Aleksandar Drljević, glavni pregovarač Crne Gore sa EU

Očekujem vidljivije rezultate u vladavini prava

Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Aleksandar Drljević kaže da za crnogorske građane želi evropski kvalitet života, te da će zajedno sa svojim timom raditi na tome da efekti promjena na bolje budu vidljivi. Ističe da je njegov prvi i glavni posao koordinacija rada pregovaračke strukture na ispunjavanju mjerila iz 23. i 24. poglavlja i komunikacija i koordinacija sa Evropskom komisijom i državama članicama.
Objavljeno: 11. 06. 2018 - 07:11 Promjenite veličinu teksta: A A A

POBJEDA: Nakon preuzimanja funkcije glavnog pregovarača sa Evropskom unijom, što ćete preduzeti kako bi se proces integracija sa EU ubrzao, a zemlja približila evropskim standardima?

DRLJEVIĆ: Rad, rad i samo rad. To je moj moto, to je ono što jeste obilježje ove Vlade i to je ono što je sada najpotrebnije u integracionom procesu. Konačno, to je i ono što javnost, s pravom, od nas očekuje. Dakle, preuzimanjem dužnosti glavnog pregovarača bio sam svjestan da i mene i moj tim očekuje težak posao, ali i odlučan da mu se profesionalno i u potpunosti posvetim.

Što se tiče konkretnih zadataka, naš prvi i glavni posao je koordinacija rada pregovarač- ke strukture na ispunjavanju mjerila iz 23. i 24. poglavlja i komunikacija i koordinacija sa Evropskom komisijom i državama članicama. Ovo je, kako je javnosti poznato, jedan od naših najvećih izazova.

No, nakon uvida u stanje nemam ni trunke sumnje da mi taj posao možemo uspješno okončati, uz određene promjene u organizaciji i radu pregovaračke strukture.

POBJEDA: Što za pregovore Crne Gore i EU znače promjene u pregovaračkoj strukturi, odnosno formiranje Kancelarije za evropske integracije?

DRLJEVIĆ: Formiranjem Kancelarije za evropske integracije u okviru Kabineta predsjednika Vlade, koordinacija pregovaračkog procesa, kao i odgovornost za sprovo- đenje preuzetih obaveza su podignute na viši nivo, čime su dodatno osnažene. Na taj način smo, prije svega, poslali jasnu poruku da integracija Crne Gore u EU ostaje državni prioritet. Novi model će osigurati bolju koordinaciju rada, kako unutar same Vlade, tako i sa ostalim granama vlasti, ali i svim relevantnim društvenim akterima i doprinijeti bržem i kvalitetnijem sprovođenju reformi, te boljim rezultatima na terenu koji će se odraziti na život i rad naših građana.

Dakle, očekujem veću efikasnost, posebno u oblasti vladavine prava. Iako postoje značajni rezultati na svim poljima, potrebno je još dosta posla kako bi efekti promjena bili vidljiviji. Ono što želim su konkretni rezultati i nastojaću da, zajedno s mojim timom i cijelom pregovaračkom strukturom, to i ostvarim.

Tu neće biti nikakvih kompromisa. Kao diplomata, tokom prethodnog perioda sam imao priliku da živim i radim u jednoj od država članica EU, Italiji i osjetim šta znači evropski kvalitet života. Upravo to je ono što želimo za naše građane. Svjestan sam da treba još dosta rada, ali evropski standard življenja nije nedostižan cilj za nas. Ali da bismo dobili evropski kvalitet života, najprije su nam potrebni evropski kvalitet rada i evropski učinci.

Crna Gora je tokom proteklih šest godina ostvarila veoma dobar integracioni rezultat, uprkos brojnim izazovima, poput novog pristupa u pregovorima ili male administracije koja mora odgovoriti zahtjevnim obavezama na putu prema EU. Siguran sam da će izmjene pregovaračke strukture osigurati da sve ono što smo kvalitetno radili u prethodnom periodu uspješno i efikasno privedemo kraju, zaokružimo zahtjevan reformski rad u svim oblastima i pripremimo cjelokupno društo za članstvo u EU. 

Opširnije u Pobjedi

Komentari: 0

Novi komentar