Dačić sa Vuksanovićem

Složen položaj srpskog naroda u Crnoj Gori

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova Ivica Dačić sastao se u prostorijama Ambasade Srbije u Podgorici sa predsjednikom Srpskog nacionalnog savjeta dr Momčilom Vuksanovićem, koji ga je informisao o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori.
Objavljeno: 17. 01. 2018 - 11:39 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova Ivica Dačić sastao se u prostorijama Ambasade Srbije u Podgorici sa predsjednikom Srpskog nacionalnog savjeta dr Momčilom Vuksanovićem, koji ga je informisao o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori.
Vuksanović je Dačića upoznao sa izuzetno složenim položajem srpskog naroda u Crnoj Gori, i saopštio prvom potpredsjedniku srpske vlade da odnos vlasti u Crnoj Gori nije u skladu sa proklamovanim stavovima rukovodstava Srbije i Crne Gore, bar kad se tiče odnosa aktuelne crnogorske vlasti prema građanima srpske nacionalnosti u Crnoj Gori.

Vuksanović je saopštio srpskom ministru inostranih poslova da Srbi u Crnoj Gori uživaju daleko manji društveni i politički uticaj nego što je to slučaj sa desetostruko manjim nacionalnim zajednicama, da se zakonska rešenja po pravilu mijenjaju na štetu srpskog naroda, da predstavnika Srba u Crnoj Gori nema u lokalnim i državnim institucijama – od mjesne zajednice do diplomatije.

Vuksanović je ukazao na izuzetno težak položaj srpskih organizacija, naročito srpskih medija, koji su zbog zakonske regulative i promjene pravilnika o raspodjeli sredstava za zaštitu identiteta nacionalnih zajednica, dovedeni u poziciju potpunog prekida emitovanja programa Srpske radio-televizije, opstanka „Srpskih novina“ i dalje produkcije Književne zadruge Srpskog nacionalnog savjeta.
Vuksanović je saopštio Dačiću da je Srpski nacionalni savjet takođe sa istim problemom upoznao i druge institucije Republike Srbije, uz napomenu da Srbija kao država srpskog naroda ima pravo i obavezu da pomaže srpski narod u okruženju, i vodi računa o njegovom ravnopravnom tretmanu u državama regiona.

Vuksanović je upoznao Dačića sa činjenicom da Srpski nacionalni savjet, kao krovna institucija srpskog naroda, nema pristupa državnim institucijama u Crnoj Gori i da sve inicijative i zahtjevi ostaju bez odgovora, odnosno da nije u prilici da predsjedniku Vlade i drugim institucijama u Crnoj Gori predoči konkretne probleme srpskog naroda.

Vuksanović se osvrnuo i na pomoć Vlade Srbije pri kupovini „Srpske kuće“, rekavši da bez obzira na to što je srpskom narodu obezbijeđen kvalitetan prostor za Srpski kulturno-informativni centar, raspored korištenja još nije donesen, a srpske organizacije nemaju sredstava ni za preseljenje, a kamoli za organizovan rad, pozivajući insitucije Republike Srbije da pomognu očuvanju srpskog nacionalnog, kulturnog i jezičkog identiteta dok Srba još ima na ovim prostorima.

 

Komentari: 27

Višnja K.

17. 01. 2018 - 11:53

Nije složeniji od crnogorskog.
Bell ami

17. 01. 2018 - 19:14

Kada bi imao ko da tkz srbima u Crnoj Gori da visoke plate i direktorske polozaje,svi oni ne bi bili vise ugrozeni i postali bi preko noci veci katolici i od Pape odn veci Crnogorci i od Mila Djukanovica i Filipa Vujanovica.
Fahro

