Ivanović: Kod 19 otkupnih linija u Crnoj Gori nađen povišen nivo aflatoksina M1

ivanovicdanasok
M
inistar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović rekao je da je u 19 od ukupno 34 otkupne linije mlijeka u Crnoj Gori koje su ispitane, utvrđen povišen nivo aflatoksina M1. Ivanović je na današnjoj konferenciji za medije zakazanoj povodom rezultata ispitivanja domaćeg mlijeka u otkupu, kazao da će sjutra biti puštene određene serije mlijeka domaćih proizvođača i da će one, kako navodi, biti apsolutno bezbjedne.

Objavljeno: 23. 02. 2013 - 12:47 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Uzeli smo uzorak od svih otkupnih linija mlijeka u Crnoj Gori kojih ima ukupno 45, to je nekih 2700 isporučilaca, a naše službe za ispitivanje dobile su pouzdane rezultate sa 34 linije. Od te 34 linije u 15 nije nađen povišen nivo aflatoksina M1 i to mlijeko je potpuno u redu, dok je na 19 linija utvrđen povišen nivo aflatoksina u odnosu na nivo koji je kod nas dozvoljen i to mlijeko se neće puštati u promet – rekao je ministar Ivanović.

On je istakao da će mijeko domaćih proizvođača, koje će sjutra biti pušteno u promet, biti apsolutno bezbjedno. Ivanović napominje da treba napraviti razliku između proizvođača i određene serije mlijeka.

- Tih 19 linija kod kojih je utvrđen povišen nivo aflatoksina obauhvataju sve proizvođače mlijeka u Crnoj Gori. Ali ističem da će se sjutra kada mlijeko bude pušteno u promet, na tržištu naći samo one količine koje su ispitane i za koje je utvrđeno da su bezbjedne. Može postojati neka serija mlijeka koja je puštena jer je ispravna iako je proizvođač zabranjen na našem tržištu – poručio je Ivanović.

Ministar je naglasio da se odluke o obustavi mlijeka donose na osnovu analiza koje se rade u Crnoj Gori i da za to imaju opremljene laboratorije koje mogu da utvrde da li ima ili nema aflatoksina u mlijeku.

Zabranjen i "Zbregov": Pored mlijeka, kako je naveo, uzeti su uzorci stočne hrane koji bi mogli da budu uzročnik pojave aflatoksina u mlijeku.1402hranaPOCETNA

- Smatramo da problem sa kukuruzom nije toliko izražen, a pomno ispitujemo kao moguće uzročnike pojave aflatkosina koncentrat koji se koristi za prihranu stoke i treber. Posao će biti završen onda kad utvrdimo što je uzrok povišenog nivoa aflatoksina u mlijeku – poručio je Ivanović.

On je rekao da se i mlijeko "Zbregov" proizvođača "Vindija" od danas nalazi na listi zabranjenih proizvoda.

- Nastavićemo rigoroznu provjeru svih otkupnih linija mlijeka a na snazi će ostati zabrana šest prozvođača iz Srbije i jednog iz Bosne i Hercegovine – rekao je Ivanović.

Ministar je  istakao da ovo nije momenat za pravljenje dodatnog biznisa već vrijeme da se preventivno reaguje.

- O šteti ćemo razgovarati kada dođe vrijeme, a na ovome niko neće praviti dodatni biznis; situacija je takva da problem moramo držati pod velikom pažnjom – naglasio je Ivanović.

Koordinacioni tim koji, između ostalih, čine ministarstvo poljoprivrede i zdravlja donio je u četvrtak odluku, nakon sastanka sa crnogorskim proizvođačima, da se privremeno obustavi proizvodnja mlijeka u Crnoj Gori. Kako je tada saopšteno ova privremena mjera je trebala da traje oko tri dana.

Kada je u pitanju aflatoksin i njegova pojava u mlijeku do sada je sa tržišta povučeno mlijeko šest proizvođača i jednog distributera sirovog mlijeka. Prema nalazima Centra za ekotoskiloška ispitivanja, kontaminirano je mlijeko Niške mljekare, Imlek – Beograd, Imlek – Kozarska Dubica, Koncern Farmakom M.B. Šabac – A.D. Mljekara Šabac, Meggle Kragujevac i Milkop – Raška.

Komentari: 9

nikola nikolic

23. 02. 2013 - 14:31

Dok su krave bile bez mindjusa , mlijeko nije bilo otrovno.
Novi komentar