbijeđen smještaj u Manastiru Uspenja Presvete Bogorodice Duga na Bioču - ukinuo pritvor optuženoj Branki Milić?

Manastir na Bioču, koji zastupa igumanija Jovana, po blagoslovu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, Branki Milić je obezbijedio boravak, smještaj, hranu, zdravstvenu zaštitu, kao i prevoz od manastira do suda radi nesmetanog vođenja krivičnog postupka. Ne vjerujete! Marš iz našeg sokaka!

A jel’ vjerujete da je Risto-bik Apis iznad Ustava, Zakona, pravosuđa, Tužilaštva i vlasti? Vjerujete li da će simpatična Brankica, koja je ispred četničkih odreda Srbije samo došla u posjetu bratskoj četničkoj Crnoj Gori, volšebno nestati u bratskoj četničkoj Srbiji poput Sveta Marovića? Mož bit da bidne, al’ ja ne vjerujem RistuApisu. Naša zemlja jest malena, no je čudima golema.

Zato, idemo dalje.

Vjerujete li da je prof. dr Miško Perović, na godišnjici koncerna Vijesti, izjavio da je Sokrat bio prvi medijski radnik, jer se, eto, muvao po Agori i Atini i pričao sa ljudima i širio vijesti?

Takođe je izjavio da u ovom vremenu Sokratovu misiju vrše samo - novinari Vijesti. Ne vjerujete, ne umijete da sanjate – marš iz našeg sokaka.

A jeste li mogli i u snu sanjati da će Željko Ivanović, Perovićev sokratčić, podnijeti inicijativu da vlast i opozicija, izvan institucija i uz medijaciju Vijesti, pokušaju napraviti dogovor?

Vjerujete li da takav medijski prepotentni tipus uopšte postoji, a kamoli da mu ovakve ideje padaju na um? Ne vjerujete, onda – marš...

A da li ste primijetili da Vijesti predvode nesmjenjivi i preskupi NVO sektor koji u značajnoj mjeri preuzima zastupanje građana u veoma važnim tijelima iz političkog, javnog, privrednog i kulturnog života, i da arbitriraju u uspostavljanju vladavine prava i donošenja izbornih zakona?

Da li ste svjesni da ih nijeste vi birali, da su samozvanci i da su prečesto arogantni u svojoj nekompentenciji i da nikome ne odgovaraju osim svojim pokroviteljima i da je ovo što oni rade pervertiranje američkog lobističkog sistema? Siguran sam i da vam na pamet ne pada da u upravnim tijelima Javnog servisa sjedi 40 odsto predstavnika NVO koje niko nije birao i koje najčešće vode lične ambicije i sujete i materijalni interesi... Ili, možda ipak znate, ali se pravite blesavi.

E sad, da se vratimo na ono slavno posredovanje Vijesti oko dijaloga. Đe je, osim ,,Ramade“ ili „Hiltona“ bilo zamišljeno pripremno ročište vaninstitucionalnog posredovanja sokratovaca; možda u emisiji kod Petra Komnenića ili Seada Sadikovića? Teško.

Petar je ipak ozbiljan lik a ovo je neozbiljna lakrdijaška rabota, sa okusom nelegitimnosti. Sejo ih sigurno neće primiti, jer bi mu to bila najneduhovitija emisija. Ostalo je, dakle, da se to pokuša u Ivanovićevoj kolumni „Pravila bordela“, jer je to u stvari pomalo nastrano političko kurvanje.

Taj bordel najviše će goditi SDP-u i Demosu, jer su oni su tu domaći. Samo, upozoravam ispodcenzusnike da se ne nadaju da će tu nešto kresnuti jer autor godinama piše iz burdelja, a nije ništa ukresao, pa neće ni oni iz prvog puta. Ne vjerujete?

Pa Ćaki, Miško Perović i njegov sokratovac Željko su pravili deklaraciju o pomirenju Srba i Crnogoraca još dok je Ćaki bio frontaš, a SDP staro miljenče Vijesti i njihovog politbordela. I što je bilo – ništa, kad im je propala ta medijacija, osmislili su novu, sad sa DPS.

