Sindikat Uprave policije

Šuškavčević: Kritike na račun policije suprotne ostvarenom rezultatu

Povodom učestalih pisanja usmjerenih na kompletan rad policije, Sindikat Uprave policije izražava ogorčenje i neslaganje sa načinom iznošenja nekih činjenica.
Objavljeno: 25. 02. 2018 - 18:23 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Radi objektivnosti i zaštite intregriteta službenika Uprave policije, kao prvi čovjek Sindikata pozivam pojedince i druge subjekte da u svojim nastupima i izjavama izostave neargumentovanu kritiku cjelokupne policijske strukture i sindikalnu policijsku organizaciju jer ih u tome demantuju rezultati koje ostvarujemo u sprovođenju Ustavom i Zakonom propisanih nadležnosti i obaveza. Smatramo da su kritike koje su posljednjih dana upućivane na rad policije dijametralno suprotne ostvarenom profesionalnom rezultatu i ugledu policijske organizacije i njenih pripadnika što potvrđuje nedavno sprovedena anketa o povjerenju građana prema svim ministarstvima u Crnoj Gori gdje smo na prvom mjestu", saopštio je predsjednik Sindikata Uprave policije Mladen Šuškavčević.   

Vezano za izjavu Milana Radovića iz Građanske alijanse od 22. februara, koja se tiče spontanog okupljanja članova Sindikata ispred Osnovnog suda u Podgorici, Šuškavčević smatra da je neprimjerena i neprofesionalna, ukoliko je to izrekao kao zvanični predstavnik Građanske alijanse, iz razloga što okupljanje nije sagledao na pravi način.

-Pitam se zašto gospodin Radović nije kritikovao sva dosadašnja okupljanja u svrhu podrške pojedinacima koji nastoje da uruše pravni sistem države Crne Gore, a bilo ih je i previše. Naše okupljanje je bila obaveza prema našim članovima što propisuju naši pravni akti, a nikako da vršimo pritisak na bilo koga, kako Vi to navodite. Sindikat Uprave policije neće štiti službenike koji se ogriješe o zakon, ali će svakom svojem članu pružiti adekvatnu pravnu i drugu pomoć jer smo se na to obavezali. Tako će biti i u konkretnom slučaju sa kolegama pripadnicima Interventne jedinice podgoričke policije i u eventualno drugim slučajevima dok se ne utvrdi eventualna odgovornost- pojasnio je Šuškavčević.

U Sindikatu Uprave policije smatraju da policijske službenike ne treba diskriminisati u odnosu na druge zaposlene i tako ih svrstavati u građane drugog reda.

- Život i tjelesni integritet policijskog službenika nije ništa manje važan od svih drugih članova ovog društva. Upravo, izjavama koje čujemo u posljednje vrijeme stvaraju se predrasude i vrši pritisak na pravosudne institucije a koje su za rezultat dale preinačenje odluke da se pomenute kolege brane sa slobode. Namjerno ili ne, dva ključna svjedoka nemilog događaja nisu saslušanja kako bi se stvorila mogućnost za izricanje odluke o zadržavanju a što nije slučaj sa mnogobrojnim postupcima kada su u pitanju osobe iz krimogenih struktura.  Na ovaj način upravo se  dovodi u pitanje samostalnost rada pravosudnih organa te smatramo da se na taj način upravo krši prezumpcija nevinosti, a time povređuju i sva prava policijskih službenika- ocijenio je Šuškavčević.

On je dodao da su u posljednje vrijeme sve učestaliji napadi na policiju, o čemu svedoče mnogobrojni novinarski natpisi.

"Policija je sve bespomoćnija, a nasilnici sve goropadniji. Možda su to nečije želje, ali su zasigurno puste, jer nećemo dozvoliti  nikome da upravlja sa nama, da nam zabranjuje bilo kakav vid društveno – političkog postupanja koja su nam zagarantovana Ustavom Crne Gore, jer naš jedini izbor mogu biti samo pravda, profesionalizam, odgovornost i zaštita države i njenih građana. Takođe, smatram veoma nekorektnim konstataciju funkcionera Demokratskog fronta Nikole Jovanovića kako je Uprava policije odobrila naš skup ispred Osnovnog suda, čime javnost direktno navodi na negativno razmišljanje i stav. Nije tačno da smo tražili saglasnost o organizovanju skupa već je to bilo samoinicijativno okupljanje članova Sindikata Uprave policije.  Kako je Sindikat Uprave policije Crne Gore nezavisna, samostalna, dobrovoljna interesna i nestranačka organizacija policijskih službenika utemeljena na načelima demokratskog zastupanja i prezentovanja volje svojih članova, ne želimo da se stekne utisak koji Vi namećete. Nećemo se svrstavati ni na jednu stranu jer smo na pravoj strani, našoj jedinoj ispravnoj strani, na braniku naše države.  Netačno je da policijska organizacija nema kontrolu nad svojim radom i funkcionisanjem u toj oblasti, jer smo to dokazali mnogobrojnim hapšenjima osoba iz kriminogenih struktura, a o čemu je kompletna javnost informisana. Uprava policije ima intenzivnu saradnju sa organima koji ostvaruju nadzor, parlamentarnu, građansku i unutrašnju kontrolu rada policije te stoga se nemorate brinuti da nas niko ne kontroliše. Bez obzira na našu zavisnost od poslodavca ( MUP-a i UP) po osnovu rada, uvjeravam Vas i cjelokupnu javnost da smo nezavisni u svojem radu i donošenju odlukama što nam omogućavaju razne međunarodne konvencije kao i Akt o pristupanju Evropskoj uniji koje je definisano u Poglavlju 19", naveo je Šuškavčević.