17. 01. 2018 - 12:08

Prosla su vremena senlucenja,rusenja,mitingovanja za Srpsku stvar. Srpska zajednica sa SPC je jedina zajednica u CG koja kako kaze "nema pristupa drzavnim institucijama itd itd". Bas im je lose.Svi cute sem njih.A dobro je rekao sa recenicom..."zbog zakonske regulative i promjene pravilnika o raspodjeli sredstava za zaštitu identiteta ...". Pa zakon vazi za sve tako i za vas.Ostalo nema sta tu da se polemise.dokle god budete gledali prema Beogradu i Kosovu a ne prema svojoj kuci necete se osjecati kod kuce.Na kraju samo pogledajte: Ne zale se Srbi iz Srbije koji zive odje vec novokomponavi iz CG i izbjeglice koji su srdacno ne tako davno primljeni u CG.I to je hvala.
Sovereign

17. 01. 2018 - 14:46

Фахро, пошто си једном згодом мени отписао са подписом "балија из ЦГ", ја сам врло задовољан, што си се ти тако распиштољио....
Fahro

17. 01. 2018 - 15:17

Nemam pojma o cemu govoris....
Toske

17. 01. 2018 - 16:23

Sovereign, covjece pa ti jos zivis u 18 vijeku i nosis mrznju u sebi. Dzaba srbenda se nadoji mrznjom i nemoze ni korak dalje. Upamet se Sovereign. No, pameti niotkud...
Crmničanin...

17. 01. 2018 - 12:10

Imate vi najveću fabriku laži u SPC, a da ne zborimo o Srpskim kućama i ostalim loncima po CG. Četa mala ali odabrana... Ima jedna krilatica: Laži lažo da se veselimo Barem ste po tome poznati, prekrajajući istoriju i sve što ide uz ovu svakodnevnicu... Jesi li mu objasnio Vuksanoviću da imademo 20% vikendaša i izbjeglica i + ovo nakalemljenih domaćih 13% da o jadu zabaviste CG. Objasni li mu da mi Crnogorci ne možemo uljeć u nijednu svetinju a da ne ne dočeka pop iz Srbije, Hrvatske, Bosne ili Kosova... Ko je ođe ugrožen. Žao mi je što me ne znaš, a od mog brata đeca sa završenim fakultetima evo već 5 godina ne rade niđe niti im može zapast od Srpskih kadrova iz Srbije i izbjeglica... Ko je ođe ugrožen..???
Panonac

17. 01. 2018 - 12:59

Nama ođe u Vojvodini se ne dozvoljava ni da sagradimo objekat CPC, a kamoli da se možemo služiti Crnogorskim jezikom iako Crnogoraca ima više nego nekih drugih nacionalnih zajednica čiji jezici su u službenoj upotrebi u Vojvodini.
Sovereign

17. 01. 2018 - 16:59

Исти вагони су упаркирани на слијепом колосјеку у Врбасу...
CiNick

17. 01. 2018 - 21:11

To su oni što su eksportovali Njemce poslije rata. Čuvali su ih ako Njemci požele natrag. Ali, njima ne pada na'm, a i ako bi palo došli be beemveima, audijima, mercedesima... Sad pripremaju vagone za "svi Srbi u jednu državu".
ZJ SJ Zjaza sjutra sjekira

17. 01. 2018 - 17:42

Evo mene niko ne brani cirgilicu al mi koZJe mlijeko ne prelazi preko usta . Ne samo da mi je ne brane no mi je silom namecu al ja zainat samo srpski .
MNE

17. 01. 2018 - 18:40

A ti pričaj srpski. Fino veliš niko ti ne brani.
Rognelaže

17. 01. 2018 - 20:53

Pa ti si očigledno i srbin ""zainat""!
zabrinuti

17. 01. 2018 - 12:15

Samo kamen ne bi zaplakao na ovu zabrinutost i potlacenost! Kakvi izrazi lica, polozaj ruka!
Mišo

