IVANIŠEVIĆ: Duvanska afera brutalno zloupotrebljavana u političke i medijske svrhe

2702-Ivanisevic
U
razgovoru za Dnevnik RTCG-a, bivši ministar finansija Miroslav Ivanišević, koji je 2011. godine oslobođen svih optužbi, kazao je da svi oni koji su Duvanskom aferom pokušali da unište nečije živote i karijere očigledno prolaze bez odgovornosti.

Objavljeno: 27. 02. 2013 - 19:18 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je poručio da se o svemu najbolje izjasnio italijanski sud. Oslobađenjem optužbi Stanka Subotića stavljena je tačka na epizodu Duvanske afere.

„Očigledno prolaze bez odgovornosti svi oni koji su tu aferu inicirali i kreirali, svi oni koji su je držali u fokusu pažnje više od deset godina, svi oni koji su je tako brutalno zloupotrebljavali u političke i medijske i druge svrhe, pri tome zanemarujući da na taj način i time uništavaju nečije živote, karijere praveći iskrivljenu i iskarikiranu sliku o svemu tome“ kazao je za Dnevnik Ivanišević.

Kako se pokazalo cilj je bila degradacija Crne Gore na putu evropskih integracija, kao i visokih crnogorskih funkcionera smatra Ivanišević. On je dodao da su u cijelu priču bile umiješane i strane službe, kao i kabinet bivšeg srpskog premijera, neke domaće političke partije, i poslanici koji su „navodne“ dokaze nosili Tužilaštvu u Bariju.

„O tome se najbolje izjasnio italijanski sud koji ih je nazvao „navodnim dokazima i pukim političkim insinuacijama političkih protivnika“ kazao je Ivanišević.

On je dodao da su duvanska afera i suđenje u Bariju pokazali su i institucionalne nedostatke jer se nisu pokazali dobrim mehanizmi zaštite ni države ni funkcionera koji su radili za njene interese.

„Pojavite se na nekom sudu sa optužnicom na stranom jeziku i manje više ste, posebno u tom početku, prepušteni sami sebi. Ja kažem pokazalo se da država nema mehanizme kojim će se zaštititi u takvim situacijama“ rekao je Ivanišević.

Bivši ministar finansija podsjetio je da ni Skupština Crne Gore nije povukla usvojeni izvještaj Anketnog odbora iz 2002. godine u kome se kađe da je Vlada radila protiv zakona a da je ministar finansija nije spriječio u tome.

„Dvanaest godina nakon toga, do dana današnjeg, koliko ja znam vladajuća koalicija ima komotnu većinu u Parlamentu, i niko se nije sjetio da pokrene proceduru da se provjeri i vidi da li je takva jedna odluka ustavna ili zakonita i da se takva jedna odluka stavi van snage“ dodao je bivši ministar finansija.

Ipak nakon svega Ivanišević kaže da osjeća zadovoljstvo, ali i gorčinu.

„Ja ne očekujem nikakva i ničija izvinjenja. Ono što ostaje, barem što se mene tiče je jedna velika gorčina zbog svih tih silnih zloupotreba, manipulacija, zbog nečovječnosti, zbog sebičnosti, zbog površnosti koje su radile određene strukture i pojedinci. Možda komentar na kraju bi bio, što bi narod rekao, neka im sve to služi na čast“ zaključio je Ivanišević.

Foto: preuzeto sa - rts.rs

 

Komentari: 6

27. 02. 2013 - 20:16

Vidimo po vasim milionskim racunima
sasa.r

27. 02. 2013 - 22:33

G.Ivanisevic je jedan od onih koji ce morati da dokazuje vlasnistvo nad svojom milionskom imovinom ,pošto će ga tretirati ZAKON O PORIJEKLU IMOVINE. Ovog zakona se boje svi tajkuni odnosno oni koji su se obogatili uz pomoć protežiranja vlasti kroz tendere, razne sumnjive kredite, namjestene privatizacije itd. Ogromna prednost ovog zakona se ogleda u tome što će vlasnik imovine morati da dokazuje njeno porijeklo odnosno način sticanja a ne država.Država popisuje milionske nekretnine i imovinu i na osnovu toga pokreće proces.Zakon je retroaktivan.Sadašnji papiri koji pokrivaju bogatstvo su nebitni jer se ide od početnog perioda ,,stvaranja" novca.Kako si dobio kredit npr:1991 g, koja banka ti je odobrila, pod kojim uslovima, kamati, da li si uredno vracao kredit,da li ti je država oprostila dio kredita i zašto...za sve gore navedeno vlasnik imovine mora imati odgovor.Naravno g.Ivanišević dok je ova garnitura na vlasti može mirno da spava ali da je svjestan da će odmah nakon pada režima biti jedan od prvih procesuiranih.Naravno ako dokaže da je sadašnje bogatstvo stekao legalno i zakonito niko ga neće dirati...ali ON mora da dokaže da je nevin a ne država da dokazuje da je kriv.To je suština ovog zakona i zato ga se tajkuni boje!!!
Popisivac

27. 02. 2013 - 23:44

A koju si ti to imovinu popisao ovom covjeku? Ili se samo izivljavas preko ovih ovih portala i saniras sopstvene frustracije?
sasa.r

28. 02. 2013 - 01:42

Biće mu popisana sva imovina.Ako je u pitanju milionska vrijednost, gospodina će dotaći ovaj zakon. To važi za sve, bez selekcije. Pretpostavljam da će se krenuti od 100 miliona eura pa na više, pa zatim od 10 pa na više i na kraju od 1 milion pa na više. Svako će imati dovoljan rok da dokaže državi da je sve stekao legalno. Ko ne dokaže, oduzimamu se imovina, prelazi u državno vlasništvo... Po procjenama stručnjaka u CG i dalje se u nepokretnoj imovini i raznim nekretninama krije oko 1-2 milijarde eura u protivvrijednosti. NPR: 1.akcije odnosno suvlasništvo u bankama 2.akcije odnosno suvlasništvo na univerzitetima 3. Posjedovanje kompanija 4. Posjedovanje stanova, kuća,vila 5. Posjedovanje jahti, glisera Pozivam osobe koji su formalni vlasnici raznih objekata, megamarketa a koji u stvari imaju drugog istinskog vlasnika u liku ministara,gradonačelnika da na vrijeme adekvatno reaguju jer će u suprotnom ,,ući" u ovaj zakon!!!
Novi komentar