More pretvaraju u kopno

Sve više milionera traži nekretnine u Monaku

U Monaku je ponestalo zemlje i nekretnina za nove milionere, pa se razmišlja o nasipima, odnosno o pretvaranju morske površine u kopno.

Objavljeno: 23. 11. 2017 - 18:48 Promjenite veličinu teksta: A A A

Monako je u ozbiljnom problemu zbog nedostatka građevinske površine.

Kneževina je skoro u potpunosti ostala bez nekretnina i građevinskog zemljišta koje bi mogla da proda, a zainteresovanih bogataša je sve više.

Očekuje se da će tokom narednih deset godina hiljade novih milionera htjeti da kupi nekretninu u toj kneževini, u kojoj nema poreza na lične prihode, prenosi Capital.ba.

Prema trenutnim podacima, 35 odsto stanovnika Monaka su milioneri.

“U narednoj deceniji, oko 2,7 hiljada bogataša moglo bi da poželi da živi u Monaku”, pokazalo je istraživanje londonske agencije za nekretnine.

Kako bi privukao bogataše, knez Albert II od Monaka odobrio je projekat urbanog proširivanja, vrijedan 1,7 milijardi EUR.

Plan je da se, nasipanjem materijala, more pomjeri i tako stvori dodatnih šest hektara građevinske zone. Na tom prostoru se planira izgradnja 120 stanova i vila. Cijena bi mogla iznositi 100 hiljada USD po kvadratnom metru.

Monako, jedna od manjih zemalja u svijetu, trenutno ima samo 202 hektara stambene površine.

Nova stambena površina predviđena je uz “Kazino de Monte Karlo”. Novi kvart biće ekološki, pošto će sve nekretnine biti niskoenergetskog tipa, pokretane dobrim dijelom obnovljivim izvorima energije.

Jedan od stručnjaka za nekretnine Eduard de Malet Morgan tvrdi da je zbog ogromne potražnje cijena kvadrata u Monaku postala “potpuno suluda”.


Za milion dolara u Monaku se može kupiti samo stan od 17 metara kvadratnih.

Komentari: 2

?

23. 11. 2017 - 22:15

Pošto to dođe santimetar kvadratni? Je li 1000 dolara? Kupujem! Imaću pare za par dana. Nemojte više sa ovim zanimljivostima
princ odNischica

24. 11. 2017 - 10:58

Ma i mi znamo kako CG ka Monako
Novi komentar