Odgođeno glasanje o KAP-u, usvojen Prijedlog o smanjenju zarada predstavnicima regulatornih agencija

1803odbor
O
dbor za ekonomiju, finansije i budžet odgodio je izjašnjavanje o prijedlogu Vlade u vezi rješavanja situacije u KAP-u, a usvojio prijedlog SNP-a kojim se predstavnicima regulatornih agencija smanjuju zarade, tj.ogranačavaju u iznosu od dvije i po prosječne plate u Crnoj Gori.

Objavljeno: 18. 03. 2013 - 16:49 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kao razloge za odgađanje glasanja za ili protiv Vladinog prijedloga u vezi sa KAP-om, predsjednik Odbora Aleksandar Damjanović naveo je da svi članovi Odbora moraju biti prisutni, da nemaju informaciju od predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića kada će se održati plenum o pitanju KAP-a, te da prijedlog nije valjano dostavljen Parlamentu.

Na sjednici Odbora je jednoglasno usvojen Prijedlog Socijalističke narodne partije da se predstavnicima regulatornih agencija smanje zarade.

- Ne želim da štitim regulatore. Kolega Medojević neka u pisanoj formi dostavi prijedlog preporuke Centralnoj banci za smanjenje njihovih plata. Ako se ne varam, prosječna plata u CBCG je 699 eura. Ako neko hoće neko da štiti regultatore, time neka se bavi nakon odluke Odbora, kazao je predsjednik SNP-a Srđan Milić.

Nebojša Medojević, ispred Demokratskog fronta, podnio je dva prijedloga za glasanje, koja nijesu usvojena, a to su: da se plate menadžmenta Centralne banke svedu na nivo poslanika i da se sva radna mjesta u regulatornim agencijama realizuju na javnom konkursu.

Iako je glasanje o KAP-u odgođeno, poslanici su još jednom iznijeli svoje stavove po pitanju rješavanja aktuelne situacije.

Ruski vlasnik u KAP-u, Centralno evropska aluminijumska kompanija kojom upravlja En plus grupa, ponudila je crnogorskoj Vladi da odmah i besplatno prenesu 29, 3 odsto akcija koje imaju u fabrici na Vladu.

Od 120 miliona eura koliko KAP duguje VTB, EN plus grupi i CEAC-u, potražuju 40 miliona. Preostalih 80 miliona eura duga otpisuju odmah ukoliko KAP pomenuti iznos od 40 miliona uplati odmah.

- Državni tužilac može da vidi da ovdje ima elemenata krivičnog djela, jer ako je neko mogao (Montenegro bonus) za četiri dana da dobije licencu, to je kao da neko za četiri dana dobije licencu za mobilnog operatora, Milutin Đukanović iz DF-a.

- Nemam volju da se bavim politikom, kameleonski, kako kome odgovara, ili populistički da mašem paparima, a da iza njih ništa ne stoji. Predstavnicima Sindikata Aluminijuma i rudnika Boksita sam uručio prijedlog zaključaka i očekujem da do sjutra dobijem od njih izjašnjenje, istakao je Milić.

1803odbor2
On je instistirao da se uvidi šta konkretno građani Crne Gore imaju od rješavanja pitanja KAP-a.

- Nije sproveden raskid ugovora sa CEAK-om. Ne znamo o dugoročnom snadbijevanju strujom, niti je pokrenuta priča oko studije ekonomske održivosti KAP-a i najvažnije, nemamo rezultata o reviziji poslovanja KAP-a, u trenutku privatizacije, pitao je Milić.

Prema njegovim riječima, ulazak u stečaj, prije nego što se zaštite prava radnika, je neozbiljan potez.

- Mislim da je status quo najgore za državu Crnu Goru i radnike KAP-a i da ovo što se sada pokušava na teren stečaja, a da ne zaštite interesi građana, govori samo o ozbiljnosti, kazao je Milić.

Poslanik Pozitivne Crne Gore Mladen Bojanić ponovio je svoj ranije iznešeni stav da je nemoguće donijeti ovakvu odluku, a da prethodno nemaju kompletnu studiju o poslovanja KAP-a od 2005.godine.

- Nemoguće je i neozbiljnio da donesemo takvu odluku, ako nemam analizu poslovanja od 2005.godine, koja mora biti nezavisna i sveobuhvatna, sa posebnim akcentom na dugu od 120 miliona. Takođe, moramo imati definisan odnos između EPCG i KAP-a, ocijenio je Bojanić.

On je kazao je je izjava premijera Mila Đukanovića o ugovoru sa KAP-om bila neozbiljna.

- Neozbiljna je izjava premijera da ugovor trenutno nije bitan, parafraziram, ali ne možemo da se oslanjamo na ugovore koje će se naknadno realizovati, istakao je Bojanić.