A, DPS-u kao da je svejedno. Toliko im je pala reputacija da im ni ovo neće značajno obraz omrčiti. Ionako više rade na pare i na snagu. Ma šta ja tu vas propitujem kad vi sve znate samo se pravite ludi.

Sve je vama jasno samo svi glasate za sitnu pinku a neki vole i da ih uz to pomaze po glavi.

Pa marš onda svi u DPS, SDP, BBC, DDT, KGB, GRU,CIA - kad ne umijete da sanjate državu i demokratiju. I vratite mi moje krpice od snova neću više da se igram s vama u političkom pijesku.

A vi iz Vijesti ostavite se Sokrata. Nesretnik je popio kukutu jer je osuđen na smrt. Nije napisao ni riječ i ponekad pomislim da nije ni postojao i da je on samo Platonov spin. Ali, onda se pokajem, jer ono što je govorio odjekuje evo već 2.500 godina. Vaše pisanije u prosjeku ni tri dana se ne pamte. Možete misliti koliko će uspjeti ovakve inicijative.

 

Pobjeda

Komentari: 18

Kapetan

13. 10. 2017 - 07:55

Milorade bekrijo.........
CG

13. 10. 2017 - 08:23

Bravo! Pun pogodak! Mi, prosti građani, imamo mogućnost da biramo između kleptoktatije na vlasti i one koja sebe zove opozicijom. Divan izbor. Ko tvrdi drugačije, neka pogleda "oslobođene" opštine đe je opozicija prevladala. Dakle, ista rabota. Da sve bude odvratnije, brinu se antiratni profiteri iz kruga Monitora, Vijesti i drugih. Sve za pare... A dodatni začin su razni samozvani eksperti, kao i prepotentni dio NVO sektora: opet sve za pare... Sa strahom otvaram fioke po kući, jer se bojim da idatle ne izleti kakvaTea, Davorka i ostali... Monitor ne kupujem već više od deceniju, iako sam bio jedan od onih koji su dali pare za njegovo osnivanje. O Vijestima neću ni toliko. Dva Miška su za prezir! Televiziju se trudim da ne palim, jer mi na državnoj objašnjavaju da smo lideri (u čemu?), pri tom govoreći o nekakvom putu i koracima...(za đe?). Izgleda da nijesmo još prohodali, oni nas vodaju, onako po ruku... A privatne TV: ništa sveto, sve za pare, ko više da... Plus SPC, pa DF...Gadno!
Guest_1895

13. 10. 2017 - 09:08

MONITOR JE UGASENI SVETIONIK
Tesla

13. 10. 2017 - 09:31

Jos jedan dobar tekst Milorada Pustahije. Velika HVALA!!
Cetinjanin

13. 10. 2017 - 10:05

Sinoć na podgoričkoj premijeri filma o Kosovu i metohiji Borisa Malagurskog u kripti Hrama preko 600 duša bilo! Kakav veličanstveni autoritet Mitropolita našeg Amfilohija među visokoobrazovanim ljudima!
Pustahija Milorad

13. 10. 2017 - 10:38

Pretpostavljam ko je bio i koliko je autobusa došlo.Takođe pretpostavljam koliko je tu uma,erudicije,civilizovanosti i obraza bilo.A tek iskrene hristoljubive vjere.More marš ispod moje kolumne kad ne umiješ da sanjaš. Vaše noćne more i snatrenja nisu snovi.
Momčilo,Pljevlja

13. 10. 2017 - 12:34

Nijesi ti nikakav "cetinjanin", nego srbski pop na privremenom radu u CG, a došo si ili iz Malog mokrog luga ili iz Srbinja....
Podrska

13. 10. 2017 - 13:31

Jest u pravu si cetinjanine. I ja sam cuo da je iz podruma hrama toliko mirisala ljudskovina da se i tamjan nije mogao osjetiti.
eTo

14. 10. 2017 - 10:30

Sinoć je na drveću gradskog parka zakonačilo preko hiljadu vrana. Mnoge od onih koje su bile na visočijim mjestima su se izgalatile po onima koje su zauzele mjesta u centralnoj loži, a iza ponoći pijani Kole se nakašlja dok je zapišavao jedno od stabala i sve vrane odlećeše prema starim napuštenim vagonima...
danilo s.