17. 01. 2018 - 12:15

Sto puta smo komentarisali ovakve skandale koji su dolazili iz krugova srpskih političara iz Crne Gore, ali ovo je prevršilo svaku meru. Od danas slobodno može da se uvede u zvanični crnogorski jezik uzrečica "Laže kao srpski političar iz Crne Gore". Što se tiče položaja crnogorskih Srba, važi isto. Laže k'o srpski političar, ili, konkretno, uvesti podkategoriju, laže k'o dr Momčilo Vuksanović. Uzgred, od kada su počeli problemi na teritoriji ex-YU, u Crnoj Gori je porastao broj Srba za 20%, dok su srpske političke prilike "pojele" 500.000 Jugoslovena i više od 100.000 Crnogoraca. Ja se istina ne osećam kao Crnogorac, ali sve i da se osećam, NE BIH BIO SLOBODAN U SRBIJI DA SE TAKO IZJASNIM NA POPISU. Uostalom, činjenica da Novicu Đurića i Labuda Dragića još niko nije naranio g**nima u Crnoj Gori dovoljan je dokaz slobode Srba.
100%

17. 01. 2018 - 12:23

Najbolje bi onda bilo da se svi mi koji nijesmo Srbi neđe iselimo ili da nas sve posrbe.Možda bi im onda bilo donekle potaman
Cg

17. 01. 2018 - 12:52

A pice na sto svo iz Srbije .
REČE LI MU

17. 01. 2018 - 13:23

Vuksanoviću da su se Srbi u CG zavadili oko srpske kuće, da si snimio stanje, a nijesi nosa pomolio van Podgorice, da tvoj budžet niko ne kontroliše, da poporavi položaj crnogoraca u Srbiji, da...da...da... REČE LI MU IŠTA PAMETNO I ISTINITO!
Da li je normalan?

17. 01. 2018 - 14:51

Da li je ovaj Vuksanović normalan ili je krajnje bezobrazan kad konstatuje da Srbi u Crnoj Gori (čitaj posrbice) nijesu ni na jednoj funkciji od mjesne zajednice do diplomatije. Kako da vas neko stavi bilo đe kad vam je osnovno da radite protiv svoje države. Navedi samo još jedan takav primjer u svijetu, pa ćemo svi priznati da si u pravu, čak normalan i pošten.
Vasojevic

17. 01. 2018 - 14:58

Bravo Vuksanovicu, tako se stite prava Srba, a ne kao DF sto ih stiti. Srbi u CG treba da budu nacionalna manjina i dosta problema bi se rijesilo.Ovako ni tamo ni ovamo.,Ssamo kao narod propadamo jos vise.Manjinska prava u skladu sa Ustavom Crne Gore je pocetni osnov za bolji status.Prica o konstitutivnosti naroda je pase i blentava prica.
Srbi po profesiji

17. 01. 2018 - 15:20

Ovi Srbi po profesiji ,su dojadili Bogu i narodu svojim nebuloznim i na ničemu utemeljenim pričama.
Krsto

17. 01. 2018 - 16:00

O kukavno srpstvo ugašeno!
goran

17. 01. 2018 - 16:18

NIJE OVAJ LIK MOJ PREDSTAVNIK ,KAO NI ONA ČETNIČKA BRATIJA IZ DF,ONI PREDSTAVLJAJU 10 % SRBA. KO JE OVLASTIO NJIH DA NAS ZASTUPAJU???
Pa,

17. 01. 2018 - 16:53

tvoj i njihov gazda gorane. Amfilohije.
Goran

17. 01. 2018 - 18:44

Pa# Nije moj niukom slučaju
cetinje10

17. 01. 2018 - 17:01

BJESE LI OVO ONAJ PROFESOR FIZICKOG VASPITANJA,KOJI NIJE IZ TRENERKE IZLAZIO,,A ONDA SE UZ POMOG BRATA DANILA,INACE DIREKTORA KAP-a,OBOGATIO TRGUJUCI ALUMINIJUMOM,KAD SU TO MOGLI SAMO BIRANI LJUDI,,,,JOS JEDNA LOPOVCINA MOJ DACICU,,,ALAL VI SRBI ,,KO VAS SVE PREDSTAVLJA,,,,BOG NEK VAM JE UPOMOC,,,,
R

17. 01. 2018 - 18:43

Složen je vama položaj mozga u glavu, a Srbima u Crnoj Gori kao ni drugim manjinama ništa ne fali niti su čime oštećeni, više su oštećeni sami Crnogorci, kojima je SPC uzurpirala svu duhovnu i crkvenu imovinu, i koja rovari protiv Crne Gore.
Novi komentar