Ivanović: Kod 19 otkupnih linija u Crnoj Gori nađen povišen nivo aflatoksina M1

ivanovicdanasok
M
inistar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović rekao je da je u 19 od ukupno 34 otkupne linije mlijeka u Crnoj Gori koje su ispitane, utvrđen povišen nivo aflatoksina M1. Ivanović je na današnjoj konferenciji za medije zakazanoj povodom rezultata ispitivanja domaćeg mlijeka u otkupu, kazao da će sjutra biti puštene određene serije mlijeka domaćih proizvođača i da će one, kako navodi, biti apsolutno bezbjedne.

Objavljeno: 23. 02. 2013 - 12:47 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Uzeli smo uzorak od svih otkupnih linija mlijeka u Crnoj Gori kojih ima ukupno 45, to je nekih 2700 isporučilaca, a naše službe za ispitivanje dobile su pouzdane rezultate sa 34 linije. Od te 34 linije u 15 nije nađen povišen nivo aflatoksina M1 i to mlijeko je potpuno u redu, dok je na 19 linija utvrđen povišen nivo aflatoksina u odnosu na nivo koji je kod nas dozvoljen i to mlijeko se neće puštati u promet – rekao je ministar Ivanović.

On je istakao da će mijeko domaćih proizvođača, koje će sjutra biti pušteno u promet, biti apsolutno bezbjedno. Ivanović napominje da treba napraviti razliku između proizvođača i određene serije mlijeka.

- Tih 19 linija kod kojih je utvrđen povišen nivo aflatoksina obauhvataju sve proizvođače mlijeka u Crnoj Gori. Ali ističem da će se sjutra kada mlijeko bude pušteno u promet, na tržištu naći samo one količine koje su ispitane i za koje je utvrđeno da su bezbjedne. Može postojati neka serija mlijeka koja je puštena jer je ispravna iako je proizvođač zabranjen na našem tržištu – poručio je Ivanović.

Ministar je naglasio da se odluke o obustavi mlijeka donose na osnovu analiza koje se rade u Crnoj Gori i da za to imaju opremljene laboratorije koje mogu da utvrde da li ima ili nema aflatoksina u mlijeku.

Zabranjen i "Zbregov": Pored mlijeka, kako je naveo, uzeti su uzorci stočne hrane koji bi mogli da budu uzročnik pojave aflatoksina u mlijeku.1402hranaPOCETNA

- Smatramo da problem sa kukuruzom nije toliko izražen, a pomno ispitujemo kao moguće uzročnike pojave aflatkosina koncentrat koji se koristi za prihranu stoke i treber. Posao će biti završen onda kad utvrdimo što je uzrok povišenog nivoa aflatoksina u mlijeku – poručio je Ivanović.

On je rekao da se i mlijeko "Zbregov" proizvođača "Vindija" od danas nalazi na listi zabranjenih proizvoda.

- Nastavićemo rigoroznu provjeru svih otkupnih linija mlijeka a na snazi će ostati zabrana šest prozvođača iz Srbije i jednog iz Bosne i Hercegovine – rekao je Ivanović.

Ministar je  istakao da ovo nije momenat za pravljenje dodatnog biznisa već vrijeme da se preventivno reaguje.

- O šteti ćemo razgovarati kada dođe vrijeme, a na ovome niko neće praviti dodatni biznis; situacija je takva da problem moramo držati pod velikom pažnjom – naglasio je Ivanović.

Koordinacioni tim koji, između ostalih, čine ministarstvo poljoprivrede i zdravlja donio je u četvrtak odluku, nakon sastanka sa crnogorskim proizvođačima, da se privremeno obustavi proizvodnja mlijeka u Crnoj Gori. Kako je tada saopšteno ova privremena mjera je trebala da traje oko tri dana.