13. 10. 2017 - 10:16

Bravo g. Pustahija. Problem je sto su nas izbacili iz naseg sokaka, pa se sada po njemu "igraju delije" na celu sa Amfijem - i njegovom "kosovkom djevojkom" Brankicom? Sve uz gudacki orkestar Vijesti, Monitora i Dana. I vokalnom pratnjom - grupom "NVO"?
Ukradoše ga

13. 10. 2017 - 10:28

Crnogorci su prodali sami sebe. Radi novaca prestali su brinut za svoj identitet. Ne zanima ih ni vlastito nasljeđe, ni jezik materinji, ni Crkva, ni kultura... Ali, sve to zanima njine neprijatelje i oni vrijedno rade na zatiranje svega crnogorskoga. Kad oni okončaju te rabote, a sve su bliži, Crnogorci se neće imat za što uvatit i potonut će u živi glib koji su sami stvorili. Crnogorska vlast slika je crnogorskoga društva i nije ništa ni manje ni više "zaslužna" no bilo koji Crnogorac što ni ovi narod, ni ova zemlja nemaju budućnost. Ne ovakvi.
Cetinjanin

13. 10. 2017 - 11:01

Naši snovi ne počinju 1945-e kao vaši. Naše pamćenje seže malo dalje i malo dublje. Naša eruditivnost ne ne svodi na jeftine šovinističke ekvivalente kompleksa niže vrijednosti i manije gonjenja. Mi smo đaci Getea,Šekspira,Dostojevskog, a ne Brozovi. Mi smo učili na najprestižnijim svjetskim Univerzitetima i naš nacionalizam nije Miloševićev,niti Šešeljev,niti ostalih komunističko socijalističkih isprdaka,već Teslin,Rakićev,Pupinov,Milankovićev. Mi pričamo po nekoliko svjetskih jezika,i vratićemo staru slavu srpstvu.
Momčilo,Pljevlja

13. 10. 2017 - 11:36

Ako si ti Cetinjanin, ja sam Jovanka Broz...a zašto se kriješ iza Cetinjana to samo ti znaš..ali ti je mnogo providno, i neuspješno...
CG

13. 10. 2017 - 11:52

Srpstvo vam se "proslavilo", nema kuđ više! Jeste li svjesni da se čitavom svijetu koža ježi od samog pomena onoga čime se vi ponosite? Činite to i dalje, ali van Crne Gore, nas ostavite na miru!
danilo s.

13. 10. 2017 - 11:58

"Cetinjanin" - Koja vam je to "stara slava srpska"? Ona od pet vjekova pod Turcima, ili ona Grasaninova sto ubi CG 1918? Starija je Duklja od vasijeh Nemanjica. O slavi Crnogoraca i CG u 19 vijeku mozete samo da sanjate? Ako govorite nekoliko svjetskih jezika, procitajte (na Engleskom) sto o CG pjevaju Tennyson, Byron, sto pise Gladstone, itd. Nadjite neke pjesme o Srbima (ako ih ima?) - da se uporedimo? Ostavite se amfilohijevskih lazi o 1945 i Djilasu. Ako bas toliko zelite da budete na visem nivou - vratite se u Crnogorce. Oprosticemo vam vase zablude.
Čaj u 11

14. 10. 2017 - 07:06

Gospodin Pustahija nam otvori oči, taman kad anestezija počne da djeluje, pa nije fer. Tražiću garancije od pokreta Dveri da me Pustahija više neće buditi.
Boban Bg

14. 10. 2017 - 11:37

Bravo druže!
milo radus

16. 10. 2017 - 13:01

Briljantan kratki "Čas anatomije"!.. Ma, bravo Maestro!
Novi komentar