Nakon pogibije 59 Palestinaca

Erdogan osudio ćutanje međunarodne zajednice zbog Izraela

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan osudio je ono što smatra ćutanjem međunarodne zajednice na "tiraniju Izraela" nakon pogibije 59 Palestinaca u izraelsoj vatri u Pojasu Gaze.
Objavljeno: 16. 05. 2018 - 23:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Ako se ćutanje nastavi protiv izraelske tiranije, svijet će brzo utonuti u haos u kome banditi kroje zakon", rekao je Erdogan na večeri na kraju današnjeg posta povodom svetog muslimanskog mjeseca Ramazana Ankari. 

U međuvremenu je jedan zvaničnik Hamasa rekao da je većina Palestinaca koji su ubijeni u demontracijama i sukobima s izraelskom vojskom ove nedjelje pripadala toj islamskoj organizaciji koja kontroliše pojas Gaze. 

U intervjuu za privatnu TV Baladna Salah Bardavil rekao je da su 50 od skoro 60 demonstranata ubijenih u ponedeljak bili članovi Hamasa, a drugi iz naroda kako je rekao, prenio je AP. 

Izraelska vojska koja je suočena s osudama zbog smrti Palastinaca iskoristila je tu izjavu za svoju tvrdnju da proteste organizuje Hamas i da to nisu mirne demonstracije. 

Protesti protiv izraelske blokade i za pravo palestinskih izbjeglica da se vrate na sadašnju teritoriju Izraela počeli su još 30. marta i održavani su svakog petka, a kulminirali su 14. maja na godišnjicu stvaranja Izraela. 

To se poklopilo sa otvaranjem nove ambasade SAD u Jerusalimu, čemu se Palestinci oštro protive jer planiraju sjedište svoje buduće države u istočnom anektiranom dijelu tog grada. 

Turska je zbog tog poteza povukla svoje ambasadore iz Tel Aviva i Vašingtona, a uslijedilo je međusobno protjerivanje i drugih izraelskih i turskih diplomata. 

Nasilje u ponedjeljak je bilo najveće od rata Izraela i Hamasa 2014. godine. 

Papa Franjo je izrazio danas zabrinutost zbog eskalacije napetosti u Svetoj zemlji, a predsjednik Rusije Vladimir Putin je pozvao na osudu nasilja. 

Arapski ministri spoljnih poslova održaće u sjutra u Kairu vanredan sastanak o "izraelskoj agresiji protiv palestinskog naroda".

Komentari: 1

Dostojevski

17. 05. 2018 - 17:05

Erdogan a što kažeš na genocid nad jermenima jel to bilo masovno samoubistvo ili genocid zajedno sa kulturocidom.
Novi komentar