U susret izborima za predsjednika Crne Gore

Opozicija protiv kandidata DPS-a u više kolona

 Iako izbori za predsjednika države još nijesu raspisani, niti su poznati učesnici u ovom izbornom nadmetanju, na crnogorskoj političkoj sceni vidljivo je da se kampanja već rasplamsala.
Objavljeno: 18. 12. 2017 - 07:06 Promjenite veličinu teksta: A A A
Opozicija protiv kandidata DPS-a u vise kolona

Prema Zakonu o izboru predsjednika Crne Gore, izbore treba da raspiše predsjednik Skupštine, najkasnije 120 dana prije isteka petogodišnjeg mandata aktuelnog predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, koji je stupio na tu dužnost 20. maja 2013. godine.

Prvi čovjek parlamenta Ivan Brajović još početkom novembra najavio je da će predsjednički izbori biti raspisani do 22. decembra. Ukoliko to učini tada, datum održavanja izbora treba tražiti u vremenskom okviru ne manjem od 60 ni višem od 90 dana, kako je predvidio zakon.

Pravo da bude biran za predsjednika ima državljanin Crne Gore, koji je navršio 18 godina života i koji ima prebivalište u Crnoj Gori najmanje 10 godina u posljednjih 15 godina prije dana održavanja izbora.

Zakon još propisuje da predsjedničkog kandidata može predložiti politička stranka ili grupa građana, na osnovu potpisa najmanje 1,5% birača od ukupnog broja birača na izborima koji su prethodili odluci o raspisivanju predsjedničkih izbora.

Na proteklim parlamentarnim izborima oktobra 2016. biračko pravo u Crnoj Gori imalo je 528.817 građana, što znači da najmanje 7.932 građanina moraju svojim potpisima podržati kandidaturu nekog ko želi da učestvuje u predstojećoj izbornoj utakmici.

Sam protiv svih

Najveća partija u Crnoj Gori, Demokratska partija socijalista još nije ozvaničila ko će biti njen predstavnik u ovom izbornom nadmetanju. Procedura je pri kraju, a kako je nedavno pisala Pobjeda, partijska baza se plebiscitarno izjasnila da lider DPS-a Milo Đukanović bude kandidat na predstojećim predsjedničkim izborima.

Đukanović se još nije izjasnio da li će prihvatiti kandidaturu, ali je nedavno izjavio da za njega „ne postoji preči interes ukoliko se pokaže da postoji realna potreba države Crne Gore“, dodajući da u DPS-u i u koaliciji imaju ne jednog nego više spremnih ljudi, koji su u stanju da pobijede na predsjedničkim izborima.

Ukoliko kandidat DPS-a bude Đukanović na predsjedničkim izborima, pored podrške svoje partije i simpatizera, može računati i na glasove koalicionih partnera Brajovićevih Socijaldemokrata i manjinskih partija.

Neki drugi kandidat iz DPS-a bi, tvrde dobri poznavaoci političkih prilika u našoj zemlji, zasigurno imao nešto manju podršku, pa bi mu bilo znatno teže suprotstaviti se opoziciji, naročito ako dođe do drugog kruga.

Opširnije u Pobjedi

Komentari: 11

Nema zime!

18. 12. 2017 - 07:20

Djukanovic pobjedjuje jer narod nije glup da se samo unisti!
Tara

18. 12. 2017 - 09:52

Kakav je to crni zakon koji daje mogucnost da ta osoba treba da bude samo 10godina u CG i da je punoljetan..Znaci svaki neprijatelj drzave CG,koji ne postuje Ustav -jezik i zakon(ne ustaje na Himnu) moze se na isti nacin kandidovati za Pres'ednika..drzave Ovo je velika sramota za Crnu Goru...imateli vi mozga u glavu??
Bell ami

18. 12. 2017 - 13:01

Tara ... slicni tkz srbima Crne Gore dirigovanih od "brace" iz Beograda su i pravoslavci odn srbi iz Bosne. Pljuju i ocrnjuju svoju maticnu zemlju koja im za takvo primitivno ponasanje daje visoke plate,dobar standard i potebno postovanje.To se u normalnim zemljama naziva shizofrenijom. I kada bi takvi bili i predsednici srbijanskih pokrajina - bili bi slicni. Mozda i gori.
Dana

18. 12. 2017 - 10:23

Svi oni zajedno nemaju podrske koliko DSP i Milo Djukanovic.
koyot

18. 12. 2017 - 10:26

I da se svi zajedno ujedine, sto izgleda nemoguce jer je opozicija u totalnom rasuli, opet bi dobili manje od DPS, jer DPS uziva najvose povjerenja sto je cinjenica.
Don

18. 12. 2017 - 10:28

A oni da znaju da im Milo dolazi znali bi da sanse nemaju
Karlito

18. 12. 2017 - 10:29

Bio Milo na celu DPS a ili ne siguran sam da opoziciju niko podrzati nece!
Teona

18. 12. 2017 - 10:50

Izbori nijesu zvanicno raspisani a opozicije vec je spremila kandidate, pa sad vijecaju oce li ovoga ili nekog drugog, utrkuju se izmedju sebe a niko iz opozicije nece uspjeti nista !
Hellena

18. 12. 2017 - 10:56

Nista im te kolone nece pomoci, jer vidjeli su kako su prosli na ovim izborima izgubili u sve cetriri opstine a ne sad na predjsednicke, njima ce predjsednicki da posluze da se jednu izmedju drugih unutar opozicije revansiraju za uzete glasove.
Suza

18. 12. 2017 - 12:58

Opozicija ce bojkotovati predsjednicke izbore,pa portal analitika bi trebala da ima ovu informaciju.
Djordje

18. 12. 2017 - 14:23

To Milojko za Putina si tata, vec se vidi da se cojek na tebe ugleda.eeeee jado moj.
Novi komentar