Poslanik DF-a Nebojša Medojević izjavio je da je priča o KAP-u „zona ekonomije u kojoj se obavljaju dva procesa: korupcija i politički odnosi DPS-a i Ruske federacije“.

- Ovo su politički procesi, koji se slučajno odigravaju u sferi ekonomije. Za državu i za građane, a i za radnike nema rješenja, jer je predsjednik Vlade u konfliktu interesa, kazao je Medojević, dodavši da plaćanje dugova ne dolazi u obzir , te da se pozvao članove Odbora da glasaju protiv.

- Da da se ovo dešava u Americi ili Rusiji, ovo bi zavrijedilo pažnju Tužilaštva. Radi se o brutalnoj pljački. Crna Gora je ucijenjena. Pozivam sve da ne glasaju za ovaj prijedlog Vlade. Vlada nije ispoštovala zaključke Skupštine kao ni SDP-a, pa je nerazumljivo politički da ste u Vladi koja ne poštuje Ustav i zaključke Skupštine, oscijenio je Medojević.

Poslanik SDP-a Damir Šehović kazao je da je Crna Gora danas bira između interesa svoje države i CEAK-a.

- To kažem jer sam još 2009.govorio da se Crna Gora nalazi na ekonomskoj i poliitičkoj raskrsnici, iz koje mora naći izlaz, jer bi pogrešno skretanje značilo da imamo kvazidržavu - državu ljušturu, koja će biti zatočenik jednog biznisa u liku CEAK-a. Danas ne postoji veći i važniji problem od KAP-a. Poslanici moraju biti svjesni odgovornosti, rekao je Šehović, dodajući da se pridružuje apelima kolega, te da traže raskid ugovora sa CEAK-om.

1803odbor3
- Prijedlog CEAK-a, iza kojeg je stao većinski dio Vlade, za SDP je neprihvatljiv jer nije u interesu države Crne Gore. Smatramo da nije u interesu građana, nije u interesu radnika i neprihvatljiv je jer nije u interesu samog KAP-a. Mi ne želimo da podržimo prijedlog kompanije koja nas godinama finansijski ispcrljuje, kazao je Šehović, dodavši da da im nije jasno ni uslovljavanje akcijama, jer smatraju da kompanije nema pravo na to, još od ugovora o poravnanju.

- Ne želimo da podržimo rješenje koje će podrazumijevati da građani samo CEAK časte sa 51 milionom eura, a da bi zauzvrat dobili nešto što bi i bez čašćavanja dobili, istakao je Šehović, dodavši i da su sumnjivi „120 miliona potraživanja“.

- Ne želimo da im vjerujemo na riječ, nego želimo da se ispoštuju zaključci Skupštine, dodao je Šehović.

Predstavnik Bošnjačke stranke Almer Kalač istakao je da je ta stranka za raskid ugovora sa CEAK-om.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić ocijenio je da je za KAP najgora moguća opcija status quo.

- Mi moramo da izađemo sa odlukom. Formalno pravno, Vlada je sprovela proceduru. Akcije ne mogu biti proknjižene bez saglasnosti CEAK-a ili abrtitražom. Nijesmo donijeli zaključak da se u arbitražu krene. Dodatni problem je to što bi ona donijela, već sada dobijamo. Na nama je da odlučimo da li je ta opcija najbolja, kazao je Kavarić.

On je dodado da je DRI ušla u reviziju KAP-a, te da su iz Vlade bi mišljenja da revizija treba da bude komercijalna, i da se tiče "ekonomske forenzike".

- Razlika između opcija stečaj ili preuzimanje akcija je to što sve ono sto su dugovi po osnovu garancija i u jednom i u drugom slučaju postoje. U slučaju stečaja, dešava se brže i obrnuto. Troškovi socijalnih programa postoje, ali je veća relaksiranost za radnike, u slučaju kada stečaj nema. Imamo iste troškove, istakao je Kavarić.

Prema njegovim riječima, 41 milion eura, koje zahtijeva CEAK, su troškovi za KAP, u prvom slučaju, ali u drugom -u slučaju stečaja, ti troškovi ne postoje, ali postoje drugi: 10, 20 ili 30 miliona", što je, kako kaže, negatinost stečaja.

- Što se tiče analiza, veći dio je rađen, sve je dobrodošlo i Ministarstvo ekonomije stoji na raspologanju svakog dana, dodao je Kavarić.

On je odbacio optužbe Medojevića da je KAP zona u kojoj se odigravaju politički procesi i kazao da niko u Evropskoj komisiji ne govori da je KAP jedan od problema na putu ka EU.

- Niko ne bi doveo proces pridruživanja EU zbog jedne kompanije, zaključuje Kavarić.

Komentari: 0

Novi komentar