Ćorić

Propadaju nam ostaci srednjovjekovnog Brskova

U prethodnih sedam godina arheolozi su u više navrata vršili istraživanja na području legendarnog srednjovjekovnog grada-trga Brskova. Iako su tek zagrebali po tom arheološkom lokalitetu, došli su do značajnih otkrića. O tom kulturnom blagu neprocjenjive vrijednosti, međutim, niko ne vodi računa.
Objavljeno: 18. 12. 2017 - 03:08 Promjenite veličinu teksta: A A A
Propadaju nam ostaci srednjovjekovnog Brskova

Iskopine su nezaštićene, propadaju, izložene zubu vremena, a i krađama kamena od kojih su otkrivena tvrđava i još neki objekti građeni. Upravo zbog toga, sa željom da se sve to sačuva, mi ćemo tražiti od lokalne uprave i resornog ministarstva da nam povjere brigu o toj bogatoj ostavštini naše prošlosti, rekao je za Pobjedu Ćorić.

- Dosta toga je gore, u brdima na obroncima Bjelasice, otkopano i pronađeno. Izostali su, međutim, zaštita lokaliteta, konzervacija i restauracija. Otkriveni ostaci starog Brskova propadaju, jer niko o tome nije brinuo, a prvo je trebala o tome da vodi računa lokalna uprava. Očekujem da će, nakon formiranja nove vlasti, i to biti promijenjeno.

Mi smo, kao Centar za kulturu, i po definiciji poslova koje radimo i po želji da se ta ostavština zaštiti i postane jedan od naših turističkih aduta, spremni da brigu o srednjovjekovnom Brskovu preuzmemo na sebe.

Naš plan je da, preko fondova EU, obezbijedimo sredstva za buduća istraživanja, kao i konzervaciju i restauraciju onog što su do sada arheolozi pronašli i što će narednim iskopavanjima otkriti, ne samo na toj već i drugim potencijalnim lokalitetima. Uostalom, naša je obaveza, tu mislim na Mojkovčane, ali i državu, da sačuvamo sve što je ostalo od legendarnog grada - poručio je Ćorić.

Tvrđava

Prva arheološka istraživanja srednjovjekovnog Brskova izvršili su stručnjaci Polimskog muzeja, u ljeto, 2010. godine. Radili su i četiri godine kasnije. Oni su do sada, praktično, samo zagrebali po površini ostataka grada, u kojem je kralj Uroš I iskovao prvi srpski novac, a Mlečani ga, kasnije, u klasičnom trgovinskom ratu, optužili da je falsifikovao njihove srebrnjake.

Te prve potrage za starim Brskovom, u koji su, po legendi, pored Uroša, povremeno dolazili i drugi Nemanjići, obuhvatala je, u prvom redu, sondažna istraživanja i katastarsko i geodetsko snimanje uzvišenja Gradina i početna iskopavanja.

Tu se stalo. Nije bilo para. Tom prilikom otkrivene su i djelimično otkopane zidine utvrđenja oblika elipse, koje se poklapaju sa linijom istok-zapad. Zidovi utvrđenja, debljine 2-2,5 metara, građeni su od nepravilnog laporastog kamena, vađenog iz strukture uzvišenja Gradina i vezanog krečnim malterom. Utvrđenje, površine oko 2.000 kvadrata, dugačko je 117 metara a široko od sedam, na istoku, do dvadeset metara, na zapadu. Izdvajaju se tri kule, okrugla na zapadu, pravougaona na istoku i polukružna na sjevernom dijelu bedema.

Opširnije u Pobjedi

Komentari: 0

Novi komentar