The Horrors, album „V“

Leptir u petoj brzini

Bend The Horrors, predvođen frontmenom Ferisom Bodvenom, bio je spreman da rizikuje i obogati formu. Snimio je album kog apsolutno ne bi mogla da se postidi ni grupa Depeche Mode - iz bilo koje ere
Objavljeno: 19. 11. 2017 - 12:57 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ne dozvoli da te ljubav spusti – poručuje grupa The Horrors u mamutskoj i grandioznoj pjesmi „Weighed Down“. U tom momentu, u transcendentnom, orgazmičnom finišu jednosatnog albuma „V“, lako je zaključiti da je riječ o velikom bendu.

Britancima iz provincijskog Sautenda trebalo je više od deceniju, da konačno izađu iz garažne larve, kojoj su fanovi i kritičari davno prorekli da će jednog dana postati velika.

Stadionska himna

Pred nama je konačno leptir – donekle mračniji od onih psihodeličnih tonova sa kojima se publika stopila na prethodnim albumima. Međutim, upravo takav - darkerski, pompezan i teatralno opsjednut svojim egom – jeste bend koji tokom lagane vožnje ubacuje u petu brzinu na krivudavom usponu!

Do kraja ploče „V“ shvatićete da je putovanje do vrha bilo vrijedno truda i vremena. Bend The Horrors, predvođen frontmenom Ferisom Bodvenom, bio je spreman da rizikuje, obogati formu i istraži sint pop izdanje iz osamdesetih. Ovo je album kog apsolutno ne bi mogla da se postidi ni grupa Depeche Mode iz bilo koje ere.

Pred samim ciljem, sasvim neočekivano, sačekaće vas pjesma još bolja od „Weighed Down“. U finalu sa ukusom gorkog šećera slijedi himnična sedmominutna numera „Something To Remember Me By“. Momenat mirenja i pomirenja donosi iskrenu katarzu u stadionskoj pop himni koja će izluđivati britansku mladost narednih godina.

the-horrors-2

Dodir Epvorta

Za grupu koja se dugo tražila i teško izlazila iz uskog kruga fanova u brisani prostor najšire publike, bio je ključan dodir jedne važne muzičke figure. To je slavni producent Pol Epvort.

On je ranih devedesetih godina prošlog vijeka radio na kultnim albumima mančesterskih alternativaca The Stone Roses, a zatim potvrdio reputaciju sarađujući sa pop zvijezdama (Adele) i očuđenim herojima probirljivije publike (London Grammar).

Dodir Pola Epvorta automatski vas izbacuje u panteon britanske muzike u datom momentu. Kao Danger Mouse u SAD-u, Epvort se igra sa izuzetno bogatim formama, ostaje savršeno aktuelan i uvijek ostavlja jasan, osoben trag sopstvenog autorstva, bez obzira na to sa kojim muzičarima sarađuje.

Subverzivna era

Album „V“ je posebno intrigantan zbog toga što grupa The Horrors djeluje mračnije, opasnije i subverzivnije nego ikada – a forma u okviru koje iznosi ideje nikada nije bila mekša. Gotovo cijeli album iznesen je na sintisajzerima, naročito ključna pjesma „Something To Remember Me By“, koja je omaž i hit u ravni najvećih pjesama iz zlatne ere benda New Order.

Bend The Horrors sada ima izuzetno težak zadatak. Nakon izvjesno najboljeg britanskog albuma godine, treba da nastavi da napreduje i otkriva nove horizonte. Ako nastavi da pravi muziku na ovom nivou, na epoletama tamnih uniformi kultnih muzičara zasijaće odličja sa sjajem velikih zvijezda.

S. STAMENIĆ

Ocjena: 91/100

 

FOTO: genius.com / last.fm

Komentari: 0

Novi komentar