CBCG

Najveći iznos depozita kompanije 45,7 miliona

 Najveći depozit jednog preduzeća kod poslovne banke u Crnoj Gori iznosi 45,7 miliona EUR, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG). 
Objavljeno: 15. 04. 2018 - 11:59 Promjenite veličinu teksta: A A A
Najveci iznos depozita kompanije 45,7 miliona

To je skoro 18 miliona EUR manje od depozita pojedinca koji na svom računu ima 63,3 miliona EUR.

Iz Centralne banke (CBCG) su Danu saopštili da ne raspolažu podacima o tome da li je riječ o privatnoj ili državnoj firmi.

"CBCG ne raspolaže podacima o vlasništvu preduzeća, deponenata banaka pojedinačno", kazali su iz CBCG.

Prema podacima iz 2016. godine, najveći pojedinačni depozit firme u sistemu položen kod jedne banke iznosio je 55,7 miliona EUR, što znači da se za godinu smanjio za deset miliona, ukoliko je riječ o istom preduzeću.

Iz CBCG su kazali da, prema posljednjim raspoloživim podacima, na 31. decembar prošle godine, ukupno 234 kompanije imaju pojedinačni deposit kod poslovne banke u iznosu od preko milion EUR.

Zbog nemogućnosti obrade podataka, iz CBCG nijesu mogli da saopšte koliko preduzeća u Crnoj Gori ima depozit u iznosu od 500 miliona EUR, 300 miliona
EUR i dalje, kao i koliko je među njima privatnih, a koliko državnih firmi.

"Shodno važećoj regulativi, banke su u obavezi da CBCG izvještavaju o 50 najvećih deponenata. Međutim, s obzirom na različitu strukturu depozita po visini, kod različitih banaka nije moguće obraditi podatke kojima raspolažemo na način da se dobije precizan odgovor", objasnili su iz CBCG.

Komentari: 0

Novi komentar