Nobelovac u Crnoj Gori

Orhan Pamuk: Nadam se da neće doći do sukoba civilizacija

Turski pisac i dobitnik Nobelove nagrade za knjižavnost, Orhan Pamuk je danas stigao u Crnu Goru. „U Crnoj Gori je objavljeno šest mojih  knjiga, sada će biti sedma. Prije 40 godina, moja publika je bila malobrojna, pošao sam od nule. Sada, moje pisanje je moj život. Ustajem u toku noći da nešto napišem! Odlučan sam da tako nastavim i sljedećih 40 godina. Ja sam izuzetno srećan pisac koji je doživio da se njegove knjige prevedu na 62 jezika i da obilazim svjetske knjižare“, priča nobelovac.
Objavljeno: 14. 12. 2017 - 15:09 Promjenite veličinu teksta: A A A
Orhan Pamuk: Nadam se da nece doci do sukoba civilizacija

Postoje brojni razlozi zašto piše, a  jedan od njih je neka vrsta oslobađanja negativne energije, bijesa.

„Pokušavam da saznam odakle potiče taj plamen, šta je razlog ljutnje, bijesa“, dodao je.

Orhan Pamuk u svojim novinarskim tekstovima i knjigama iznosi i kritičke stavove na račun države koji se tiču o ljudskih prava i slobode govora. Izražava nadu da će se Turska uskoro vratiti liberalnoj demokratiji, mada nije optimističan.

„Nakon vojnog puča 2016. godine, otpušteno 150.000 ljudi, a 55.000 njih je poslato u zatvor. To su ljudi koji nemaju veze sa pučem, a dio njih nije zatvoren zbog toga što su pisci, nego zbog kritikovanja vlasti“, priča on.

Pamuk je rekao „da ima puno poštovanje za tugu i bol koju proživljava stanovnici Jerusalima, ali se nada da neće doći do sukoba civilizacija“.

Donald Tramp uživa u uništavanju ideja - liberalnih i miroljubivih - kojima svijet teži. Ali, s druge strane, američka demokratija je snažna. Ja sam uvijek za mir. I mislim da je budućnost Turske na zapadu, u razvoju liberalnog društva i dobrom odnosu sa zapadnim zemljama“, govori on.

Slavni pisac je nedavno objavio novi roman „Crvenokosa“, čija se priča temelji na dvije ideje.

„Cilj je bio uporediti dva djela grčke i iranske književnosti, dvije klasične priče. Prvo djelo je tragedija „Kralj Edip“, čija je radnja preuzeta iz grčkog mita. Drugo je „Šahname“, nacionalni iranski ep. Oba djela su nastala na sličnoj tematskoj okosnici – ubistvo oca, odnosno sina“, objašnjava on.

Druga ideja romana „Crvenokosa“ je ona o slučajnoj ljubavi gimnazijalca i putujuće glumice crvene kose, te kopanja bunara na starinski način...

Orhan Pamuk boraviće do 17. decembra u Crnoj Gori i tom prilikom je organizovan bogat i raznovrstan kulturni program i veliki broj posjeta i razgovora u institucijama.

Taj događaj organizovala je Izdavačka kuća Nova knjiga, koja je i izdavač njegovih romana, u saradnji sa pokroviteljima i partnerima Vladom Crne Gore, Ministarstvom kulture, Opštinom Bijelo Polje i Prijestonicom Cetinje.

Pamuk će otvoriti noćas deseti Zimski salon knjige, a biće mu svečano uručena međunarodna književna nagrada Književni plamen.

foto: PR centar

Komentari: 0

Novi komentar