Crnogorska policija je, kako je naglasio, u međunarodnoj saradnji prepoznata kao pouzdan i povjerljiv partner na rješavanju strateških i operativnih bezbjednosnih pitanja.

"Vjerujemo da ovo društvo ima dovoljno razuma, da ne gazi po sebi ni ljudima oko sebe, već da staloženo nađe najbolje modele poštovanja kako građana tako i policjskih službenika, jednako uvjereni da naša profesija  predstavlja jedno od najtežih zanimanja u savremenom svijetu koji teži da mu bezbjednost postane imperativ.  Kao zaključak ovog reagovanja ističem da će Sindikat uprave policije svakom našem članu omogućiti da ostvaruje pravo na zaštitu, pravnu i drugu pomoć tokom postupka utvrđivanja njegove eventualne odgovornosti što će i u konkretnom i u nekim drugim slučajevima raditi", podvukao je Šuškavčević. 

Komentari: 5

R

25. 02. 2018 - 18:59

Mi imamo policiju koja je vrijedna i korektno radi svoj posao. Neće valjda dozvoliti da je dječina, bagra i državni neprijatelji pljuiu i maltretiraju po ulici. A vi dušebrižnici koji navodno štitite prava gradjana, i napadate policiju , jeste li razmislili, da su toj istoj policiji uskraćena prava na zaštitu ličnog integriteta, i da je svaka ološ po ulici nekažnjeno može provocirat.
Sluzite NARODU a ne obrnuto

26. 02. 2018 - 00:00

U svakoj situaciji do sada kada je Policija bila u pravu jas sam je podrzavao jer drzava mora imati red i zakon. Cak i kada su zestoko odgovorili na pokusaj puca, ja sam bio prvi u drustvu koji je dao podrsku kom. Ljeskovicu i momcima i cestitao im na uspjesnoj akciji protiv teroristia! Ali, dame i gospodo, policija, interventna i SAJ ne mogu i ne smiju da dozvole SEBI da budu verbalno isprovocirani i da upotrebljavaju silu zbog toga. Ako to sebi dozvole, onda svima jasno kazu da nemaju samo kontrole i da im nije mjesto u uniformi. Ako ovo ne mozete da prihvatite, predjate znacke i nadjite drugi posao. Zakon vazi za sve nas i vi niste iznad zakona bez obzira kolio neki misle da jesu.
BODIN

25. 02. 2018 - 20:25

Ovakvo nasilničko ponašanje policije prema onima(građanima -koji ih finansiraju-je smišljeno da bi poštenim ljudima ućerivali strah.Sve polako stiže na naplatu-jer ovo su kadrovi koji su zapošljavani zbog glasova kao jedinog kriterijuma.Tako je u svim oblastima od portira do profesora i polako će njihovo znanje i umijeće isplivavati na površinu.Dok su umni i sposobni išli van granice-tako se ubija država.
A

25. 02. 2018 - 21:56

Ti si BODINE ubijen, i to nekim tupim predmetom. Dje to policija ne bije ajde reci biseru? i neka bije i treba da bije, te 10 posto koji misle da mogu da piju pa da psuju i pljuju misleci da su zasticeni zakonom. e kod nas toga nema, sad ce jos vise da biju ali pametnije, samo da bi takvima kao ti dokazali da ne mogu kako oce
Vanja vulic

26. 02. 2018 - 16:49

R,podrzavam BRAVO,podrska sa policiju Crne Gore,gos.,Medenica kaze,sudije nisu adekvatno placeni.Nasa polucija je placena toliko da ne moze prehraniti individua sebe a kamo li ako ima porodicu ili je postanar.Kad ih privedu u sud oni kod sudija oni puste privefene.
Novi komentar