Objavljeno: 23. 02. 2013 - 12:47 Vijesti A A A

Ivanović: Kod 19 otkupnih linija u Crnoj Gori nađen povišen nivo aflatoksina M1

ivanovicdanasok
M
inistar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović rekao je da je u 19 od ukupno 34 otkupne linije mlijeka u Crnoj Gori koje su ispitane, utvrđen povišen nivo aflatoksina M1. Ivanović je na današnjoj konferenciji za medije zakazanoj povodom rezultata ispitivanja domaćeg mlijeka u otkupu, kazao da će sjutra biti puštene određene serije mlijeka domaćih proizvođača i da će one, kako navodi, biti apsolutno bezbjedne.

- Uzeli smo uzorak od svih otkupnih linija mlijeka u Crnoj Gori kojih ima ukupno 45, to je nekih 2700 isporučilaca, a naše službe za ispitivanje dobile su pouzdane rezultate sa 34 linije. Od te 34 linije u 15 nije nađen povišen nivo aflatoksina M1 i to mlijeko je potpuno u redu, dok je na 19 linija utvrđen povišen nivo aflatoksina u odnosu na nivo koji je kod nas dozvoljen i to mlijeko se neće puštati u promet – rekao je ministar Ivanović.

On je istakao da će mijeko domaćih proizvođača, koje će sjutra biti pušteno u promet, biti apsolutno bezbjedno. Ivanović napominje da treba napraviti razliku između proizvođača i određene serije mlijeka.

- Tih 19 linija kod kojih je utvrđen povišen nivo aflatoksina obauhvataju sve proizvođače mlijeka u Crnoj Gori. Ali ističem da će se sjutra kada mlijeko bude pušteno u promet, na tržištu naći samo one količine koje su ispitane i za koje je utvrđeno da su bezbjedne. Može postojati neka serija mlijeka koja je puštena jer je ispravna iako je proizvođač zabranjen na našem tržištu – poručio je Ivanović.

Ministar je naglasio da se odluke o obustavi mlijeka donose na osnovu analiza koje se rade u Crnoj Gori i da za to imaju opremljene laboratorije koje mogu da utvrde da li ima ili nema aflatoksina u mlijeku.

Zabranjen i "Zbregov": Pored mlijeka, kako je naveo, uzeti su uzorci stočne hrane koji bi mogli da budu uzročnik pojave aflatoksina u mlijeku.1402hranaPOCETNA

- Smatramo da problem sa kukuruzom nije toliko izražen, a pomno ispitujemo kao moguće uzročnike pojave aflatkosina koncentrat koji se koristi za prihranu stoke i treber. Posao će biti završen onda kad utvrdimo što je uzrok povišenog nivoa aflatoksina u mlijeku – poručio je Ivanović.

On je rekao da se i mlijeko "Zbregov" proizvođača "Vindija" od danas nalazi na listi zabranjenih proizvoda.

- Nastavićemo rigoroznu provjeru svih otkupnih linija mlijeka a na snazi će ostati zabrana šest prozvođača iz Srbije i jednog iz Bosne i Hercegovine – rekao je Ivanović.

Ministar je  istakao da ovo nije momenat za pravljenje dodatnog biznisa već vrijeme da se preventivno reaguje.

- O šteti ćemo razgovarati kada dođe vrijeme, a na ovome niko neće praviti dodatni biznis; situacija je takva da problem moramo držati pod velikom pažnjom – naglasio je Ivanović.

Koordinacioni tim koji, između ostalih, čine ministarstvo poljoprivrede i zdravlja donio je u četvrtak odluku, nakon sastanka sa crnogorskim proizvođačima, da se privremeno obustavi proizvodnja mlijeka u Crnoj Gori. Kako je tada saopšteno ova privremena mjera je trebala da traje oko tri dana.

