V.d. ministra vanjskih i evropskih poslova Slovačke Ivan Korčok

Treba biti prijatelj sa Rusijom, ali i postaviti granice

- Poglavlja 23. i 24. su veoma značajna i ukoliko pokažete rezultate na terenu u ovim oblastima tako ćete i najbolje uspjeti da zatvorite ostala poglavlja. Znači, siguran sam da u Evropskoj uniji neće biti ,,gledanja kroz prste“ za ova dva poglavlja - kaže u intervjuu Pobjedi v.d. ministra vanjskih i evropskih poslova Slovačke Ivan Korčok.
Objavljeno: 25. 02. 2018 - 06:43 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ističe da su poslanici izabrani da u parlamentu predstavljaju političke programe, da se takmiče i sučeljavaju argumente na plenumu.

POBJEDA: Kako komentarišete usvojenu Strategiju proširenja s obzirom da čujemo tvrdnje analitičara da je to u stvari našminkana Solunska agenda i da je Crna Gora najgore prošla?

KORČOK: Crna Gora je postigla veoma mnogo na evropskom putu. Punopravna ste članica Alijanse i imate čistu evropsku perspektivu. Počeli ste pregovore 2012. godine i od tada je Crna Gora lider u integracijama, zato na prethodni period možete gledati sa ponosom. Strategija za proširenje je veoma veliki i značajni korak za Evropsku uniju i dokazuje da sve zemlje regiona imaju evropsku perspektivu, ali ovaj dokument ne treba potcjenjivati. Znači, 29 članica Evropske unije ne dovodi u pitanje proces proširenja. Države članice su spremne za taj proces.

Ja mogu da razumijem nestrpljivost, ali budite sigurni da u Strategiji ne postoje grupe i da će svačiji napredak biti procjenjivan individualno. Crna Gora je svakako vodeća država. Otvorili ste 30 poglavlja, zato nema nikakvog razloga da Podgorica bude razočarana. Znači, uvijek treba gledati gdje smo bili godinu ranije, tri godine ranije ili deceniju unazad, a gdje smo sada.ivan3

POBJEDA: Kakav je napredak u poglavljima 23. i 24?

KORČOK: Razgovarao sam juče sa potpredsjednikom Vlade Pažinom. Imali smo veoma dobru i otvorenu diskusiju. Ta dva poglavlja su ključna jer se kroz te reforme grade snažne institucije, jača sudski sistem i njegova transparentnost. To su veoma značajna pitanja i ukoliko pokažete rezultate na terenu u ovim oblastima tako ćete i najbolje uspjeti da zatvorite ostala poglavlja. Znači, siguran sam da u Evropskoj uniji neće biti ,,gledanja kroz prste“ za ova dva poglavlja.

Opširnije u Pobjedi

 

Komentari: 0

Novi komentar