Apelacioni sud sjutra o Mandiću i Radunoviću

Presuda kojom su poslanici Demokratskog fronta Andrija Mandić i Slaven Radunović oslobođeni optužbi da su 24. oktobra 2015. godine okupljenu masu građana ispred Skupštine Crne Gore pozivali na nasilnu promjenu ustavnog ure- đenja biće razmatrana na sjednici vijeća sudija Apelacionog suda u utorak, 24. oktobra.
Objavljeno: 23. 10. 2017 - 07:08 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prvostepenu presudu je krajem maja izrekao sudija Višeg suda u Podgorici Vladimir Novović. Sud je cijenio da okrivljeni Mandić i Radunović nijesu pozivali ni na koji način da se silom promijeni ustavno uređenje.

Prema stavu sudije Novovića, obraćanje Mandića građanima, odnosno riječi koje je izgovorio moraju se cijeniti u „svojoj sveukupnosti, a ne izvučene iz konteksta, kako je to navedeno u optužnom prijedlogu“. Sud je sa posebnom pažnjom cijenio i iskaz Ranka Krivokapića, tadašnjeg predsjednika Skupštine, koji je u telefonskom razgovoru Mandiću predložio da zajedno uđu na vrata iz Njegoševe ulice, ali je njegov prijedlog odbijen, zbog čega je rekao da će doći i pokušati to da sredi - da uđu na glavni ulaz.

Sa druge strane, Tužilaštvo je odmah nakon izricanja presude najavilo da će uložiti žalbu zato što je sud iz nepoznatih razloga odbacio prijedlog Tužilaštva da se saslušaju bivši premijer Milo Đukanović, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević i direktor ANB-a Dejan Peruničić radi utvrđivanja vjerodostojnosti svjedočenja bivšeg predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića.

Tužilaštvo raspolaže podacima da je Krivokapić u noći 24. oktobra bio u stalnom, čak i neposrednom, kontaktu sa Đukanovićem, Konjevićem i Peruničićem, koji su bili u zgradi ANB-a.

Upravo radi razmatranja vjerodostojnosti Krivokapi- ćevog iskaza tražena su saslušanja Đukanovića, Konjevića i Peruničića ali je prijedlog Tužilaštva odbijen.

Pobjeda

Komentari: 0

Novi komentar