Kada je u pitanju aflatoksin i njegova pojava u mlijeku do sada je sa tržišta povučeno mlijeko šest proizvođača i jednog distributera sirovog mlijeka. Prema nalazima Centra za ekotoskiloška ispitivanja, kontaminirano je mlijeko Niške mljekare, Imlek – Beograd, Imlek – Kozarska Dubica, Koncern Farmakom M.B. Šabac – A.D. Mljekara Šabac, Meggle Kragujevac i Milkop – Raška.

Komentari: 9

nikola nikolic

23. 02. 2013 - 14:31

Dok su krave bile bez mindjusa , mlijeko nije bilo otrovno.
Milijana

23. 02. 2013 - 14:39

Vrijeme je da dobijemo preradu običnog mlijeka u CG - pakovanje u tetrapak ili plastične flaše kao što to rade Vindija, Dukat i Imlek. I da naše fabrike za proizvodnju mlijećnih prerađevina same vrše kontrolu i na mikrotoksine, da ne čekamo kad će drugi to ustanoviti.
Rada

23. 02. 2013 - 14:40

Ima li ko da preporuči neke mjere ishrane da se detoksikujemo od ovog aflatoksina. Ko zna od kad smo pili ovakvo mlijeko?
miris tatu ruze

23. 02. 2013 - 15:06

neboj se rado ovo su srpski alfatoksini a oni nisu opasni.ako ne vjerujes pitaj sasu.r
Branko3365

23. 02. 2013 - 15:07

Ovdje se radi o velikoj buci NIOKOCEGA! Naime, prema nasim doskorasnjim standardima, koji su bili u skladu sa VEOMA, VEOMA, VEOMA strogim americkim standardom FDA (Food and Drug Administration) dozvoljeno je do 0.5 ppb aflatoksina u mlijeku. Jedinica ppb je jedan u milijardu (engleski u bilion). To znaci da je po nasim doskorasnjim standardima, kao i prema americkim standardima dozvoljeno do 0.5 mikrograma aflatoxima u 1 kg mlijeka. Nedavno smo usvojili EU standard, koji je 10 puta stroziji od americkog???!!!! On predvidja manje od 0.05 ppb aflatoxina, a nasee mlijeko je malo iznad toga. NE ZNACI DA JE MLIJEKO ZATROVANO, niti da ce sada EMERIKANCI UMIRATI jer kod njih vazi i vazece isti standard, kao kod nas ranije. Isto mlijeko koje se kod nas sklanja kao neispravno piju i pice u AMERICI bez ikakvog ogranicenja, kao veoma ZDRAVO. E lijepo da dozivjesmo da smo mnogo stroziji u necemo od AMERIKE, ali nije dobro za ovoliku pricu.
Rukfaš

23. 02. 2013 - 16:51

Nudim opkladu: Najprodavanije i najispravnije mljieko u narednim mjesecima će biti neko njemačko, francusko, holandsko...koje se proizvodi i pakuje u Kini.

23. 02. 2013 - 18:48

HAHAHAHA. Potpuno si u pravu! Veće propagande i medijskog ispiranja mozga u životu nijesam vidio. Pijemo aflatoksin godinama i sad je odjednom štetan. Lobiji i moćnici lažu ljude da bi poturili svoje mlijeko i ko zna što.
Vesko

23. 02. 2013 - 16:51

Dakle, da ne bijaše stranaca mi bi i dalje pili oštećeno mlijeko ko srećni, a oni bi da putuju po EU i pričaju prazne priče. 60% isporučilaca neispravno, strašno zabrinjavajuće. A bi da nose naziv " ekološko", super.
slavka

23. 02. 2013 - 23:55

kad nas potruju onda ispituju ispravnost!!! koja su to mlijeka povučena iz prodaje kad sam juče i prekjuče lično uzela mlijeka za koja tek danas objavljuju da imaju najveći procenat aflatoksina.!!!!???? ko zna od kada nažalost pijemo otrove... A štaje sa jogurtom i pavlakom to se ne pravi od tog istog mlijeka,.... ha ha bilo bi smiješno da nije žalosno!!!!
Novi komentar
Promjeni sliku
Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala Analitika.