Vladina Analiza: Većina zaposlenih stranaca u Crnoj Gori su fizikalci!

fizikalcislajd
Prema zemlji porijekla – radna snaga uglavnom dolazi iz zemalja iz našeg okruženja, odnosno 74,5 odsto ukupnog broja iz Srbije -42,8 odsto, BiH-22,5 odsto, Makedonije-7,2 posto i Kosova 3 procenta.

Objavljeno: 21. 02. 2013 - 10:47 Promjenite veličinu teksta: A A A

Vladina Analiza o mogućnosti većeg zapošljavanja domaće radne snage u odnosu na postojeći obim zapošljavanja stranaca, pokazuje da su zaposleni stranci u ogromnoj većini fizikalci. To se kosi sa nekada proklamovanom idejom poslodavaca u Crnoj Gori da je radna snaga sa strane kvalitetna i dobro obučena.

U Analii se navodi da je pema nivou obrazovanja – najviše radnih dozvola, u protekle dvije godine, su izdate za strance sa prvim i drugim stepenom školske spreme 87,6 odsto, zatim sa srednjom stručnom spremom 6,8 odsto, dok je sa višim i visokom obrazovanjem izdato 5,5 odsto od ukupnog broja radnih dozvola.

Prema zemlji porijekla – radna snaga uglavnom dolazi iz zemalja iz našeg okruţenja, odnosno 74,5 odsto ukupnog broja iz Srbije -42,8 odsto, BiH-22,5 odsto, Makedonije-7,2 posto i Kosova 3 procenta..

Što se tiče izdavanja radnih dozvola, uočljivo je da je najizraženija dinamika izdavanja dozvola u periodu maj - jul, što je i rezultat sezone u turizmu, ali isto tako relativno je veliki broj i tokom ostalih mjeseci zbog sezone u poljoprivredi i građevinarstvu. Kada je u pitanju vrsta, najveći broj dozvola odnosio na dozvole za zapošljavanje i sezonski rad, odnosno 90,9 odsto od ukupnog broja;

Najviše radnih dozvola izdato je za potrebe građevinarstva 20,8 odsto, turizma i ugostiteljstva 20,0 procenata, trgovine na veliko i malo 14,8 odsto, naučne i tehničke djelatnosti 7,3 procenta i poljoprivrede 6,4 procenta.

Dakle, ovo ukazuje da se radne dozvole najviše izdaju: za zapošljavanje i sezonski rad, za vrijeme turističke sezone, za strance koji imaju nizak nivo školske spreme i za strance iz okruženja. Iz ovih razloga se postavlja pitanje da li je poslodavcima zaista potrebna ovakva kvalifikaciona struktura zaposlenih stranaca ili naša radna snaga nije dovoljno kvalifikovana da adekvatno zadovolji potrebe poslodavaca na ovim poslovima?, navodi se u Analizi

Inače tokom 2012.godine broj radnih dozvola je smanjen na 25.050, što se i dalje moglo smatrati veoma širokim okvirom, uzimajući u obzir veličinu našeg tržišta, praksu zemalja iz okruženja, kao i procenta ostvarivanja kvota u prethodnom periodu. Iz tih razloga za 2013. godinu Vlada je dodatno smanjila broj radnih dozvola za strance u iznosu od 16.500, zaključuje se u Analizi.

Komentari: 1

Marina petrovic

21. 02. 2013 - 14:15

Nasi ljudi treba da rade pa neka je fizikalni posao kakve veze to ima bolje nego kradja ili gladovanje ! Svi crnogorci rade kao fizikalci 70% vani pa u cemu je problem u Crnoj Gori ili je problem u poslodavcima koji namjerno dovode' srbe 'jer se oni osjecaju srbima a ne crnogorcima! U engleskoj je novi zakon gdje se kaznjavaju kompanije vecim porezima ako zaposljavaju strance!!!
Novi komentar