Britanski ministar

Džonson: Bregzit će sačuvati više novca

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson izjavio je danas da je 350 miliona funti, koliko je u kampanji za Bregzit rečeno da Britanija nedjeljno šalje Evropskoj uniji (EU), daleko manja suma od realne.
Objavljeno: 16. 01. 2018 - 18:02 Promjenite veličinu teksta: A A A

Džonson je u intervjuu za Gardijan rekao da je u kampanji za napuštanje Unije mogao da se upotrijebi i mnogo veći iznos.

Na autobusu kojim su pristalice Bregzita obilazile Veliku Britaniju bilo je istaknuto da London nedjeljno šalje Briselu 350 miliona funti.

"Na autobusu je bila ispisana greška.

Nedovoljno smo procijenili količinu novca kojim bismo mogli da raspolažemo", rekao je Džonson.

Pristalice ostanka u Uniji tvrdile su da je netačno da Velika Britanija nedjeljno Briselu šalje 350 miliona funti, jer nije uračunata suma koju London dobija od EU kroz subvencije i fondove.

Džonson je međutim danas rekao da će nedjeljni bruto doprinos Velike Britanije Uniji porasti na 438 miliona funti do kraja prelaznog perioda.

On je dodao i da su oni koji su se zalagali za napuštanje EU imali pravo kada su tvrdili da višak novca koji se bude dobio treba da ide britanskoj Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS). Protivnici Bregzita tvrdili su da je nerealno da novac koji sada ide Uniji mogao da bude dat zdravstvu.

"Kada novac postane dostupan - a to se neće dogoditi dok ne odemo (iz EU) - NHS bi trebalo da bude vrhu liste", rekao je Džonson.Velika Britanija bi trebalo da istupi iz članstva u martu 2019. godine, odnosno dvije godine pošto je premijerka Tereza Mej pokrenula proceduru izlaska.

Komentari: 0

Novi komentar