BOGDANOVIĆ NAJAVIO

Moguće promjene u Narodnom muzeju

Prvi izvještaj Državne komisije za nadzor nad postupkom revizije muzejskog materijala i dokumentacije očekuje se do 1. jula, najavio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.
Objavljeno: 21. 05. 2018 - 11:51 Promjenite veličinu teksta: A A A

Povodom 12 godina od obnove nezavisnosti, Bogdanović je u intervjuu Radiju Crne Gore istakao da je posmatranje kulture kao osnovnog postulata nacionalnog identiteta, sastavni dio svih kulturnih politika naše države, posebno kada je riječ o kulturnom nasljeđu.

U tom smislu Bogdanović se osvrnuo i na situaciju u Narodnom muzeju povodom nestalih muzealija, istakavši da prvi izvještaj Državne komisije za nadzor nad postupkom revizije muzejskog materijala i dokumentacije očekuje do 1. jula. Ne želeći da prejudicira nalaze, Bogdanović je rekao da to svakako može biti osnov za pokretanje krivičnih prijava.

Ministar kulture je najavio i promjene u menadžmentu Narodnog muzeja, konstatujući da je riječ o višedecenijskom problemu, pa njegovo rješavanje doživljava kao ozbiljan profesionalni izazov.

Izrazivši nezadovoljstvo radom menadžmenta Narodnog muzeja, kaže da je očekivao brže ispunjenje zacrtanih ciljeva i obaveza.

"Tokom sastanka sa direktoricom Vjerom Borozan održanom 7. februara, neposredno prije formiranja Državne komisije, dogovoreno je da Narodni muzej urgentno dostavi stručni nalaz građevinske struke o stanju centralnog depoa. Ministarstvo kulture je izdvojilo i finansijska sredstva za tu namjenu u iznosu 90 hiljada eura. Međutim, ni do danas ministarstvo i država nemaju informacije neophodne za urgentno djelovanje radi zaštite našeg jedinstvenog blaga, što kao odgovorno lice ne želim da tolerišem", istakao je Bogdanović.

Ministar se nije saglasio sa našom konstatacijom da se u kulturu ne ulaže dovoljno, navodeći konkretne primjere, posebno se osvrnuvši na opštinski sektor.

"Svake godine se iz državnog budžeta izdvaja za opštinske programske aktivnosti oko 600 hiljada eura. Takođe, već deset godina se implementira poseban program za razvoj kulture na sjeveru uz finansijsku podršku za aktivnosti 13 ustanova, uz godišnji budžet od 300 hiljada eura”, kazao je ministar.

Bogdanović je podsjetio i na Program "Cetinje - grad kulture" kada je izdvojeno 20 miliona, te nekoliko miliona eura za sanaciju ustanova ustanova kulture u svim regijama države.

Kada je o izgradnji ustanova kulture riječ, Bogdanović je izdvojio osnivanje Muzičkog centra Crne Gore, Filmskog centra, a inicirano je osnivanje Muzeja savremene umjetnosti.

"Očekujemo već do kraja narednog mjeseca preseljenje Muzičkog i Filmskog centra i Crnogorske kinoteke u novi objekat, u koji je uloženo preko 15 miliona eura. Poznato je da je završen objekat Nikšićkog pozorišta, a pri kraju je i rekonstrukcija Dom kulture u Pljevljima”, kazao je on.

Istakavši da je kulturna baština prepoznata kao važan faktor nacionalnog identiteta, te da je u prioritetima svih savremenih politika, ministar Bogdanović je istakao da taj resor kontinuirano podržava projekte koji su od značaja za očuvanje i unapređenje tog kulturnog dobra.

"Želim da najavim da ćemo vrlo brzo, uključujući stručni tim ljudi, koji su u ovoj branši prepoznati, izaći sa konkretnim prijedlogom mjera kako mlade umjetnike motivisati da ostanu u Crnoj Gori i ovdje stvaraju," rekao je Bogdanović, odgovarajući na našu konstataciju da mladi stvaraoci traže priliku za usavršavanje u inostranstvu.

Takođe je najavio da se Nacrt Zakona o medijima očekuje u narednih sedam dana, a kao novine u odnosu na prethodni, izdvojio je: definisanje pojma inernet medija, dužnu novinarsku pažnju, zaštitu prava na privatnost, a u okviru pluralizma medija, osnivanje Fonda za podršku medijima.

Komentari: 7

Pametno

21. 05. 2018 - 13:31

Narodni muzej treba da dobije direktoricu koja ce biti partner Ministarstvu kulture i Državnoj komisiji. Ako je neko imao namjeru da sukobi Ministarstvo i Komisiju da bi se odugovlacio posao, ocigčedno nije uspio
Mara

21. 05. 2018 - 15:03

Ministarvo kulture treba da bude partner muzeju! Da su na istom zadatku promovisanja i unapredjenja kulture u drzavi CG! A ne samo politika od izbora do izbora!
NICK

21. 05. 2018 - 15:23

ima li u CG ijedan drugi ministar osim ovoga te samo njega snimatepo cio dan...ili je kultura važnije od toga kako da se prehranimo
nikola

21. 05. 2018 - 17:11

Niko vise ne spominje dokle je stigla istraga o nestalim eksponatima ili je to sklonjeno da se ne brukaju pojedinci na uticajnim pozicijama
Eto

21. 05. 2018 - 19:33

Taman tada istce mandat Miranovickoj. Vise mozemo procitati i izmedju redova. A za direktora Uprave taman postavite devastatora Kalexica, pa sve ovo sto do sad radi bez dozvole Uprave i ozvanici. Sramota je ovo gosodine ministre.
lolo

22. 05. 2018 - 14:07

Ne no je najbolje da ih pustite da i to sto je ostalo iznesu pa da izlozimo samare i kosijere.
Nije nego

22. 05. 2018 - 15:05

A nece valjda dr Vjera to dozvoliti. Doduse, nije becka no praska skola... ostali samo dugmici.Samo, sta ce sa taticom? On sad prica kako je zaveo red, a za njegovo vrijeme su. Estali vanredno vrijedni exponati, ko je odje lud? A i strasno naporan covjwk i dosadan i samom sebi...
Novi komentar