Indija: U sukobu zbog neplaćenog računa poginule 4 osobe!

Indija-svadjaSvađa zbog neplaćenog računa u jednom restoranu u gradu na zapadu Indije, pretvorila se u sukob između hindusa i muslimana, u kom su poginule četiri osobe, a 175 njih je povrijeđeno.

Objavljeno: 07. 01. 2013 - 17:06 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Prema prvim elementima istrage, svađa zbog neplaćenog računa između vlasnika restorana i gosta pretvorila se u vjerski sukob u Dhuleu, gradu u državi Maharaštra, rekao je agenciji AFP policajac Deven Bharti javio je portal Klix.ba.

„Vlasnik restorana je pripadnik jedne vjerske zajednice, a klijent druge“, objasnio je Bharti. „Klijent je otišao i sakupio 50 pripadnika svoje zajednice i napao vlasnika restorana, dok su se i pripadnici njegove zajednice sakupili i započeli sukob“, nastavio je on.

Ovo nije prvi vjerski sukob u ovom gradu, naime posljednji neredi između hindusa i muslimana u Dhuli, gradu s 376.000 stanovnika, dogodili su se u oktobru 2008. godine, kada je poginulo deset osoba.

Među povrijeđenim osobama u posljednjem sukobu bilo je 113 policajaca, dok su četiri umrle osobe ubijene iz vatrenog oružja snaga reda. Policija je u početku koristila palice, suzavac i gumene metke nakon čega je upotrijebila stvarne metke.

U ovoj četvrti je uveden policijski sat i za sada je, kako sopštava policija, situacija pod kontrolom.

- U Indiji ima oko 80 odsto hindusa i 13 odsto muslimana. Povremeni sukobi između dvije zajednice se nastavljaju nakon više od šezdeset godina poslije nezavisnosti Indije – prenosi bosanski portal Klix.

Foto: klix.ba

Komentari: 0

Novi komentar