Kada je u pitanju aflatoksin i njegova pojava u mlijeku do sada je sa tržišta povučeno mlijeko šest proizvođača i jednog distributera sirovog mlijeka. Prema nalazima Centra za ekotoskiloška ispitivanja, kontaminirano je mlijeko Niške mljekare, Imlek – Beograd, Imlek – Kozarska Dubica, Koncern Farmakom M.B. Šabac – A.D. Mljekara Šabac, Meggle Kragujevac i Milkop – Raška.

Komentari: 9

nikola nikolic

23. 02. 2013 - 14:31

Dok su krave bile bez mindjusa , mlijeko nije bilo otrovno.
Milijana

23. 02. 2013 - 14:39

Vrijeme je da dobijemo preradu običnog mlijeka u CG - pakovanje u tetrapak ili plastične flaše kao što to rade Vindija, Dukat i Imlek. I da naše fabrike za proizvodnju mlijećnih prerađevina same vrše kontrolu i na mikrotoksine, da ne čekamo kad će drugi to ustanoviti.
Rada

23. 02. 2013 - 14:40

Ima li ko da preporuči neke mjere ishrane da se detoksikujemo od ovog aflatoksina. Ko zna od kad smo pili ovakvo mlijeko?
miris tatu ruze

23. 02. 2013 - 15:06

neboj se rado ovo su srpski alfatoksini a oni nisu opasni.ako ne vjerujes pitaj sasu.r
Branko3365

23. 02. 2013 - 15:07

Ovdje se radi o velikoj buci NIOKOCEGA! Naime, prema nasim doskorasnjim standardima, koji su bili u skladu sa VEOMA, VEOMA, VEOMA strogim americkim standardom FDA (Food and Drug Administration) dozvoljeno je do 0.5 ppb aflatoksina u mlijeku. Jedinica ppb je jedan u milijardu (engleski u bilion). To znaci da je po nasim doskorasnjim standardima, kao i prema americkim standardima dozvoljeno do 0.5 mikrograma aflatoxima u 1 kg mlijeka. Nedavno smo usvojili EU standard, koji je 10 puta stroziji od americkog???!!!! On predvidja manje od 0.05 ppb aflatoxina, a nasee mlijeko je malo iznad toga. NE ZNACI DA JE MLIJEKO ZATROVANO, niti da ce sada EMERIKANCI UMIRATI jer kod njih vazi i vazece isti standard, kao kod nas ranije. Isto mlijeko koje se kod nas sklanja kao neispravno piju i pice u AMERICI bez ikakvog ogranicenja, kao veoma ZDRAVO. E lijepo da dozivjesmo da smo mnogo stroziji u necemo od AMERIKE, ali nije dobro za ovoliku pricu.
Rukfaš

23. 02. 2013 - 16:51

Nudim opkladu: Najprodavanije i najispravnije mljieko u narednim mjesecima će biti neko njemačko, francusko, holandsko...koje se proizvodi i pakuje u Kini.

23. 02. 2013 - 18:48

HAHAHAHA. Potpuno si u pravu! Veće propagande i medijskog ispiranja mozga u životu nijesam vidio. Pijemo aflatoksin godinama i sad je odjednom štetan. Lobiji i moćnici lažu ljude da bi poturili svoje mlijeko i ko zna što.
Vesko

23. 02. 2013 - 16:51

Dakle, da ne bijaše stranaca mi bi i dalje pili oštećeno mlijeko ko srećni, a oni bi da putuju po EU i pričaju prazne priče. 60% isporučilaca neispravno, strašno zabrinjavajuće. A bi da nose naziv " ekološko", super.
slavka

23. 02. 2013 - 23:55

kad nas potruju onda ispituju ispravnost!!! koja su to mlijeka povučena iz prodaje kad sam juče i prekjuče lično uzela mlijeka za koja tek danas objavljuju da imaju najveći procenat aflatoksina.!!!!???? ko zna od kada nažalost pijemo otrove... A štaje sa jogurtom i pavlakom to se ne pravi od tog istog mlijeka,.... ha ha bilo bi smiješno da nije žalosno!!!!
Novi komentar