Delegacija iz CG u kojoj je i sveštenik CPC Lav Lajović, danas u Italiji

Misa u čast kraljici Jeleni i kralju Vitoriju Emanuelu III

U kapeli San Bernardo u bazilici Vikoforte, koju je podigao Duka Karlo Emanuele I kao Mauzolej dinastiji Savoja, danas će delegacija iz Crne Gore odati počast kraljici Jeleni i kralju Vitoriju Emanuelu III. U crnogorskoj delegaciji su sveštenik Crnogorske pravoslavne crkve, prezviter Lav Lajović, počasni konzul Crne Gore u Toskani dr Alesandro Đananti i predsjednica Udruženja Italija - Crna Gora „Kraljica Jelena“ Danijela Đurđević.
Objavljeno: 18. 03. 2018 - 14:07 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nakon mise, koju će služiti monsinjor Meo Besone i Lajović, delegacija će posjetiti baziliku.

- Posjeta grobnici kraljice Jelene Savojske, kćerke kralja Crne Gore Nikole I Petrovića Njegoša, za mene, kao sveštenika Crnogorske pravoslavne crkve, ima neizmjeran značaj. Prepoznajem crnogorsku princezu, a italijansku kraljicu Jelenu kao istinsku sluškinju Božiju, čijim dobročinstvima se inspirišem, a za koja znaju ne samo Italija i Crna Gora, već cijela moderna Evropa.

Ovu posjetu doživljavam kao svojevrsno hodočašće – kazao je Lajović za Pobjedu. Posmrtni ostaci kraljice Jelene Savojske vraćeni su u Italiju krajem prošle godine. Tijelo nekadašnje kraljice Italije i kćerke crnogorskog kralja Nikole preneseno je iz Monpeljea, gdje je umrla 1952. godine u 79. godini, u svetilište Vikoforte, u italijanskoj regiji Piemonte.

Ova crkva je u prošlosti bila mauzolej kraljevske porodice Savoja. Unuka kraljice Jelene i kralja Vitorija Emanuela III, princeza Maria Gabriela di Savoja tada je u izjavi za agenciju Frans pres izrazila duboku zahvalnost predsjedniku Italije Serđu Matareli, koji je dozvolio prenošenje posmrtnih ostataka kraljice Jelene u Italiju. Nakon pada dinastije Savoja, Jelena je pošla u egzil u Aleksandriju, sa suprugom, a poslije njegove smrti vratila se u Francusku i živjela u Monpeljeu, gdje je i umrla 1952.

Biskup Rišar je 2002. godine najavio zahtjev za beatifikaciju - proglašenje svetosti - Jelene Savojske, zbog njenog humanitarnog rada.

Komentari: 13

Zoran beograd

18. 03. 2018 - 14:15

Slavna jelena savojska crnogorskih korena potekla u doma kralja nikole petrovića.
Vidoje

18. 03. 2018 - 16:37

Čitam li ja ovo dobro-misu će služiti i Lajović! Naravno, on je obučavan kod Evangelista!
Micko

18. 03. 2018 - 16:39

Klasicna reklama Lajovica koji ovako moze samo stetu da nanese CPC i CG. Nista ovdje nije tacno, osim da je on posao tamo.
pasta

18. 03. 2018 - 17:16

Vazda su voljeli makaronu talijansku .
e, bogami

18. 03. 2018 - 19:20

CPC - crkva Crnogoraca! Princeze Crnogorke krasile su evropske dvorove, ali i neke balkanske, na žalost!
sou

18. 03. 2018 - 22:56

Znaci Lajovic je poceo i misu da sluzi hahahahahha
Poredjenje

19. 03. 2018 - 00:09

Ne sluzi no prisustvuje. Katolicka Crkva ima direktnu liniju nasljedstva od Sv Petra do danasnjeg Pape. Dobar dio pravoslavnih crkvi jeste kombinacija nacionalizma i politika na vulgaran seljacki nacin, davno odvojeni od Hrista. Da li treba bolji primjer nago Amfilohije koji je bio prijatelj ratnog zlocinca ali je "veza" Srba iz CG i Hrista. Sram vas bilo vazda nesretni soju. Puni ste seljackog posprdivanja i inata a losijih ljudi , primitivnijih i morbidnijih od vas Evropa ne vidje
Katolicka Crkva u CG

19. 03. 2018 - 00:33

Iskreno da ti velim od sveg izbora hriscanskih crkvi, ne mogu shvatiti kao katolicka nije daleko brojnija. To je istinska crkva sa vezom sa Hristom i ako je Crnogorcima do Hrista a ne nacionalizma i politike to je medij za komunikaciju sa Bogom.
INICIJATIVA

19. 03. 2018 - 00:05

Molim da se pokrene inicijativa za izradu spomenika Princezi Jeleni na jednom podgorickom ili cetinjskom trgu.
Cinjenice za nesretnu Srbadiju

19. 03. 2018 - 00:24

Giacomo Puccini je posvetio operu "Madama Butterfly" nasoj Jeleni. ORDENI: Crnogorski: "DAMA VELIKOG KRSTA REDA DANILA I" Italijanski: "DAMA VELIKOG KRSTA REDA SVETOG MAURICIJUSA I LAZARA" Njemacka: "DAMA REDA TEREZE BAVARSKE" Sveta Stolica: "ZLATNA RUZA" , "BOZJA SLUSKINJA" Spanija: "DAMA REDA KRALJICE MARIJE LUJZE" Akademsko priznanje: "Diploma honoris causa u medicini"
-

19. 03. 2018 - 00:31

Jedna stvar. Katolicka crkva mi je bliska da ne moze bit bliza u poredjenju sa SPC, ali nije to nikad bio izbor. Bilo koji hriscanski red je ispred SPC a pogotovo tzv. Mitropolijke crnogorsko-primorske na celu sa samim vragom i vragovima koji ga slijede
Moderatoru

19. 03. 2018 - 03:30

Hvala lijepa. Mislim da je tako logicnije, razumnije ... Pozdrav
Мирослав Ђукић

19. 03. 2018 - 15:47

Отишли на мису!? Ха, ха, ха, ха, ха...
Novi komentar