Ljekarska komora upozorava na odlazak doktora

Crnoj Gori fali ljekara i bez odliva kadrova

 Prema podacima Sindikata doktora medicine (SDMCG) od 2014. godine javno zdravstvo napustilo je više od 100 ljekara, od čega je njih 38 karijeru nastavilo van naše zemlje. U ovoj organizaciji smatraju da problem odliva ljekara treba što prije rješavati, kako ne bi došlo do ugrožavanja funkcionisanja zdravstvenih ustanova.
Objavljeno: 15. 04. 2018 - 06:52 Promjenite veličinu teksta: A A A

I u Ljekarskoj komori saglasni su da odlazak doktora dobija na masovnosti, te da u budućnosti ,,ovaj negativan fenomen može postati nerješiv problem“.

NEGATIVAN FENOMEN

- Mi nemamo novca za angažman ljekara iz inostranstva. Iz tog razloga se moraju hitno sprovesti mjere za suzbijanje ovog trenda, s obzirom da zdravstvena zaštita i obezbjeđenje zdravlja stanovništva predstavljaju univerzalni i najvažniji resurs jedne države – kazao je za naš list predsjednik Ljekarske komore dr Aleksandar Mugoša.

Sa druge strane, u Ministarstvu zdravlja kažu da je nesporno da postoji manjak ljekara, ali da se ne može govoriti o većem odlivu kadra.

- U poslednjih šest godina iz Kliničkog centra otišla su 42 doktora, od čega 15 u penziju, jedan u Dom zdravlja Danilovgrad, jedan u Agenciju za ljekove, tri na Medicinski fakultet. Dakle, radi se o migracijama unutar sistema i oni svoje usluge i dalje obavljaju u sklopu crnogorskog sistema zdravstva – kazali su Pobjedi iz Ministarstva zdravlja.

Iz ovog Vladinog resora dodaju da je 17 doktora svoj radni angažman nastavilo u privatnim zdravstvenim ustanovama, od kojih je, kako kažu, većin  u mreži javni  zdravstvenih ustanova. Samim tim, ističu, oni su i dalje u sistemu. Takođe, navode u Ministarstvu, postoji veliko interesovanje da se ljekari koji su prešli u privatni sektor vrate u javno zdravstvo. Do sada je to učinilo devet ljekara.

Opširnije u Pobjedi

Komentari: 0

Novi komentar