Ocijenila ambasadorka Kemp

Crna Gora kao bastion slobode

Uzajamno prijateljstvo Crne Gore i Velike Britanije izdržalo je test vremena, pa sad svjedočimo uspješnom bilateralnom odnosu sa mnogo mogućnosti za saradnju i investiranje, kazala je u razgovoru za PINK M ambasadorka Velike Britanije u Podgorici Alison Kemp.
Objavljeno: 22. 06. 2018 - 14:56 Promjenite veličinu teksta: A A A

Dodaje da se o našoj zemlji, kako prije 140 godina kada je njena država priznala CG kao nezavisnu, tako i danas govori sa ponosom i najljepšim utiscima.

Crna Gora i Velika Britanija već 140 godina imaju sjajne odnose, a naša zemlja i dalje ostavlja snažne utiske na Ujedinjeno Kraljevstvo, kaže za Pink M ambasadorka Velike Britanije Alison Kemp.

„Već više od 140 godina, Crna Gora ostavlja jak i dugotrajan utisak na Ujedinjeno Kraljevstvo. Više od 140 godina vaša zemlja je prepoznata u britanskom parlamentu i medijima kao bastion slobode, slavljena zbog snage karaktera i ljepote.”

Od Kongresa u Berlinu kada su velike sile, uključujući UK priznale crnogorsku nezavisnost u julu 1878, Ujedinjeno Kraljevstvo među prvima je uspostavilo diplomatske odnose sa Crnom Gorom, na šta su posebno ponosni, ističe Kemp. Dodaje i da su se dvije zemlje sve više približavale godinama.

„Svejedno da li govorimo o tome da ovog ljeta očekujemo u Crnoj Gori oko 100 000 britanskih turista, ili o našoj saradnji koja obuhvata dva svjetska rata i koja podrazumjeva sada nas kao saveznike rame uz rame u NATO-u. Ili o podršci UK procesu pristupanja Crne Gore EU i svim reformama, kao i radu Britanskog savjeta za podršku učenju engleskog jezika u školama širom Crne Gore.”

Mnogo toga se promijenilo od davne 1878, pa mnogi, kako kaže ambasadorka, ne bi prepoznali ni današnju Britaniju ni današnju Crnu Goru. Neke stvari međutim, one najvažnije su, ističe, ostale iste.

„Bivši britanski premijer Gledston Crnu Goru je nazvao čudom, putopisac Rebeka Vest opisala je kao magičnu zemlju, a Lord Bajron oduševeljen je bio darovima koje je priroda dala ovoj zemlji.“

Danas, dodaje Kemp, vidi uspješan bilateralni odnos sa mnogo mogućnosti za saradnju i investiranje.

„Sljedećeg mjeseca Ujedinjeno Kraljevstvo će biti domaćin Samita Zapadnog Balkana koji će pokazati dalju podšku UK-a ne samo Crnoj Gori, već čitavom regionu“.

Komentari: 14

Odlicni odnosi

22. 06. 2018 - 15:40

crne Gore i Velike Britanije. Od premijera starijej Glestona do mlađeg Glestona Britanija je bila uz CG i ako nijesu usvojili rezoluciju koje su podnijeli neki poslanici u Britanskom parlamentu, jer su velike sile lobirale da CG nestane odnosno zagovarali su nekukraljevinu i tako ostetili CG i napravili veliki zločin prema CrnojnGori i crnogorskom narodu.....ali kao sto su neki tada predviđali CG se podigla kao feniks i povratila je svoju nezavisnost...Britanija je među prvima priznali CG......
u nastaku feniksa

22. 06. 2018 - 16:36

ne iz ljubavi prema CG nego iz pakosti prema Srbiji.
SIGURNO NIJE MISLILA NA

22. 06. 2018 - 17:15

CRNU GORU DPS-a,SD-a,Fronta,Maarovića i ostalih haračlija -Dubrovnika,Srebrnice ,Vukovara Čeka Dačevića,-nego na na slavnu a ne ovu pljačkašku i robovlasničku istoriju naše države i današnje moralne patuljke koji žive u njoj iskopanoj.AMIN
Mislila je na...

22. 06. 2018 - 18:06

Ne, mislila je na grupicunod 1% koji su sa njihovim uglednim parlamentarcima htjeli da se dokopaju vlasti i dobiju mrvisr savrusko-cetnicke trpeze, pa su ostali duboko u ofsajdu i sat njacu u bijesu
:o Zona sumraka

22. 06. 2018 - 17:20

Ha, ha, ha ..... promoli glavom u svijeta jadan ne bio. Nauci jezik i citaj nesto van ovog otrova od nacionalisticke srpske stampe
Kakve veze ima Srbija u ovom

22. 06. 2018 - 17:49

Slučaju? Moze sae samo Srbija spomenuti kao okupator CG 1918 godine i da se samo ta nepravda ispravila i to pod otežavajućim okolnostima ali i pod tim uslovom od 55 posto crnogorski narod i svi manjinski narodi su dali doprinos da CG povrati svoju nezavisnost, osim naravno velikosrba....
Jako i iskreno prijateljstvo

22. 06. 2018 - 19:25

Treba jacati iskreno prijateljstvo sa VB i pazljivo pratiti poteze koje vuce jer je do sada u istoriji uvijek vukla dugorocno pametne poteze.
The UK

22. 06. 2018 - 17:22

Thank you madam. The UK helped us in October 2016, and prevented the bloody Russian plan
quin

22. 06. 2018 - 18:00

Britanska kruna stoljecima kroji sudbinu i nanosi nesrecu cijelome Balkanu .
Razum a ne manipulacija

22. 06. 2018 - 19:15

Britanska kruna vodi racuna o svojim interesima, kao sto svaka kruna treba da radi, a i cijeni i pomaze ISJKRENE priojatelje, A prevrtljivce trettira kako oni treba da se tretiraju.
Na muci se poznjaju junaci

22. 06. 2018 - 19:18

Ogromnu su ulogu odigrali da CG udje u NATO i stvarno smo im jos vise zahvalni sto su pomogli CG da se izbjegne krvoprolice u reziji cetnickog sljama i njihovih gazda iz Rusije! Tada je CG bilo najteze i oni su zestoko pomogi. Ovo je fakt.
Ilija

22. 06. 2018 - 19:16

Neka gospođa ovo govori kada se vrati u svoju državu. Kakvo je stanje u CG mi znamo i vidimo. Prema tome... ovu priču neka ostavi za neku drugu priliku a i urednik portala neka nađe neku drugu temu za pisanje jer svrha ovakvih pisanija je učvršćivanje aktuelne vlasti.
bravo za amb. Kamp

22. 06. 2018 - 22:21

Svaka čast što podržavate CG i sto ste pomogli da uđemo u NATO, velika hvala.
GBR 'n' MNE

23. 06. 2018 - 11:56

Mogli bi nam kao znak velikog prujateljstva ukinuti vize. To bi bio pravi prijateljski gest.
Novi komentar