U 91. godini

Preminuo dizajner Iber de Živanši

Francuski dizajner Iber de Živanši (Hubert de Givenchy) preminuo je u 91. godini, javljaju strani mediji.
Objavljeno: 12. 03. 2018 - 14:29 Promjenite veličinu teksta: A A A

Živanši je rođen 21. februara 1927. godine u francuskom gradiću Bovazu. Zahvaljujući njemu žene su oslobođene uskih i neudobnih krojeva.

Mladi Iber sa 17 godina preselio se u Pariz i upisao prestižnu Nacionalnu školu za likovne umjetnosti, a zahvaljujući velikom crtačkom talentu odmah počinje da radi za neke od najuticajnijih modnih dizajnera tog doba.

Prve kreacije napravio je za Žaka Fajta, a zatim postaje asistent legendarne Else Skjapareli, najveće suparnice Koko Šanel.

Nije dugo trebalo da se talentovani mladić osamostali. Sa samo 24 godine otvorio je svoju modnu kuću i ubrzo doživeo veliki uspjeh.

U njegovoj prvoj kolekciji posebno se istakla bluza s pufnastim rukavima pod nazivom "Betina", a kao inspiracija za ovu kreaciju poslužila je njegova prva muza, slavna francuska manekenka Betina Graciani.

Međutim, jedna druga muza obilježila je njegov život profesionalno i privatno. Dok je 1953. s nestrpljenjem iščekivao prvi susret s gospođicom Hepbern, vjerujući da mu dolazi Katarina Hepbern, u salon je ušetala – Odri Hepbern.

Ona je bila ambasadorka njegove modne kuće i nosila Živanšijeve kreacije na filmu i u privatnim prilikama.

Nezaboravna crna haljina iz filma "Doručak kod Tifanija" do danas je ostala pojam čiste elegancije i sofisticiranosti, odlika koje su legendarnoj glumici bile urođene i pretvorile je u modnu ikonu.

Komentari: 0

Novi komentar