Asteroid prošao pored zemlje, najbliži bio Antarktiku

Asteroid koji je juče ujutro prošao na razdaljini od oko 42.000 kilometara od Zemlje nije alarmirao naučnike NASA. Oni su taj veliki svemirki kamen, označen kao 2012 TC4, odavno očekivali.
Objavljeno: 13. 10. 2017 - 11:35 Promjenite veličinu teksta: A A A

Astreoid, čija je veličina procjenjena na između 14 i 100 metara u prečniku, nije smatran za potencijalno opasan po Zemlju. Ipak, razdaljina na kojoj se našao bila je, kosmičkim riječnikom, veoma mala. 

Razdaljina od 42.000 kilometara predstavlja jednu desetinu udaljenosti od Zemlje do Mjeseca, a na toj razdaljini orbitira i nekoliko stotina satelita. 

Uvjereni da će asteoid pored Zemlje proći bez posljedica i nastaviti svoje lutanje Solarnim sistemom, naučnici su njegovo besciljno putovanje iskoristili da testiraju sistem za detekciju asteroida koji bi trebalo da bude sposoban da odredi kada let nekog asteroida bude predstavljao stvarnu prijetnju za našu planetu. 

"Prelet asteroida je iskorišćen za testiranje svjetske mreže za detekciju i praćenje, kako bismo ocijenili naše sposobnosti da zajedničkim snagama odgovorimo na potencijalni udar asteroida koji bi mogao da predstavlja stvarnu pretnju po Zemlju", izjavio je NASA-in naučnik Majkl Kili. 

Hiljade teleskopa širom svijeta posmatralo je kako se 2012 TC4 približava Zemlji. Najbliže se, na svom putovanju, približio Antarktiku. Na osnovu toga, naučnici su bili u prilici da procjene njegovu veličinu, i sagledaju načine kako da unaprede sisteme detekcije. 

Na našu sreću, NASA-ini naučnici vjeruju da su sada u stanju da identifikuju 90 odsto kometa i astreoida, veličine preko jednog kilometra i koji bi bili u stanju da priđu dovoljno blizu da bi mogli da ugroze Zemlju.

Komentari: 0

Novi komentar