Vučić sa Stoltenbergom

Srbiji treba dobra saradnja sa NATO

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Briselu, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, da Srbiji treba dobra saradnja sa Alijansom.
Objavljeno: 15. 11. 2017 - 18:02 Promjenite veličinu teksta: A A A

Srbija je mala zemlja koja ljubomorno i ponosno čuva svoju vojnu neutralnost, ali želi saradnju sa NATO, poručio je Vučić nakon razgovora sa Stoltenbergom i susreta sa ambasadorima zemalja članica Alijanse na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta. 

“Za nas ne postoji nikakav problem u saradnji sa NATO. Oni u našu neutralnost ne diraju, a na nama je da iskoristomo sve vrste i vidove saradnje koje možemo da imamo, za doborobit naših građana, naše zemlje, ali i cijelog regiona”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je podsjetio da će srpski oficiri i vojnici, kroz saradnju sa NATO, biti bolje obučeni, zatim da Srbija, kroz saradnju sa NATO, može da saznaje nove inovativne metode iz oblasti nauke, sajber tehnologije i drugih sfera društvenog života, kao i da je saradnja sa NATO od izuzetnog značaja za stabilnost regiona, gdje je Alijansa veoma prisutna. 

“Ne zaboravite, prisustvo NATO-a na Kosovu je uz naš dijalog u prethodnih pet godina, doprinijeko činjenici da možemo svi da se pohvalimo da u poslejdnjih četiri i po godine nemamo stradalih Srba i Albanaca u međuetničkim konfliktima. Ako neko misli da nam nisu potrebni dobri odnosi sa NATO, odmah kažem nema problema, dođite vodite Srbiju, da sebe ugrozimo iz nepoznatih razloga”, naveo je on i dodao da je zamolio NATO da nastavi svoje prisustvo na Kosovu, u nesmanjenom obimu. 

Vučić kaže i da ne krije šta misli o bombardovanju 1999, ali da Srbija i NATO moraju da gledaju u budućnost. 

“Niko ne može da me ubijedi da Jens (Stoltenberg) mrzi Srbiju i da joj ne želi dobru budućnost”, rekao je on. 

Vučić je objasnio i da je na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta, sa ambasadorima NATO, govorio o vojnoj neutralnosti, saradnji Srbije sa Rusijom i Kinom, dijalogu sa Prištinom i situaciji u BiH. 

“Nama ne odgovara proizvodnja političkih problema (...) Nisam želio da govorim ništa loše na samom sastanku o našim komšijama, trudio sam se i borio za to da smo zajedno u istom loncu, da zajednički rješavamo probleme i gledamo u budućnost, a ne u prošlost”, istakao je on. 

NATO u potpunosti poštuje odluku Srbije o neutralnosti

Stoltenberg je rekao da nema sumnje da NATO u potpunosti poštuje odluku Srbije da ostane vojno neutralna. 

“Srbija je suverena i nezavisna i naša Alijansa vjeruje u pravo svake nacije da izabere svoj put. Moramo da se sjetimo da NATO ima brojne partnere koji su neutralni, imamo Švedsku i Finsku koje su neutralne, ali bliske. Nema tu protivrečnosti, nema isključenosti ta dva koncepta”, podsjetio je generalni sekretar NATO. 

To, kako kaže, takođe znači da je na Srbiji da odluči na koji način želi da sarađuje sa Rusijom. 

“Postoje vježbe sa Rusijom, ali i vježbe sa NATO i saveznicima. Aleksandar (Vučić) je podsjetio na interesantne brojke koliko aktivnosti Srbija ima sa Rusijom i NATO. I na Srbiji je da odluči, poštujemo ono što Srbija želi”, istakao je on. 

Stolenberg je podsjetio da Srbija i NATO imaju više od 100 zajedničkih aktivnosti, u okviru kojih i Srbija pomaže Alijansi, tako što npr. obučava iračke oficire i vojne ljekare. 

Na pitanje novinara o vojsci Kosova, Stoltenbeg je istakao da transformacija Kosovskih bezbjednosnih snaga mora da se sprovede u skladu sa ustavom Kosova.

Foto: Tanjug/NATO

Komentari: 0

Novi komentar