Ranko Vujović

Traže i izmjenu zakona – mogućnost novčanog kažnjavanja emitera

Savjet Agencije za elektronske medije tražio je da stručna služba za narednu sjednicu, koja je zakazana za ponedeljak, pripremi analizu dosadašnjih kazni koje su izrečene Televiziji Pink M, kako bi na osnovu njih utvrdili da li su te mjere bile srazmjerne prekršajima koji su napravljeni – rekao je za Pobjedu predsjednik Savjeta Agencije Ranko Vujović. 
Objavljeno: 21. 11. 2017 - 06:10 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je kazao i da je predloženo da se pripremi inicijativa za izmjenu Zakona o elektronskim medijima kojom bi finansijske kazne emiterima bile vraćene u nadležnost Agencije.

Inicijativa

Agencija je usvojila ukupno devet prigovora na kršenje programskih standarda Televizije Pink, od kojih su četiri usvojena u jednom danu. Direktor te institucije Abaz Džafić samo ih je opomenuo. Iz tog razloga član Savjeta Agencije Darko Ivanović zatražio je da raspravljaju o pokretanju postupka privremenog oduzimanja licence Televiziji Pink M zbog, kako je naveo, konstantnog kršenja programskih i profesionalnih standarda.

Vujović je Pobjedi rekao da će se o inicijativi Ivanovića razgovarati na sljedećoj sjednici, tek pošto se na osnovu analiza utvrdi o kojoj vrsti prekršaja se radilo u slučaju ove privatne televizije. - Utvrdićemo i da li su izrečene mjere bile srazmjerne prekršajima koji su napravljeni. Takođe je predloženo da se pripremi inicijativa za izmjenu Zakona o elektronskim medijima kojom bi ponovo bile vraćene finansijske kazne emiterima u nadležnost Agencije - istakao je on.

Kako je naveo, Ivanović je na prethodnoj sjednici, održanoj 18. novembra, tražio da jedna od tačaka dnevnog reda bude i rasprava o kaznama koje su do sada izrečene Pinku i o djelotvornosti tih kazni. - Kako sjednici nije prisustvovao direktor Agencije, koji je izrekao sve dosadašnje kazne ovoj televiziji, većinom glasova odlučeno je da se rasprava o ovoj temi odloži za narednu sjednicu Savjeta. Istina je da je Darko Ivanović u okviru obrazlaganja svog prijedloga pominjao i mjeru privremene suspenzije licence Pinku - naveo je Vujović. Iz Agencije su Pobjedi kazali da nijesu strože kaznili ružičastu televiziju jer prije svega moraju „odmjeriti koje je pravo više ugroženo“, pravo na slobodu izražavanja ili pravo na dostojanstvo ličnosti i objektivno informisanje.

Komentari: 4

Max

21. 11. 2017 - 07:16

Zaššto se pominje samo Pink a ne vijesti iDan !?
boki

21. 11. 2017 - 08:24

Zato što je Pink na prvom mjestu, pa hiljadu praznih mjesta pa svi ostali: Onakav otrov, bukvalno u svim segmentima njihovog programa ne može da se uporedi ni sa čim drugim.
Solon

21. 11. 2017 - 08:54

Da li bi nam neko mogao objasniti sto je to tako strasno na TV Pink (posebno "vijestima minut dva")? Dovoljno je posjetiti portal (i TV) "Vijesti" (posebno komentare posjetilaca) ili portal IN4S - gdje prosto "kljuca macionalisticka i rasisticka mrznja prema CG i Crnogorcima - pa se uvjjeriti da je Pink TV, "andjeo" od medija u poredjenju sa pomenuita dva medija?
Zoro

21. 11. 2017 - 10:34

Najbesmislenija od svih "agencija"...uhljebljeni neostvareni i propali novinari,koji decenijama parazitiraju,a da niko ne zna po kojem ključu,od koga,kad i zasto su ustoliceni.Sto prije ukinuti,formirati novo tijelo,sa profesionalcima od ugleda,cija rijec ima tezinu. Onda neće biti problem da se razni pinkovi i ostalo medijsko smece pospremi dje mu je mjesto.
Novi komentar